Jarig: Mick Jagger

- Jarig

 Mick Jagger The Rolling Stones
Mick Jagger 2018

Of hij nu hits maakt met The Rolling Stones of een duet opneemt met David Bowie, alles wat Mick Jagger aanraakt wordt goud. Met 57 hits is hij een van de succesvolste artiesten uit de Top 40.

Michael Philip Jagger (26 juli 1943) groeide op in Dartford als zoon van een gymnastiekleraar en een kapster. De Engelse tiener voltooide vlekkeloos zijn middelbareschool, waarna hij Economie ging studeren aan de universiteit in Londen. Maar de lokroep van de muziek was sterker dan zijn liefde voor cijfertjes. En na een jaar stopte Mick met zijn studie om een zangcarrière na te streven. 

View this post on Instagram

Happy birthday @officialkeef love Mick

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger) on

Van kleuterschool tot Rock 'n Roll
In deze periode kwam hij zijn oude jeugdvriend, gitarist Keith Richards, tegen met wie hij ooit op de kleuterschool heeft gezeten. De twee begonnen samen het bandje Little Boy Blue en the Blue Boys. Al snel voegden jazzdrummer Charlie Watts, bassist Dick Taylor, toetsenist Ian Stewart en gitarist Brain Jones zich bij de groep. Het zestal gaf zichzelf de naam The Rolling Stones - een verwijzing naar het nummer Rollin' Stone van Muddy Waters uit 1950. Nadat Dick Taylor werd vervangen voor Bill Wyman tekende de Stones in 1963 een platencontract bij Decca Records. 

Time was on their side
Kort daarop kwam hun eerste single uit: Come On, een cover van Chuck Berry. De tweede single, I Wanna Be Your Man, werd speciaal door John Lennon en Paul McCartney voor hen geschreven. In 1964 verschijnt hun debuutalbum The Rolling Stones en mag de band de eerste uitzending van het tvprogramma Top of the Pops openen, waarin ze I Wanna Be Your Man ten gehoren brengen. Met het album 12 x 5 pakken de Stones hun eerste Top 40 succes. De hit Time Is On My Side weet het tot de top 10 te schoppen, net als opvolgers Tell Me en Little Red Rooster.

View this post on Instagram

Quick practice! #twickenham #stonesnofilter

A post shared by Mick Jagger (@mickjagger) on

Nummer 1-hits
Al ruim 50 jaar is Mick Jagger in de Nederlandse hitlijst te vinden. Het rock & roll icoon scoorde maar liefst 57 hits, waarvan 7 nummer 1-hits. De eerste keer dat hij de Top 40 aanvoerde, was in 1965 met de -inmiddels klassieker- (I Can't Get No) Satisfaction. De track maakte tot twee keer toe een comeback, nadat het uit de lijst verdween. Ook We Love You Dandelion (1967), Paint It Black (1966), Brown Sugar (1971) en Angie (1973) mochten het uitzicht van bovenaf bewonderen. 

The Stones vs. The Beatles 
The Rolling Stones groeit uit tot de grootste band uit de jaren '60 en '70. Maar zij waren in die tijd niet het enige populaire exportproduct uit Engeland. Er was een eeuwenoude vraag die rock & roll liefhebbers bezig hield. Namelijk, wie is er beter: The Stones of The Beatles? De vergelijking bracht Mick en zijn bandleden niet van hun apropos, de groep blijft tot ver in de zeroes hits scoren en albums maken. Met 75-jaar treedt Jagger nog steeds op. Zo stond hij vorig jaar nog met The Rolling Stones in de Amsterdam ArenA en het Geldre Dome.

In duet met Bowie
Jagger is naast de leadzanger van een populaire band, ook een succesvol solo artiest. De Brit weet in zijn eentje menig keer de Top 40 te bereiken. Begin jaren '80 tekent hij zonder overleg een solocontract. Dit levert hem niet alleen ruzie op met Richards, maar ook een aantal solo successen, met hits als Just Another Night en Let's Work. In 1985 neemt hij samen met David Bowie de single Dancing In The Street op, wat zijn grootste solo hit tot dusver wordt. Ook maakt hij samen met Dave Stewart en Joss Stone deel uit van de supergroep Superheavy.

Moves Like Jagger
Jagger scoort niet alleen op het podium, maar ook ernaast. De zanger is met zijn soepele heupen, extravagante kledingstijl en brede mond een opvallende verschijning. Dit levert hem veel aandacht op van vrouwen. Mick wist tweemaal het altaar te bereiken en kreeg acht kinderen bij vijf verschillende dames. De zanger date o.a. met Carla Bruni en Janice Dickinson. Het geheim van zijn succes bij de vrouwen? De bekende Jagger moves natuurlijk! Zijn Elvis waardige bewegingen, inspireerde Maroon 5 en Christina Aguilera tot het schrijven van een muzikale ode. Zelf beweert Mick dat hij de moves heeft afgekeken bij goede vriendin Tina Turner. 

Mick Jagger deelt zijn verjaardag met Roger Taylor, Miranda George en Gary Cherone.

Eerste hit:

 Time Is On My Side - The Rolling Stones (1965, 7 weken)

Grootste hit:

Paint It Black - The Rolling Stones (1966, 25 weken)

Kleinste hit:

You Got Me Rocking - The Rolling Stones (1994, 2 weken)

Laatste hit:

Streets Of Love - The Rolling Stones (2005, 6 weken)

(Foto: BSR Agency)