Coverafbeelding Julie Covington - Don't Cry For Me Argentina

Julie Covington

Don't Cry For Me Argentina

  • Statistieken
  •   9 weken
  •   1 piekpositie
  •   277 punten
  •   1977

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-09-1946
Land   Verenigd KoninkrijkSongtekst

It won't be easy
You'll think it's strange
When I try to explain how I feel
That I still need your love
After all that I've done
You won't believe me
All you will see
Is a girl you once knew
Although she's dressed up to the nines
At sixes and sevens with you

I had to let it happen
I had to change
Couldn't stay all my life down at heel
Looking out of the window
Staying out of the sun
So I chose freedom
Running around
Trying everything new
But nothing impressed me at all
I never expected it to

Don't cry for me, Argentina
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance

And as for fortune
And as for fame
I never invited them in
Though it seemed to the world
They were all I desired
They are illusions
They're not the solutions
They promised to be
The answer was here all the time
I love you and hope you love me

Don't cry for me, Argentina

Don't cry for me, Argentina
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance

Have I said too much
There's nothing more
I can think of to say to you
But all you have to do
Is look at me to know
That every word is true

Songinformatie

Don't Cry For Me Argentina is afkomstig uit de musical Evita van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Evita gaat over het leven van de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perón (1919-1952).
Net als bij Jesus Christ Superstar verscheen Evita eerst als conceptalbum in 1976. Op dat album werden de hoofdrollen vertolkt door Julie Covington (als Eva Perón), C.T. Wilkinson (als Che) en Paul Jones (als Juan Perón). Overige rollen werden gezongen door o.a. Tony Christie, Barbara Dickson en Mike d'Abo (die Paul Jones in 1966 opvolgde als de zanger van Manfred Mann). Van dit conceptalbum werd Don't Cry For Me Argentina als single uitgebracht. Ondanks dat Julie Covington het nummer zelf niet wilde promoten in televisieprogramma's, omdat ze alleen met een volledig symfonieorkest wilde optreden, bereikte de single zowel in Engeland als in Nederland de eerste plaats in de hitlijst.

In het verhaal wordt Don't Cry For Me Argentina gezongen door Eva Perón, nadat haar echtgenoot de presidentsverkiezingen van 1946 heeft gewonnen. Vanaf het balkon van het Casa Rosada, de kolossale ambtswoning van de Argentijnse president aan het Plaza de Mayo in Buenos Aires, zingt zij het Argentijnse volk toe.

Op 21 juni 1978 ging op West End de musical Evita in première. De rol van Eva Perón werd nu gespeeld door Elaine Paige. Zij werd later opgevolgd door onder anderen Marti Webb. In Nederland werd de rol van Eva Perón gespeeld door onder meer Vera Mann en Pia Douwes.
Door de jaren heen is Don't Cry For Me Argentina verschillende malen gecoverd. Sinéad O'Connor bereikte met haar uitvoering in 1992 de Tipparade.

In 1996 verscheen de filmversie van de musical Evita. De hoofdrol werd vertolkt door Madonna. Toen zij lucht kreeg van het feit dat de musical verfilmd zou worden, schreef ze een brief aan regisseur Alan Parker waarin ze meedeelde dat zij erg graag de hoofdrol wilde spelen. Ze kreeg uiteindelijk de rol en speelde in de film naast Antonio Banderas (Che) en Janthan Pryce (Juan Perón).
De filmbeelden voor Don't Cry For Me Argentina werden geschoten op het echte Plaza de Mayo in Buenos Aires, waar Madonna vanaf het balkon van het Casa Rosada de menigte toezingt. Madonna had zelf met de toenmalige Argentijnse president Carlos Menem onderhandeld om op die plek te mogen filmen.

Don't Cry For Me Argentina werd als tweede single van de soundtrack van Evita uitgebracht. De eerste single was het speciaal voor de filmversie geschreven You Must Love Me, dat eveneens door Madonna werd gezongen. Het nummer kwam niet verder dan de Tipparade, maar won in 1997 wel de Academy Award voor beste originele lied. De Madonna-uitvoering van Don't Cry For Me Argentina bereikte zowel in Nederland als in Engeland de derde plaats. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 kwam de single tot #8.
Naar aanleiding van de filmversie met Madonna brachten The Mike Flowers Pops een easy listening-versie van Don't Cry For Me Argentina uit. Dit was na de uitvoeringen van Julie Covington, Sinéad O'Connor en Madonna de vierde uitvoering van het nummer die in de Top 40 of Tipparade stond.

Trivia

Het conceptalbum, de musical en de film Evita hebben ieder voor zich één Top 40-hit opgeleverd:

Conceptalbum: Julie Covington - Don't Cry For Me, Argentina (#1 in 1977)
Musical: David Essex - Oh What A Circus (#18 in 1978)
Film: Madonna - Don't Cry For Me, Argentina (#3 in 1997)

De single You Must Love Me van Madonna uit de filmversie kwam niet verder dan de Tipparade. Oh What A Circus van David Essex heeft dezelfde melodie als Don't Cry For Me, Argentina, maar een hoger tempo en een andere tekst. Bovendien wordt Don't Cry For Me, Argentina gezongen door Eva Perón en Oh What A Circus door Che.
ArtiestJulie Covington
 A-kant
Titel Don't Cry For Me Argentina
Lengte 5:23
Componist(en) Lloyd Webber, Rice
Producer(s) Andrew Lloyd Webber, Time Rice
 B-kant
Titel Rainbow High
Lengte 2:31
Componist(en) Lloyd Webber, Rice
Producer(s) Andrew Lloyd Webber, Tim Rice
 
Platenlabel MCA
Catalogusnr 5C006.98665
Album Evita (Pop Opera)


Positieverloop