Nieuws
Nieuws

Arno Krabman: “Een hit schrijven heeft iets magisch”

Arno Krabman: “Een hit schrijven heeft iets magisch”

Je zult zijn naam misschien niet kennen, maar toch is Arno Krabman een van de succesvolste muzikanten van Nederland. Achter de schermen weliswaar. Als schrijver en producer is hij betrokken bij een groot deel van de Nederlandstalige hits in de Top 40. Zo kwam hij alleen al in de afgelopen twee weken met in totaal vier hits de lijst binnen. We spraken Arno over het geheim achter het schrijven van een hit en nog veel meer.

Zo succesvol, maar tegelijkertijd zo onbekend. Hoe kan dat eigenlijk? Volgens Arno moet het te allen tijde draaien om de artiest en niet om hem. Dat is ook de reden dat hij zich niet vaak laat interviewen. “Het is fijn dat mensen mijn werk opvalt natuurlijk, maar het hoeft niet allemaal om mij te gaan.”

Het geheim

Wie het lijstje hits, waarbij Arno Krabman betrokken was, erbij pakt zal denken dat hij de cheat code voor het maken van een hit volledig gekraakt heeft. Toch is die cheat code volgens hem juist dat er geen cheat code bestaat. “Ik heb helemaal geen geheim. Ik vind het belangrijk dat de combinatie tussen artiest en liedje centraal staan. Ik zie mezelf als een soort voetbalcoach die vanaf de zijlijn staat te schreeuwen naar de spelers en ze wijst op waar de kansen liggen. Ik vind het ook heel belangrijk dat de muziek die we maken echt bij de artiest past.” Een goede plaat valt of staat bij de persoonlijke relatie tussen Arno en de artiest. “Met alle mensen waarmee ik werk heb ik een goede klik. Dat moet ook echt, want het proces van muziek schrijven is iets waarin je elkaar moet kunnen aanvoelen en begrijpen. Je moet het zelf in de studio ook te gek vinden voordat het publiek het daarmee eens zal zijn. Daarvoor is een goede sfeer heel belangrijk.” Die sfeer wordt uitgetest door middel van een soort ‘blind date’. “We gaan gewoon eens een dag in de studio zitten om te kijken of er wat uitkomt. Het kan natuurlijk zo zijn dat ik geen klik voel met de artiest of andersom. Als je samen een liedje schrijft, leer je elkaar heel snel heel goed kennen. Eigenlijk is er dan 99 van de 100 keer een match. Als je samen iets maakt, kom je gewoon heel snel dichter bij elkaar.”

Streven naar het beste

Wat Arno zo succesvol maakt, heeft volgens hem te maken met zijn mindset als hij de studio binnenstapt. “Elke dag wil je weer gaan voor dat ultieme liedje. Je wil iets schrijven dat resoneert bij jezelf en de artiest en dan hoop je dat het dat bij de luisteraar ook doet.” Over de druk die komt kijken bij zo’n mindset maakt Arno zich niet druk. “Als je iedere dag met dat doel werkt, voelt het niet meer als druk. Dat betekent natuurlijk niet dat het elke dag ook lukt, maar als je er elke dag naar streeft, ervaar je het zelf niet meer als druk.” En wanneer is het voor hem dan een geslaagd liedje? “Wanneer het werkt bij een groot publiek, maar het tegelijkertijd de eigenheid van de artiest bewaart. Het allerleukste is ook het overtreffen. Als je iets samen hebt gemaakt dat werkt en je weer bij elkaar gaat zitten en zegt: ‘en wat gaan we nu maken dan?’”

Nederlandstalig

In de afgelopen jaren zit de Nederlandstalige popmuziek weer enorm in de lift. “Ik ben heel dankbaar voor die opleving. Het gekke is dat ik denk dat we internationaler zijn gaan denken in de Nederlandstalige muziek. We zijn gaan luisteren naar Engelstalige muziek en zijn daar vervolgens in het Nederlands mee verder gegaan. Het verdwijnen van die taalbarrière maakt dat het denk ik meer aankomt bij luisteraars.” Volgens Arno begon dat proces bij de Nederlandse hiphop. “De Nederlandse urbanscene heeft de Nederlandse taal wel echt op de kaart gezet en dat zijn wij in de popmuziek over gaan nemen.” Hoewel Arno’s hart duidelijk ligt bij Nederlandstalige muziek, komen er twee internationale grootheden naar voren als hij gevraagd wordt naar artiesten met wie hij graag nog ooit zou werken. “Adele lijkt me geweldig, volgens mij is zij ook echt hilarisch. En Ed Sheeran lijkt me ook een heel tof persoon die zijn vak heel goed verstaat.”

De Diepte

Een aantal mensen waarmee Arno binnen Nederland graag samenwerkt zijn Suzan & Freek, Snelle en S10. Maar ook met Jaap Reesema en Donnie werken vindt hij geweldig. “Bij S10 was onze ‘blind date’ meteen de dag dat we De Diepte schreven. We gaven elkaar ’s ochtends de hand en stelden onszelf voor en ’s avonds liepen we de studio uit en stond De Diepte erop.” Arno beschrijft het proces van het liedje waarmee S10 Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. “We begonnen gewoon met elkaar een beetje ontdekken. Erachter komen wat we doen, wat we tof vinden en wat ons inspireert. Daarna gingen we wat aftasten naar wat we nu gingen maken. Zij voelde iets met een gitaar, zei ze. Iets ‘Johnny Cash’-achtigs. Zo ontstonden de eerste klanken en de sfeer van het liedje.” Dat De Diepte uiteindelijk naar Turijn zou gaan, was voor Arno totaal nog geen overweging. “Het was wel in de wandelgangen bekend dat S10 kandidaat was voor het Songfestival, maar dat speelde bij het schrijven van De Diepte totaal niet in mijn hoofd.” Het proces van kennismaking tot hit is voor Arno een vorm van magie. “Het is alsof je een sleutel vindt die in het slot past. Je zit gewoon een beetje te klooien met een kop koffie en iedereen roept maar wat en dan ineens gebeurt er wat. Een gevoel van ‘eureka’. Dat iets precies klopt voor de artiest.” De magie van Arno Krabman dus.

(24/03/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Joost - Europapa
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Teddy Swims - The Door
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details Rondé - Undecided
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Hozier - Too Sweet
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Dua Lipa - Illusion
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Di-Rect - My Blood
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details La Fuente - Ratata
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel