Coverafbeelding Julio Iglesias - Amor
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1982

Artiestinformatie

Geboortedatum   23-09-1943
Land   Spanje

Julio was professioneel voetballer bij Real Madrid, waar hij in het doel stond. In dezelfde tijd begon hij ook aan een studie rechten. Na een ongeluk dat zijn voetbalcarrière beëindigde, begon hij tijdens zijn revalidatie met het schrijven van liedjes. Hij behaalde zijn rechtendiploma maar de muziek was toch naast het voetbal zijn grote liefde.

In 1968 won hij in Spanje het Benidorm Songfestival met een van zijn songs, en kreeg een contract bij een klein platenlabel. Namens Spanje nam Iglesias in 1970 deel aan het Eurovisiesongfestival. Hij werd vierde met het lied Gwendolyne.

In 1972 scoorde hij een van zijn grootste hits met Un canto a Galicia, een lied in het Galicisch. Weliswaar is hijzelf in Madrid geboren, maar zijn vader was van Ourense in Galicië. Het was zijn 1e nummer 1 hit in de Top 40.

In 1978 tekende hij een nieuw contract met CBS International, en breidde zijn Spaanstalige repertoire uit met songs in het Engels, Frans en Italiaans. In 1979 had hij weer een grote hit met Quiéreme mucho. Ook dat nummer bereikte de 1e plaats.In 1984 bracht hij het hitalbum 1100 Bel Air Place uit, daar werden drie miljoen exemplaren van verkocht. Hij nam ook een duet op met Diana Ross en het duet To all girls I've loved before met Willie Nelson werd een groot succes. Daarna werd het succes geringer. In de jaren negentig ging Julio terug naar de wortels van zijn Spaanse muziek, en bracht in 1996 een cd uit met de bijnaam Tango. Van de ca. 80 albums die Julio uitbracht zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Daarna verschoof de belangstelling van het publiek steeds meer naar zijn zoon Enrique en verdween Julio meer uit het spotlicht.
Al treedt hij nog wel regelmatig op.


Songtekst

Amor
amor
amor
nacio de ti
nacio de mi
de la esperanza.
Amor
amor
amor
nacio de Dios
para los dos
nacio del alma.

Sentir que tus besos anidaron en mi

igual que palomas mensajeras de luz.
Saber que mis besos se quedaron en ti

haciendo en tus labios la senal de la cruz.

Amor
amor
amor
nacio de ti
nacio de mi
de la esperanza....
Sentir que tus besos anidaron en mi
...
Amor
amor
amor
nacio de ti
nacio de mi
de la esperanza....

Songinformatie

Amor is een cover van het gelijknamige nummer uit 1941, dat voor eerst op single werd gezet in de uitvoering van de Mexicaanse actrice Chela Campos (1922-1982) met het orkest van Paco Treviño. Het nummer kreeg grote bekendheid nadat het in 1944 gebruikt was in de Amerikaanse film Broadway Rhythm. In die film werd het nummer gezongen door hoofdrolspeelster Ginny Simms.

In 1944 bereikten vier uitvoeringen van het lied de Amerikaanse hitparade. De Engelstalige uitvoering van de Spaanse violist Enric Madriguera bereikte in april als eerste de 23e plaats. Daarna volgden Engelstalige uitvoeringen van Andy Russell (#5) en Bing Crosby (#2) en de Spaanstalige uitvoering van Xavier Cugat (#10).
In de jaren 60 dook het nummer ook op in de Billboard Hot 100 in de uitvoeringen van Ben E. King en Roger Williams.

In 1978 bereikte de uitvoering van Rod McKuen de tiende plaats in de Nederlandse Top 40. Dat is vooralsnog de enige keer dat het nummer in de Top 40 heeft gestaan. De uitvoering van Julio Iglesias kwam namelijk niet verder dan de Tipparade.

Hoewel dit nummer ook bekend staat onder de titels Amor Amor en Amor Amor Amor, moet dit nummer niet verward worden met Amor, Amor, Amor van André Hazes, dat rond dezelfde tijd als Amor van Julio Iglesias een Top 40-hit werd. Dat betreft namelijk een andere compositie.
ArtiestJulio Iglesias
 A-kant
Titel Amor
Lengte 3:20
Componist(en) Ricardo Lopez & Gabriel Ruiz
Producer(s) Ramon Arcusa
 B-kant
Titel No Me Vuelvo A Enamorar
Lengte 3:48
Componist(en) Julio Iglesias, Fernan Martinez & Ramon Arcusa
Producer(s) Ramon Arcusa
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr CBSA 2728
Hoogste positie UK 32
Hoogste positie US -
Album Momentos


Positieverloop