Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 34

Top 4: Opgevallen! week 34
Brigitte Bardot  Hero  Pommelien Thijs  Theo Maassen 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Brigitte Bardot

De top 4 van deze week wordt volledig bezet door personen die bekender zijn (geworden) met acteren dan met zingen. Toch hebben ze allemaal met een of twee hits in de Top 40 gestaan. De top 3 heeft zijn noteringen bovendien te danken aan Netflix. Dat geldt ook voor Brigitte Bardot. Het leven van de beroemde actrice staat centraal in de Franse miniserie Bardot, die sinds woensdag op Netflix is te vinden. In deze serie speelt de 23-jarige Julia de Nunez de rol van Brigitte Bardot, zoals zij was tussen 1949 en de geboorte van eerste zoon in 1960. De inmiddels 88-jarige Brigitte stond in de zomer van 1969 twee weken in de Top 40 het met vrolijke liedje Ay Que Viva La Sangria, dat behalve de titel verder in het Frans werd gezongen. Het nummer werd alleen in Nederland op single uitgebracht en werd destijds regelmatig gedraaid op Radio Veronica. Desondanks kwam het nooit hoger dan de 33e plaats. Het lied schetst een nachtelijk tafereel van een meisje dat begint de dansen en daarmee de menigte opzweept om tot de ochtend te drinken en te zingen: 'lang leve de sangria'.

2 (--) Antonie Kamerling

"In de herfst van 2010 maakte de populaire acteur en zanger Antonie Kamerling een einde aan zijn leven. In het boek Toen Ik Je Zag beschrijft zijn vrouw Isa Hoes wat er gebeurd is. Haar boek vormde de basis voor deze film." Met deze woorden op het scherm begint de film Toen Ik Je Zag. Deze film trok begin dit jaar al meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoop en staat sinds donderdag - een dag voordat Antonie zijn 57e verjaardag zou hebben gevierd - op Netflix. Daar is de film nu ook een groot succes. Hoewel de film gebaseerd is op het laatste jaar uit het leven van Antonie Kamerling, is Toen Ik Je Zag strikt genomen geen biopic. Ben Verbong koos ervoor om de namen van de hoofdrollen te veranderen in Bastiaan en Esther. Daarmee wordt het meer een verhaal van ons allemaal in plaats van een verhaal over alleen Isa en Antonie. Ondanks de andere namen stond ook Bastiaan in deze film gewoon vijf weken op nummer 1 met Toen Ik Je Zag. Iedereen die deze aangrijpende film ziet, weet waar het verhaal naartoe werkt. De makers hopen met deze film het taboe op psychische gezondheid en suïcidale gedachten te verkleinen.

3 (1) Pommelien Thijs

Pommelien Thijs staat inmiddels voor de vijfde achtereenvolgende week genoteerd in deze rubriek. Naast Billie Eilish, die in 2019 zeven weken achter elkaar in deze top 4 stond, is Pommelien de enige zangeres die dit heeft gepresteerd. De 22-jarige Vlaamse is dan ook ongekend populair. In Nederland vooral als actrice in Knokke Off, maar in Vlaanderen ook als zangeres. Met Erop Of Eronder staat ze zowel op nummer 1 in de Ultratop 50 als in de top 10 van het populaire muziekprogramma 10 Om Te Zien. Haar grote doorbraak beleefde Pommelien in 2019, toen ze debuteerde als Caro in #LikeMe. Begin dit jaar was het vierde en laatste seizoen van deze muzikale kinderserie te zien op Ketnet. Deze serie is vergelijkbaar met de Amerikaanse reeks Glee en volgt het wel en wee van een stel tieners op een Vlaamse middelbare school. In elke aflevering worden twee klassieke Nederlandstalige liedjes (uit Nederland en Vlaanderen) gezongen. Het succes van dit concept is zo groot dat de castleden na elk seizoen een groot concert hebben gegeven. Zaterdagavond werd op VRT 1 op prime time de registratie van het vierde #LikeMe-concert uitgezonden. Best bijzonder voor een concert met vooral jonge kinderen in het publiek. Pommelien zong tijdens dit concert onder meer het nummer Dat Is Je Mis van Maaike Ouboter.

4 (--) Theo Maassen

We besluiten deze rubriek met Theo Maassen. Zaterdagavond keken ruim 750.000 mensen op NPO 1 naar de theaterregistratie van Onbekend Terrein. Dat is de elfde onemanshow van de Brabantse cabaretier en de eerste die in première is gegaan na de coronaperiode. Op deze periode wordt tijdens deze voorstelling een paar keer teruggeblikt en ook over andere crises waar we de afgelopen jaren mee te maken hebben gehad. Toch werd het programma nooit zwaar en viel er veel te lachen. Daarnaast presenteerde Theo zondagavond de zesde en laatste aflevering van Zomergasten, waarin choreografe Alida Dors te gast was. Als presentator ontving hij overwegend positieve kritiek. Theo werd niet alleen geprezen om zijn humor, maar ook om zijn eerlijkheid, directheid en zijn ontspannen manier van interviewen. Wat kan Theo eigenlijk niet goed? Nou ja, zingen misschien. Desondanks scoorde hij van alle personen in dit top 4'tje de meeste Top 40-hits, namelijk 2: Doodsbedreiging en Lauwe Pis. Met dat laatste nummer scoorde hij - net als Pommelien Thijs en Antonie Kamerling - een nummer 1-hit.

(28/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!