Coverafbeelding John Hiatt - Georgia Rae
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1989

Artiestinformatie

Geboortedatum   20-08-1952
Land   Verenigde Staten

John Robert Hiatt is een singer/songwriter. Hij werd in eerste instantie bekend als songwriter voor een groot aantal artiesten. Het duurde een aantal jaren voordat hij ook zelf succes kreeg als zanger. Al bleef zijn populariteit in Nederland beperkt.

John speelde op jonge leeftijd in enkele garagebands, waarvan The White Ducks het bekendste was. Hij werd vooral beïnvloed door Bob Dylan en the Rolling Stones. Op zijn achttiende verhuisde hij naar Nashville, waar hij een baan kreeg als songschrijver.In 1973 sloot hij een platencontract met Epic Records en verscheen zijn eerste single We make spirit. In 1974 bracht hij zijn eerste album uit, getiteld Hangin’ round the observatory, gevolgd door Overcoats in 1975. Beide platen waren geen succes en de platenmaatschappij ontbond zijn contract.In 1978 kreeg John Hiatt een platencontract bij MCA. Zijn eerste album voor dat label was Slug Line, dat is beïnvloed door Britse new wave artiesten zoals Elvis Costello, Joe Jackson en Graham Parker. In 1982 verscheen zijn album “All of a sudden”, dat geproduceerd werd door Tony Visconti maar de grote doorbraak bleef uit.

Bij een nieuw platenlabel A&M bracht hij in 1987 het album "Bring the family" uit, met een mengeling van rock ’n roll, country, blues en folk. Op die plaat, waarop ook zijn bekendste single Have a little faith in me staat, wordt hij begeleid door Ry Cooder (gitaar), Nick Lowe (basgitaar) en Jim Keltner (drumstel). Dit is zijn enige Top 40 hit to nu toe (11e plaats als hoogste notering)

In 1991 werkte John Hiatt opnieuw samen met Ry Cooder, Nick Lowe en Jim Keltner in een band die ze Little Village noemden, maar die samenwerking was niet zo succesvol wegens botsende ego’s.

Een groot aantal artiesten heeft nummers van John Hiatt gecoverd, waaronder: B.B. King, Bob Dylan, Emmylou Harris, Eric Clapton, Iggy Pop, Joe Cocker, Linda Ronstadt, en Willy DeVille.
Ilse DeLange heeft het album Dear John uitgebracht met negen songs van John Hiatt.

John treedt nog steeds op.


Songinformatie

ArtiestJohn Hiatt
 A-kant
Titel Georgia Rae
Lengte 4:26
Componist(en) John Hiatt
Producer(s) Glyn Johns
 B-kant
Titel Already Loved
Lengte 6:26
Componist(en) John Hiatt
Producer(s) John Chelaw
 
Platenlabel A&M
Catalogusnr 390 380-7
Album Slow Turning


Positieverloop