Coverafbeelding Jody Bernal - Que Si, Que No
  • Statistieken
  •   29 weken
  •   1 piekpositie
  •   971 punten
  •   2000

Artiestinformatie

Geboortedatum   12-11-1981
Land   Nederland

Jody Bernal wordt op 12 november 1981 geboren in Bogota (Colombia) en wordt begin 1982 geadopteerd door een Nederlandse familie. Hij groeit op in Delft.

Als hij in 1999 in Colombia op bezoek is geweest bij zijn biologische familie krijgt hij een cassettebandje met Spaanstalige nummers mee. Eén daarvan is Que Si, Que No van de Argentijnse groep El Símbolo. Met een bewerking van het liedje doet Bernal in 2000 mee aan de tv-talentenjacht Your Big Break (RTL4). Hij wint niet, maar de single staat uiteindelijk 29 weken in de Top 40, waarvan 7 op nummer 1. Ook de vier singles die hij daarna uitbrengt halen stuk voor stuk de top 10.

In 2008 probeert Bernal een comeback te maken met Shiki Boom Boom, maar de single blijft op 2 steken in de Tipparade. In 2017, als hij al een paar jaar als dj aan de weg timmert, keert hij met succes terug naar zijn Spaanstalige roots met La Colegiala in een remix van The Boy Next Door en Fresh Coast.


Songtekst

COUPLET:
Escúchame mi amor
tu sabes lo que quiero
Me dices que n'entiendas
Sé que estas m'entiendo
Te pidas por favor
Me tratas como' un tonto
Decidas d'una vez
Me estas volviendo loco

REFREIN (2x):
Que si, Que no
Que nunca te decides
Yo se que tu me quieres
Y no me lo dices

Que Si, Que no
Que nunca te decides
Tu sabes lo que quiero
Y aun no me lo dices

COUPLET:
Eschúchame mi amor
te pida'un alegria
Te juego todo el dia
Te juego todo el dia
Te pides por favor
Me tiendes como'un tonto
Regando tien to loco
Regando tien to loco

Songinformatie

In de week van 1 juli 2000 is Que si, que no van Jody Bernal als klapper van de week op elf binnengekomen in de Nederlandse Top 40. Hij is in dezelfde week ook de Alarmschijf op Radio 538. Het origineel heet Nunca te decides en is geschreven door Ramon Garriga, Tote Puerta en Frank Madero.

Deze versie was in 1997 een grote hit in de Latijns-Amerikaanse landen voor de Argentijnse groep El Símbolo. Samen met zijn producer Hans van Eijck verandert Jody Bernal de titel van Nunca te decides, de tweede regel van het refrein, in het eerste, Que si, que no.

Que si, que no van Jody Bernal stoot op 8 juli 2000 Jij bent de zon van Jop van zijn troon. De single staat vijf weken bovenaan, daarna moet hij het stokje overdragen aan Krezip met I Would Stay. In de week van 7 oktober 2000 komt Que si, que no van Jody Bernal voor de tweede keer op één terecht. Nu staat de CD-single twee weken aan de top. Que si, que no is de best verkochte single van 2000 en belandt op de eerste plaats van de Top 40 jaarlijst, de Top 100 van 2000.

Op 7 mei 2012 vindt in De Vorstin in Hilversum de presentatie van de elfde editie van het Top 40 Hitdossier 1965-2012 plaats. Jody Bernal krijgt uit handen van Erik de Zwart een speciale Top 40 Award uitgereikt. Hij wordt onderscheiden voor Que si, que no als “succesvolste Alarmschijf aller tijden”, daarnaast is het nummer “de meest succesvolle song van het afgelopen decennium” (2000 - 2009). Tegelijkertijd lanceert de Stichting Nederlandse Top 40 haar vernieuwde 2.0 website.

Trivia

credits:

arrangeur: S.M.P. Productions [= Hans van Eijck]
track 2: (Original Radio Mix) opgenomen en gemixt in: Wisseloord Studio’s Hilverum


het origineel is van:

1997: El Símbolo getiteld Nunca te decides op de CD: No pares
[Fonovisa FPCD-9715] [released in 1998]

2000: El Símbolo getiteld Nunca te decides (que si, que no)
[Vale Music VLCD SG-367-5] (CD-single)

2001: El Símbolo getiteld Nunca te decides (que si, que no) (Remixes)
[Vale Music VLCDMX 612-4] (CD-maxi) {Spaanse persing}
ArtiestJody Bernal
 A-kant
Titel Que si, que no (Sunclub Radio Mix)
Lengte 3:19
Componist(en) Ramón Garriga; Frank Madero Fernandez; Tote Puerta; Eric Elston
Producer(s) S.M.P. Productions [= Hans van Eijck]
 B-kant
Titel Que si, que no (Original Radio Mix)
 
Platenlabel Dino Music
Catalogusnr DNCS 20587


Positieverloop