Coverafbeelding Leen Jongewaard, Piet Römer en Lex Goudsmit - Je Mottermee Leren Leven

Leen Jongewaard, Piet Römer en Lex Goudsmit

Je Mottermee Leren Leven

  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1972

Artiestinformatie

Geboortedatum   30-03-1927
Land   Nederland

Leen werd geboren in Amsterdam als jongste in een gezin van acht jongens en één meisje. Zijn vader werkte bij het Leger des Heils. In 1946 richtte Leen het amateurcabaret De Kijkdoos op, waarin ook Adèle Bloemendaal speelde. In het begin van de jaren 50 werd hij ontdekt door de directie van de toneelgroep Puck (Egbert van Paridon) en in 1953 maakte Leen daar zijn debuut als beroepsacteur. Hij bleef meer dan tien jaar bij Puck (later Centrum genaamd). Zijn televisiedebuut maakte hij als meneer Leeuwerik in het kinderprogramma Het mannetje op zolder, geschreven en geregisseerd door Mies Bouhuys, dat van 1959 tot 1960 door de AVRO uitgezonden werd. Hij speelde in 1960 ook een aantal keren de rol van Lo Flodder in het AVRO-kindertelevisieprogramma Varen is fijner dan je denkt met Piet Römer in de hoofdrol als meneer King, die met zijn schip 'De Krikkemikke' allerlei avonturen beleefde. Andere karakters waren het keukenhulpje Zeefje (Cecilia Lichtveld), Mevr. Gracia Morena (Sepha Dierikx), Ageeth (omroepster Ageeth Scherphuis) en Piet Römers tweelingbroer Paul Römer in de rol van meneer Kong. Dit kindertelevisieprogramma was ook geschreven en geregisseerd door Mies Bouhuys.In de jaren zestig nam Jongewaard deel aan diverse programma's, waaronder cabaret-Lurelei met Sylvia de Leur, Mensen, hee mensen (1962), het radioprogramma De wilde vaart, waar hij Conny Stuart voor het eerst ontmoette en de musical Heerlijk duurt het langst (1965) van Annie M.G. Schmidt waar hij de rol van kruidenier Kees Bloem vervulde. Ook speelde hij op televisie de hoofdrol in de kinderserie Flip de Tovenaarsleerling (1961-1964).In de musical De Kleine Parade speelt Leen de rol van Hein, de zilverman.Hierna speelde hij de beroemde dubbelrol van inbreker Gerrit en diens opa in de door Annie M.G. Schmidt geschreven televisieserie Ja Zuster, Nee Zuster met Hetty Blok in de rol van zuster Klivia. Hetty Blok en Leen waren de enige solisten in dit programma die echt konden zingen. Bekende liedjes hieruit, waarin Leen meedeed, waren: M'n opa, In een rijtuigje, Duifies, De oude Jacob en Ik krijg het weer.Vervolgens speelde Jongewaard in twee televisieseries van Eli Asser, namelijk 't Schaep met de 5 pooten (1969) en Citroentje met suiker (1972-1974). Bekende liedjes uit deze series waren We benne op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar? (1969), Als je mekaar niet meer vertrouwen kan (1970) en Het zal je kind maar wezen (1970).Van 1980 tot 1984 reisde Leen Jongewaard met zanger Robert Long door het land met een drietal cabaretprogramma's, waarvan Duidelijk zo? de eerste was. In het programma werden tal van onderwerpen behandeld die beide heren na aan het hart lagen, zoals homoseksualiteit, geloof en maatschappelijke misstanden.Leen Jongewaard overleed op 4 juni 1996 aan een hartaanval tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Hij werd begraven op Zorgvlied. Leen Jongewaard was jarenlang de levenspartner van Barrie Stevens.

Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 23-11-2022}

Het lachen is ons allang vergaan
Dat doe je niet in deze tijd
We kijken elkander somber aan
Je hoort alleen maar narigheid
De maffia zit heel hoog te paard
De seks beleeft een hausse
Je weet niet waar je 't zoeken moet
't Verkeer is bar en boos
Maar kijk
Al lijkt
't Nog zo hopeloos...

[chorus]:
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man

'k Heb geen idee waar jullie 't over hebben, maar wat betreft 'je mottermee leren leven', nou, dan kan ik ook nog wel een woordje meepraten!

Ik heb een soort van zenuwpijn
En sukkel met m'n rug
Verdraag geen drank en rook me suf
En rochel, hoest en kuch
M'n huisarts komt geregeld langs
Bij een gebroken man
Ik eet haast niks, maar wekelijks
Kom ik een kilo an
Maar ja
Opa
Al krijg je d'r balen van

[chorus]

En zo zou dit lied een lied kunnen worden van anderhalf uur en dan waren we nog niet door de narigheid heen. Maar goed. Daar gáán we weer.

Het huwelijk is niet meer je dat
Het celibaat is in de ban
Zelfs Moeder Natuur is overstuur
Daar deugt geen bliksem van
Met kerst bloedheet, in juni sneeuw
Het evenwicht verstoord
De chaos schrijdt in deze eeuw
Met reuzenschreden voort
Maar ja
Al ga
Je nergens mee akkoord (ah-hakkoord)

[chorus] [2x]
(Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man)
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man
Je mottermee, mottermee, mottermee, mottermee leren leven, man

Songinformatie

Het nummer komt uit de tweede aflevering van de KRO-tv-serie "Citroentje met suiker", uitgezonden op 3 november 1972.

"Citroentje met suiker" was een komedieserie uit 1972, geschreven door Eli Asser met in het eerste seizoen muziek van Joop Stokkermans en in het tweede seizoen muziek van Joop Stokkermans en Ruud Bos samen. Het diende als opvolger van 't Schaep met de 5 pooten, maar was aanzienlijk minder succesvol. Veel acteurs uit de serie 't Schaep met de 5 pooten zien we ook in Citroentje met suiker, zoals Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Römer. De serie is geproduceerd door de KRO.

De serie speelde in een Amsterdams café met de naam "De Kip Met Gouden Eieren". Er werden in totaal 16 afleveringen gemaakt.
ArtiestLeen Jongewaard,
Piet Römer,
Lex Goudsmit
 A-kant
Titel [Leen Jongewaard en Piet Römer] Lekker Badje
Componist(en) J. Stokkermans, E. Asser
 B-kant
Titel Je Mottermee Leren Leven!
Componist(en) J. Stokkermans, E. Asser
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr 6012 293


Positieverloop