Nieuws
Preview Top 40

Pakt Cyril nu wel die eerste plek?

Pakt Cyril nu wel die eerste plek?
Cyril 

Afgelopen week zagen we Cyril in hoog tempo Joost naderen. Toch bleek Stumblin’ In niet sterk genoeg om Europapa van de eerste plaats te verdrijven.

Twee weken geleden kwam Europapa, in de week na het Eurovisiesongfestival, terug op nummer 1. Die opleving bleek niet heel kortstondig want ook in de daaropvolgende week hield Joost de eerste plaats vast. Daardoor stond Stumblin’ In van Cyril ook afgelopen weekeinde op de tweede plaats. De remake van de hit uit 1979 stond daardoor voor de zevende week op nummer 2. Sindsdien heeft Cyril zich op alle fronten weten te verbeteren en de Australische producer gaat opnieuw de strijd aan om die felbegeerde eerste plaats. Lukt dat komende week dan heeft Stumblin’ In er 16 weken voor nodig gehad om de top van de lijst te bereiken. Dat is een record voor een buitenlandse hit. Suzan en Freek leverden met Als Het Avond Is, hun eerste hit, meteen een record af door er 17 weken over te doen om op nummer 1 te komen. Stumblin’ In is ook voor Cyril zijn eerste Top 40-hit.

De ex-nummer 1-hit van Noah Kahan, Stick Season, lijkt na 29 weken buiten de Top 40 te vallen. De hit wist in al die weken op te klimmen tot de 27e plek in het overzicht van de allergrootste Top 40-hits ooit. Door het wegvallen van Stick Season zal The Door van Teddy Swims de langst genoteerde hit zijn. De kans is groot dat er voor Teddy Swims ook nog een week in de top 10 volgt en dan staat de langst genoteerde hit van het moment (dus) ook nog in het bovenste kwart. De vorige keer dat een hit nog in de top 10 stond en tegelijkertijd de langst genoteerde hit was, zagen we in september via Chemical van Post Malone die ook met een 23e week nog in de top 10 stond.

Belong Together van Mark Ambor wist drie weken geleden vanuit het niets op nummer 5 binnen te komen. Die positie heeft hij sindsdien ook niet meer verlaten. Dat zorgde al voor een bijzondere situatie want alle binnenkomers op nummer 5 wisten in de tweede Top 40-week positiewinst te boeken. Niet voor Mark Ambor dus. Hij was de afgelopen weken de dupe van de drukte bovenin de lijst die met de top 4 sterke hits kende. Deze week lijkt dat succes wat af te zwakken voor onder meer Sugardaddy van Roxy Dekker. De hit van Dekker blijft sterk streamen maar levert op de radio inmiddels wel in. Daarmee ontstaat er voor Ambor wat ruimte om te klimmen. Buiten de top 10 is het de vraag of er voor Espresso (van Sabrina Carpenter) en voor In Had Some Help (van Post Malone en Morgan Wallen) ruimte ontstaat om door te dringen in de top 10. Die ruimte zal dan waarschijnlijk moeten komen van Beautiful Things (van Benson Boone). De hit die eind maart op nummer 2 stond begint wat in te leveren. Niet onverwachts want inmiddels is de focus verlegd naar een nieuwe single van de 21-jarige Amerikaan. Slow It Down kan daardoor komend weekeinde al de vijfde hit worden voor Benson. Achter Slow It Down zien we vooral Nederlandse hits loeren op een plek in de Top 40. Zowel Un Chance van Rolf Sanchez als ook Hoop Dat Jij Me Mist zijn een tandje opgeschakeld op de radio. Parler Français van Claude is nog aan het groeien en ook zien we een sterke start voor Verleden Tijd van Suzan & Freek. Welke van deze vier het komend weekeinde overtuigend de Top 40 weet binnen te stappen blijft de vraag.

Lunch van Billie Eilish kent een sterke week op streaming. De single van haar Hit Me Hard And Soft-album is kanshebber om de snelste stijger in de lijst te worden. Shaboozey ziet Tipsy (A Bar Song) dan juist op de radio weer flink groeien maar weet dat nog niet om te zetten in ook een sterke stijging op streaming. Afgelopen week zagen we I Don’t Wanna Wait (van David Guetta en OneRepublic) twee plaatsen inleveren. Interessant wordt het om te zien of die Frans-Amerikaanse samenwerking die daling kan ombuigen.

Komende vrijdag vertelt Domien Verschuuren je, vanaf 14.00 uur, weer alles over de nieuwe lijst op Qmusic. Ondertussen hoor je iedere avond, even na zessen, wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn richting die nieuwe lijst in de Qmusic middagshow.

 
 
(27/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt