Coverafbeelding Justin Hayward & John Lodge - Blue Guitar
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1975

Artiestinformatie

Geboortedatum   14-10-1946
Land   Groot-Brittannië

David Justin Hayward werd in 1946 geboren in Swindon (Wiltshire). Hij is componist, zanger en gitarist en vooral bekend als lid van de Moody Blues, maar ook door zijn twee hits van het album Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds.

In 1966 wordt Hayward aangetrokken als versterking van de Moody Blues. Tegelijkertijd wordt John Lodge aangetrokken, zodat de Moodies weer compleet zijn na het vertrek van Denny Laine en Clint Warwick. Al meteen bij het eerste volledige muziekalbum Days Of Future Passed is het raak: zijn composities Nights In White Satin en Tuesday Afternoon worden grote successen.

Nadat de groep zich heeft uitgeput in albums en optredens neemt Hayward in 1973 een sabbatical. In die tijd neemt hij samen met John Lodge het album Blue Jays op, gevolgd door de single Blue Guitar en een korte Europese tournee, waarbij Blue Jays gezien wordt als een surrogaat Moody Blues. De single Blue Guitar bereikt in Nederland de Tipparade.

In 1978 levert hij een belangrijke bijdrage aan het album Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds op de tracks Forever Autumn en The Eve Of The War. Beide nummers bereikten de Top 40.

Vanaf 2006 speelt Justin een rol in de theatervoorstelling van Jeff Wayne's Musical Version Of The War Of The Worlds, die vanaf april 2006 door Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en het Europese vasteland reist. Op 30 juni, 1 juli en 2 juli 2009 wordt de show driemaal opgevoerd voor een uitverkochte Heineken Music Hall in Amsterdam. Een jaar later op 24 en 25 november 2010 wordt wegens het succes in 2009 de show nogmaals in de HMH opgevoerd, wederom onder grote belangstelling.In 2004, 2006, 2008, 2010, 2013 en 2015 treden de Moodies op in de Heineken Music Hall en daarbij valt op dat de stemmen van Hayward en Lodge nauwelijks aan kracht hebben ingeboet; de optredens worden (door de fans) zeer gewaardeerd.

Songtekst

Blue guitar
Fortune of my ways
Making of my days
New chord
Counting up the ways
Happiness is lazy

If you dont know the song
If you can't put the words to the tune
Tell the rhyme from the reason
What should it matter
To the fool or the dreamer

New hope
Travellers in a storm
Finding love is warm
New day
The world has just begun
Our eyes have seen the sun

If you dont know the way
If you cant see the wood for the trees
Taste the wine from the water
Well what should it matter
To the fool or the dreamer

Songinformatie

Blue guitar is eigenlijk een solosingle van Justin Hayward, maar werd uit de kast gehaald toen er voor de promotie van dit album een tweede single nodig was; het is opgenomen met en door 10CC (halverwege hoor je duidelijk het gitaargeluid van Eric Stewart) ; dat is eigenlijk vreemd, want er ging het gerucht dat juist Lodge zou overstappen naar 10CC na hun breuk.
ArtiestJustin Hayward,
John Lodge
 A-kant
Titel Blue Guitar
Lengte 3:38
Componist(en) Justin Hayward
Producer(s) Tony Clarke & 10CC
 B-kant
Titel When You Wake Up
Lengte 4:10
Componist(en) Justin Hayward & John Lodge
Producer(s) Tony Clarke
 
Platenlabel Threshold
Catalogusnr 6101 606
Album Blue Jays


Positieverloop