Coverafbeelding Massada - Sajang É
  • Statistieken
  •   11 weken
  •   1 piekpositie
  •   320 punten
  •   1980

Artiestinformatie

Land   Nederland

Massada is een Nederlands-Molukse band uit Huizen opgericht door zanger/percussionist Johnny Manuhutu. De band scoorde in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw hits met o.a. Latin dance, Arumbai en Sajang é.

De band begon in de jaren 60 als The Eagles en speelde voornamelijk op Molukse feesten. Toen de Amerikaanse Eagles hits in Nederland begonnen te scoren werd de groepsnaam in 1973 in Massada (een citadel in Israël) veranderd.
In 1978 verscheen het langverwachte debuutalbum Astaganaga met de hitsingles Dansa en Latin Dance. Het gebruik van Latijns-Amerikaanse ritmes en percussie-instrumenten leverde vergelijkingen op met Santana.De opvolger verscheen in mei 1979 (Massada kwam bewust met één album per jaar); Pukul Tifa klonk "Molukser" dan het debuutalbum en bracht de singles Unknown Destination en het instrumentale Arumbai voort.

Diezelfde maand speelde Massada op Pinkpop, daarna volgde onder andere een tournee door Duitsland.In 1980 kwam het derde album uit; Pusaka bevatte de singles Feelin' Lonely en Sajang é. Laatstgenoemde single viel op vanwege het dames- en kinderkoor, bereikte in Nederland de nummer 1-positie van de Top 40. Voor Massada was dit de eerste en tot op heden enige nummer 1-hit. Het werd nooit live gespeeld omdat het niet in het reguliere repertoire paste, en een verzoek om een Maleistalig album op te nemen werd afgewezen.

Doordat de bezetting was veranderd besloot Massada in 1981 een nieuwe richting in te slaan. Baru (Nieuw Leven; vandaar dat op de hoes de buik van een zwangere vrouw werd afgebeeld) had een meer funky latin karakter en bevatte voor het eerst geen nummers in het Maleis. Deze stijlbreuk werd door veel fans (en ook een aantal bandleden) niet gewaardeerd.
Het succes nam daarna snel af en de bezetting van de grope veranderde regelmatig.In september 2016 gaf Massada een afscheidsconcert voor Nippy Noya die 40 jaar lang bij de band betrokken was; hij blijft nog wel beschikbaar voor matineeconcerten en verleende op 24 november 2017 zijn medewerking aan de opname van een live-dvd. Baronda, vernoemd naar een nieuw nummer, verscheen in maart 2018 en werd gepromoot met een uitgebreide tournee. Daarna volgde een verzamelalbum in de Golden Years of Dutch Pop-reeks.

Songtekst

Sioh sajang e
Anak muda, sioh sajang e
Sioh, dengar la anak muda

Yang lahir di tanah orang
Jangan lupa orang tua bilang ini e
Bekerja dan belajar keras
Sebab satu kali kamu mau melihat Tanah Air e

Sioh ,....................
Sajang e, sioh sajang e
Anak muda, sioh sajang e

Jangan mencari kekuatan dengan hidup lain
Percaya Tuhan nanti dia membawa jalan e
Siapa salah, siapa benar, Tuhan yang melihat
Jangan bikin orang tua sengsara e

Sioh,.....
Sajang e, sioh sajang e
Anak muda sioh sajang e

Mama jangan marah e .......
Ingat tanah sudah jauh
Bapak tidak salah e, bukan ia punya mau

Sapu tangan basah e
Kapan pulang tidak tahu !
Asal Tuhan sayang e
Itu Tuhan sudah tau !!

Manis e, sioh manis e
Anak muda, sioh manis e

Sioh, .....
Manis e, sioh manis e
Anak muda, sioh manis e

Songinformatie

ArtiestMassada
 A-kant
Titel Sajang é
Lengte 04:22
Componist(en) J. Manuhutu, R. de Queljoe
 B-kant
Titel Impulse Of Rhythm
Componist(en) Massada
 
Platenlabel Kendari
Catalogusnr 2980
Album Pusaka


Positieverloop