Pommelien Thijs in voetsporen van succesvolle landgenoten

- Nieuws

 Pommelien Thijs Kate Ryan Lasgo Milk Inc. Geike Arnaert Belle Perez Edmée
Pommelien Thijs in voetsporen van succesvolle landgenoten

Dankzij Nu Wij Niet Meer Praten staat er eindelijk weer een nieuwe Belgische zangeres in de Top 40. Pommelien Thijs stapt in de voetsporen van heel wat grootheden uit haar land. Check hier welke 6 acts met een vrouwelijke stem de afgelopen 20 jaar het succesvolst waren.

Kate Ryan (1389 punten)
Ella elle l'a… Kate Ryan staat met afstand bovenaan. De zangeres, die in het echt Katrien Verbeeck heet, scoorde vier Top 40-hits. Haar eerste hit was ook meteen haar grootste, want in 2002 maakten we kennis met haar via de nummer 2-hit Désenchantée. Die track wist in totaal 557 Top 40-punten bij elkaar te harken. Daarna was het in 2007 en 2008 nog raak met twee andere covers: Voyage Voyage kwam tot nummer 10 en Ella Elle L’a wist net als haar eerste Top 40-hit tot nummer 2 te komen. In 2009 was nog raak met I Surrender. Van 2002 tot en met 2011 stond Kate ook nog met zes hits in de Tipparade, waaronder Je t’ adore, waarmee ze in 2006 in de halve finale van het Eurovisiesongfestival strandde.

Lasgo (1092 punten)
Lasgo is geen zangeres, maar een danceact die in het begin bestond uit de producers Peter Luts en Dave McCullen en zangeres Evi Goffin. In 2001 braken zij door met Something, dat op nummer 7 belandde in de Top 40. Pray en All Night Long wisten in de jaren daarna ook de Lijst der Lijsten te bereiken. In 2008 besloten Dave en Evi het voor gezien te houden en werd er via een tv-show gezocht naar een nieuwe zangeres voor Lasgo. Jelle Van Dael kwam als winnares uit de bus en zij was te horen op de Top 40-hits Gone, Lost en Over You.

Milk Inc (977 punten)
Op 9 september 2000 kwam Walk On Water van Milk Inc op nummer 36 de Top 40 binnen. De track zou daar uiteindelijk 19 weken in staan, met de tweede plek als hoogst behaalde positie. Beautiful Day van U2 en Wêr Bisto van Twarres hielden de groep van producer Regi Penxten net van de eerste plek af. Nog meer hits volgden: Land Of The Living (#23 in 2000), Livin’ A Lie (#38 in 2001), Sunrise (#11 in 2007) en Tonight (#22 in 2008) bereikten de Top 40. De grootste successen kende de groep met zangeres Linda Mertens, die in 2000 Ann Vervoort opvolgde.

Geike Arnaert (875 punten)
Maar één Top 40-hit scoren en toch op de vierde plek in dit lijstje komen. Dan doe je het niet verkeerd. Nu is dat ook niet zo heel moeilijke, want Zoutelande – waar Geike Arnaert op te horen was – stond dan ook 31 weken in de Lijst der Lijsten en wist tot maar liefst 875 Top 40-punten te komen. Hoewel wij in Nederland pas in 2017 met haar kennismaken, had de goedlachse Geike in België al een hele carrière achter de rug als zangeres van Hooverphonic. Daarnaast stond ze in 2008 al eens op nummer 1 in de Belgische Ultratop 50, met Home (met Tom Helsen). Daarnaast werkte ze later ook nog samen met Spinvis.

Belle Perez (537 punten)
Chiquitan, chiquitan, chiquititantan… Op 20 augustus 2005 beleefde Belle Perez het hoogtepunt in haar Top 40-loopbaan: ze bereikte met Que Viva La Vida de derde plek in de Top 40 en had alleen We Belong Together van Mariah Carey en Fearless van Kane nog boven zich. De soundtrack van de animatiefilm Madagaskar kwam dan ook op precies het goede moment uit: midden in de warme zomer van dat jaar. Belle, die eigenlijk María Pérez Cerezo heet, leerden we in 2002 overigens al kennen dankzij Me And You, dat ze maakte met Jody Bernal en dat tot nummer 9 kwam in de lijst. Na Que Viva La Vida zagen we haar in 2006 nog terug met de hits El Mundo Bailando en Ave Maria. Wat weinig mensen overigens weten: in 1999 stond de zangeres al in de Tipparade met de track Hello World.

Edmée (367 punten)
De naam Edmée Daenen zegt je misschien niet veel, maar dankzij de Roxette-cover Listen To Your Heart, van haar groep DHT, behoort de zangeres wel in dit lijstje. De track kwam op 1 oktober 2005 de Top 40 binnen en was pas op 28 januari 2006 uit de lijst verdwenen. Nu had dat misschien ook wel te maken met de twee verschillende versies die het nummer kende: een unplugged versie en de dance-rammer. DHT bestond naast Edmée ook nog uit producer Flor Theeuwes, die in België ook bekend werd als Da Rick, die naast zijn werk voor DHT veel optrad met een andere Belgische dj en producer, Da Boy Tommy (Tommy Debie). Die laatste overleed in 2013 na een auto-ongeluk.

Pommelien heeft nog wel even te gaan om zich in dit rijtje te voegen, maar het begin is er. Nu Wij Niet Meer Praten (met Jaap Reesema) is Alarmschijf en nieuw op 38.

Foto: YouTube