Vandaag in 1974: Vader Abraham scheert baard af

- Nieuws

Op 30 november 1974 komt Vader Abraham met zijn 19e notering binnen in de Top 40, Geven Voor Het Leven. De zanger, bekend met bolhoed en baard scoort, onder meer als Duo X, een aantal hits. In 1971 bereikt zijn derde Vader Abraham-single, ditmaal samen met Wilma, Zou Het Erg Zijn Lieve Opa, de eerste plaats van de Nederlandse Top 40.

Geven Voor Het Leven was het thema van de gelijknamige televisie-actie van de NCRV in 1974. Kartner had bezworen dat als de actie een succes zou worden en meer dan 50 miljoen gulden zou opleveren dat hij dan zijn baard zou laten afscheren, wat diezelfde avond daadwerkelijk gebeurde. 
 
Pierre Kartner had begin jaren ‘70 alleen een zwarte sik en gebruikte voor zijn creatie Vader Abraham een opplakbaard. Daarna liet hij zijn baard groeien en spoot deze grijs. Kartner is achteraf niet echt blij met het verdwijnen van zijn handelsmerk. Hij laat wel weten dat hij blij is dat er nu geen sliertjes van de soep in zijn baard blijven hangen. Desondanks laat hij zijn baard weer groeien en gebruik hij zolang nepbaarden. 
 
Hij kan op het medeleven van zijn fans rekenen. De NCRV krijgt vandaag tientallen telefoontjes van mensen die vinden dat de zanger door de omroep onder druk is gezet. Hiervan is volgens Kartner echter geen sprake. Hij is de weddenschap destijds in een opwelling bewust aangegaan. 
 
De zanger verkocht in zijn muzikale loopbaan ruim 25 miljoen platen met Het Smurfenlied en ook Het Kleine Café Aan De Haven werd door meer dan 250 artiesten uitgevoerd. En hoewel zijn laatste Top 40-hit in 1998 de titel Adios Vriend droeg, is de zanger nog steeds actief.
 
Bekijk hier de Top 40 van 30 november 1974.