Coverafbeelding Muse - Butterflies & Hurricanes
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   2004

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Deze uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige rockband is opgericht in 1994 door zanger/pianist/gitarist Matthew Bellamy, drummer Dominic Howard en bassist Christopher Wolstenholme. De muziek die ze maken valt onder verschillende genres te weten, alternatieve rock, progressieve rock, spacerock en symfonische rock.


Nadat ze meededen aan de talentenjacht Battle Of The Bands-competitie en deze ook wonnen, besloten ze om serieus als band verder te gaan. Hun bandnaam Rocket Baby Dolls werd vervangen voor Muse.


In 1995 werd This Is A Muse Demo opgenomen met behulp van Bellamy’s vader George Bellamy (ex-The Tornados) en hun eerste demo was een feit. Ze kwamen in contact met Dennis Smith, de eigenaar van Sawmills een studio in Cornwall. Hij had al samengewerkt met Oasis en Supergrass. Nadat hij een aantal optredens had gezien bracht hij ze in contact met A&R Safta Jaffery. Jaffery en Smith gaven de band gratis studio-uren.


Smith contracteerde Muse vervolgens bij zijn eigen platenmaatschappij Dangerous Records. De ep Muse kwam in 1997 uit. Ondertussen regelde Jaffery optredens voor de band bij onder andere een showcase in Los Angeles. Op kerstavond 1998 tekende Muse bij Maverick Records, maar Engelse maatschappijen hadden nog steeds geen interesse. Ze tekenden bij nog meer aparte platenlabels in de hoop op een goede samenwerking.


In 1999 kwam de ep Muscle Museum uit. Showbiz was hun eerste studio album met singles als Uno en Cave werden uitgebracht. Vele optredens in voorprogramma’s en losse concerten volgden elkaar op. Bij de NME Awards wonnen ze Best New Act en bij de Brit Awards wisten ze de nominatie helaas net niet om te zetten in winst.


Origin Of Symmetry, hun tweede album, verscheen in 2001 en hiermee kregen ze goede recensies. Singles als Bliss en Hyper Music/Feeling Good komen hiervan af. Nominaties stroomden binnen maar in de Verenigde Staten vond Maverick dat de nummers, door de falsetstem van Bellamy, niet geschikt was voor de radio. Muse besloot om niet meer verder te gaan met Maverick (het album is daardoor tot 2005 niet uitgebracht in de Verenigde Staten).
Na volop te hebben opgetreden besloten ze een rustpauze te nemen en huurden een oefenruimte in Londen waar ze ongedwongen konden oefenen en werken aan nieuwe muziek.


In 2003 komen ze met het album Absolution een mix van klassieke muziek met harde rock. Het contract bij hun platenmaatschappij liep af en ze gingen verder bij Warner Music. Bij dit platenlabel konden ze hun eigen label starten Helium-3. Het album Black Holes and Revelations uit 2006, bevat meer elektronische muziek en minder klassieke invloeden. In Nederland bereikte het album een tweede plaats. Er volgde weer een lange toer. De band werd vergezeld door Morgan Nicholls die zich concentreerde op keyboard en synthesizer bij live optredens.

In juni 2007 treden ze op in een uitverkocht Wembley-stadion in Londen. De band is de tweede artiest die optrad in het vernieuwde stadion. Na de uitgave van het album The Resistance uit 2009 verstopte Muse wereldwijd in een aantal grote steden USB-sticks. Elk van deze USB-sticks bevatte data waarmee een nieuw deel van het nummer United States of Eurasia (+ Collateral Damage) werd vrijgegeven. In de zomer van 2010 had Muse hun eerste stadiontoer ooit. Negen keer stonden ze in een stadion of park, waaronder het Goffertpark in Nijmegen.

De single Neutron Star Collision (Love Is Forever) uit 2010, werd geschreven voor de film The Twilight Saga. De single Survival, afkomstig van het album The 2nd Law, is het officiële themanummer van de Olympische Spelen 2012 in Londen.
Hun album Drones verscheen in 2015 en heeft in Nederland een gouden status bereikt.In 2018 moet het achtste studioalbum verschijnen, waarvan in het voorjaar van 2017 de eerste track verschijnt.


Songtekst

Change everything you are
And everything you were
Your number has been called
Fights and battles have begun
Revenge will surely come
Your hard times are ahead

Best,
You've got to be the best
You've got to change the world
And use this chance to be heard
Your time is now

Change everything you are
And everything you were
Your number has been called
Fights and battles have begun
Revenge will surely come
Your hard times are ahead

Best,
You've got to be the best
You've got to change the world
And use this chance to be heard
Your time is now

Don't let yourself down
Don't let yourself go
Your last chance has arrived

Best,
You've got to be the best
You've got to change the world
And use this chance to be heard
Your time is now

Songinformatie

ArtiestMuse
 A-kant
Titel Butterflies & Hurricanes
Lengte 05:02
Componist(en) M: Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme; T: Matthew Bellamy
Producer(s) Paul Reeve, John Cornfield, Muse
 B-kant
Titel Sing For Absolution
Componist(en) M: Matthew Bellamy, Dominic Howard, Chris Wolstenholme; T: Matthew Bellamy
Producer(s) Fiona Day
Engineer(s) Jerry Smith, Chrissie MacLean
 
Platenlabel Taste Media Limited/[PIAS]
Catalogusnr 482.2024.179, MUSE 2024 CDS

Positieverloop