Nieuws
Nieuws

Thelonious Monster-gitarist Dix Denney (65) overleden

Thelonious Monster-gitarist Dix Denney (65) overleden
Thelonious Monster 

Vorige week is de Amerikaanse muzikant Dix Denney overleden. Als gitarist van de punkrockgroep Thelonious Monster haalde hij in 1993 de Top 40 met het nummer Body And Soul? Nederland is een van de weinige landen waar de groep in de mainstream hitlijsten heeft gestaan. Dix Denney is 65 jaar geworden.

Het overlijden van Dix Denney werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt via de Facebookpagina van Thelonious Monster. Over de doodsoorzaak is niets naar buiten gebracht. Het nieuws bereikte een groot publiek nadat Red Hot Chili Peppers-gitarist Flea over Dix schreef op Instagram:

"Dit is Dix Denney," schrijft hij naast een grote zwart-witfoto van de gitarist. "Hij was een muzikant, een schilder, een uitvinder en een instrumentenbouwer. Ik ben dankbaar dat ik zijn vriend heb mogen zijn. Hij schreeuwde: 'Wiggle your toes! Wiggle your fucking toes!" Hij sprak niet veel, maar als hij het deed dan was dat verstandig en grappig. Ik bewonderde hem en ik hoopte dat hij mij aardig vond. Ik heb muziek met hem gemaakt, ik waagde me diep in de wildernis met hem. Hij en zijn geweldige broer John vormden in 1975 de punkrockband The Weirdos. Zij waren fantastisch en mijn favoriete punkband aller tijden. Dix was zachtaardig, vriendelijk en attent. Nu ben ik in diepe rouw. Dix Denney forever. Rust in vrede, mooie man, een ware artiest."

Dix Newell Denney werd op 14 mei 1957 geboren in Kansas City. Hij was de zoon van actrice Nora Denney (ook bekend als Dodo Denney) die van de jaren 60 tot en met de jaren 90 rolletjes in verschillende films en series speelde. Nadat het gezin een tijdje in New York had gewoond, vertrok het naar Hollywood, waar Dix opgroeide. In zijn jeugd goeide hij op met de muziek van onder meer Jimi Hendrix, Captain Beefheart, Bob Dylan en The Rolling Stones. Op de middelbare school heeft hij een tijdje muziekles gehad van Peter Tork, die daarvoor in The Monkees had gespeeld. Op 16-jarige leeftijd leerde hij gitaar spelen.

In de jaren 70 raakte Dix verzeild in de punkscene. In 1975 richtte hij samen met zijn broer de punkband The Weirdos op. Tussen 1977 en de breuk in 1981 nam de groep enkele singles op. Hoewel de groep in die periode nooit een album opnam, werd The Weirdos beschouwd als een van de beste punkgroepen van Los Angeles. Na 1981 kwam de groep nog verschillende keren bij elkaar.

Na The Weirdos was er even sprake van dat Dix de gitarist van de Red Hot Chili Peppers zou worden. Dat ging uiteindelijk niet door. In plaats daarvan kwam hij terecht in de groep Thelonious Monster, veroemd naar de beroemde jazzpianist Thelonious Monk. In die groep was hij een van de vier gitaristen. In korte tijd bouwde de groep in goede livereputatie op in de buurt van Los Angeles en in 1986 verscheen hun debuutalbum Baby...You're Bummin' My Life Out In A Supreme Fashion. Flea en Anthony Kiedis van de Red Hot Chili Peppers werkten als gastproducers mee aan dit album.

Na het debuutalbum werd de punkmuziek verruild voor een iets toegankelijker en radiovriendelijker geluid. Begin 1993, enkele maanden na de release van hun vierde studioalbum Beautiful Mess, kwam de groep naar Nederland voor enkele optredens. In mei van dat jaar maakte de groep zijn Top 40-debuut met de Eric Clapton-achtige single Body And Soul?, dat de 29e plaats bereikte. Dat was bijzonder, aangezien Thelonious Monster in onze buurlanden en de Verenigde Staten nooit de mainstream hitlijsten heeft gehaald. Thelonious Monster bestond op het moment van hun hit uit zanger Bob Forrest, gitaristen Dix Denney en Chris Handsome en drummer Peter Weiss. Op het album Beautiful Mess speelde ook de Nederlandse bassist Martijn Le Noble mee.

In de ochtend van 31 mei 1993 trad Thelonious Monk op tijdens Pinkpop. Het werd een van de meest memorabele Pinkpopoptredens van dat jaar, met name door de dronken zanger Bob Forrest, die in navolging van Eddie Vedder in 1992 in een luidsprekertoren klauterde en op het dak van het podium ging zitten. Dix probeerde tijdens dit optreden Bob nog wat tot bedaren te brengen, maar dat had weinig effect. Het publiek stoorde zich totaal niet aan het gedrag van de zanger en reageerde enthousiast op de streken van de zanger. Toen Bob later tijdens het optreden probeerde Dix in te pakken in ducttape, kwam hij ten val en bezeerde hij zijn linkerbeen. Daardoor moet het optreden een kwartier eerder worden afgebroken. Achteraf is het optreden op Pinkpop voor de band zelf ook memorabel. In de drieregelige minibio op de website van Thelonious Monster wordt hun 'notorious set at the Pinkpop festival in the Netherlands' zelfs genoemd.

Na Pinkpop haalde de groep nog de Tipparade met het nummer Adios Lounge, een duet met Tom Waits, maar dit nummer komt niet in de Top 40. In 1994 viel de groep na tien jaar uit elkaar, mede door de alcohol- en drugsverslaving en het daarmee gepaard gaande criminele gedrag van Bob Forrest. Na de breuk van Theolonious Monster speelde Dix in de groep Dig. In de jaren 2004 en 2019 maakte Thelonious Monster (met de inmiddels afgekickte Bob Forrest) een comeback en er verschenen ook nieuwe albums van de groep. Daarnaast deed hij mee met de comebacks van The Weirdos en begon hij aan twee nieuwe hobby's: schilderen en zelf gitaren maken. In juni 2021 zou Thelonious Monster voor enkele optredens naar Nederland komen. De groep zou na 28 jaar ook weer optreden op Pinkpop. Al deze concerten werden echter afgelast vanwege de coronapandemie.

In onderstaande video speelt Thelonious Monk zijn enige Top 40-hit Body And Soul? tijdens het legendarische Pinkpopconcert van 1993. Dix Denney is de gitarist in het oranje shirt.

(17/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt