Makar scoort internationale hit met Nederlandstalige track

- Nieuws

 Makar
Makar scoort internationale hit met Nederlandstalige track

Aan de titel zou je het niet zeggen, maar Mood van Makar is een Nederlandstalige track. Het nummer staat momenteel in hitlijsten van de Duitstalige landen en in Zweden.

Mood is een nummer van de 24-jarige rapper Makar. Hij komt uit de Belgische stad Mechelen en heeft Armeense roots. Mood is een Nederlandstalige track, maar in de songtekst komen ook woorden in het Engels, Frans en in straattaal voorbij. Bovendien is in de intro een sample uit een Roemeens lied te horen.

Makar heeft met zijn track een grote streaminghit te pakken. Mood is afgelopen weekend op nummer 16 binnengekomen in de Duitse Top 100. In Zwitserland heeft hij zelfs op 12 gestaan en Oostenrijk komt hij binnen op nummer 31.

Maar hoe komt het dat een Nederlandstalig nummer ineens hoog bij onze oosterburen in de hitlijst staat? Dat komt natuurlijk dankzij TikTok. Een fragment van het nummer, met de tekst "Ik zit nu in een mood", is al in bijna 150.000 TikTokfilmpjes gebruikt, die bij elkaar miljoenen keren zijn bekeken. De track wordt vooral gebruikt in een meme, die meestal begint met een screenshot en een tekst met iets als: "Chill, het is maar ...". Daarna volgen dan een paar seconden schokkerig gefilmd beeld waarin iets stoers, leuks, spannends of relaxts gedaan wordt.

Makar is natuurlijk erg blij met het succes. In augustus heeft hij een platencontract getekend bij Virgin Records in Duitsland. "Mood opent de deur naar een wereld waarin ik jarenlang in mijn innerlijke fantasie├źn heeft geleefd, en naar een heel nieuw genre dat ik 'ghettohouse' zou willen noemen", zegt de rapper in een persbericht. "De samenwerking met Virgin Records en Universal Music voelt zowel strategisch als organisch goed aan."

Dat een Nederlandstalig nummer in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland in de hitlijst staat, is heel erg bijzonder. Misschien is het zelfs nog nooit eerder gebeurd. Er zijn in het verleden wel Nederlandse artiesten geweest die met een Duitse vertaling van hun Nederlandstalige nummer een hit hebben gehad. Zo scoorden Lil Kleine en Ronnie Flex een paar jaar geleden een hit met Stoff Und Schnaps (Drank & Drugs). Ook dat nummer bereikte toen de 16e plaats in Duitsland.

Wellicht mogen we Makar binnenkort ook in de Nederlandse Top 40 verwelkomen. We houden in de gaten hoe deze track het gaat doen in de andere hitlijsten van Europa.