Jarig: Big 2

- Jarig

The oppositesBig2
Big 2 The opposites 2018

De Alkmaarse Big2 breekt in 2005 door dankzij de soundtrack van de Nederlandse film Het Schnitzelparadijs. 

Big 2, echte naam Twan van Steenhoven, groeit op in Alkmaar met zijn jeugdvriend Willem de Bruin. Toen Willem op de middelbare school als straf een rap moest schrijven, ontdekte hij dat hij talent had. De jonge Alkmaarder ging verder met rappen en maakte ook zijn beste vriend Twan verslaafd. Samen richtten ze het duo The Opposites op, een naam die gebaseerd is op hun uiterlijke kernmerken. 

Wat Wil Je Doen?
Het duo zetten hun eerste stappen in de Nederlandse hiphop scene met een cameo op Straatremixes Deel 3, waar ook Yes-R, Negativ,  Brace, Lange Frans en Baas B op te horen zijn. In 2005 werkten Big2 en Willem mee aan de door The Partysquad geproduceerde track Wat Wil Je Doen?, de soundtrack van de film Het Schnitzelparadijs. De film werd goed ontvangen door jongeren, waarna de single een plek kreeg in de Top 40. Hun debuutalbum Youngsters is een Engelstalige plaat, echter na het verschijnen van dit album besluiten ze om verder te gaan in het Nederlands. In 2008 verscheen hun debuutalbum De Fik Erin, waarvan de single Slaap hun eerste solo hit werd. Datzelfde jaar sleept het duo een Zilveren Harp binnen, een aanmoedigingsprijs voor muzikaal talent.

Popprijs
Ook kleine jongens worden volwassen. Na het album Begin Twintig besloten The Opposites om even een solo uitstapje te maken. Het resultaat was de dubbel-cd Succes/Ik Ben Twan. Op de plaat Ik ben Twan spreekt Big2 over persoonlijke zaken als de scheiding van zijn ouders en verbroken relaties. Eén nummer heeft echter een vrolijkere noot. De track Broodje Bakpao ft. Gers en Sef is een mix van hiphop met happy hardcore, die speciaal voor de comedy show New Kids geschreven is. Broodje Bakpao wordt een enorme hit in zowel Nederland als Vlaanderen. Twee jaar later verschijnt hun grootste hit tot nu toe. Met Slapeloze Nachten pakken The Opposites na 6 Top 40-noteringen hun eerste nummer 1-hit. Hard work pays off, want in 2013 wint het duo de prestigeuze Popprijs en het jaar daarop een Edison.

Succesvolle producer
Naast The Opposites heeft Big2 zich ook als soloartiest en producer gevestigd. Niet alleen produceerde hij alle albums van het Alkmaarse duo, maar hij zette zijn talent ook in voor Flinke Namen en Dio's soloalbum Rock & Roll. Voor zijn werk als producer werd Twan in 2008 door State Awards onderscheiden met een prijs voor Beste Producer. En hoewel The Opposites nog steeds een duo zijn, staat 2018 in het teken van solomuziek. Zo bracht Big2 begin dit jaar de tipparade track Ik Wil Dat Je Danst uit en is hij momenteel te horen op de remix van Nielson's single Doen Durven Of De Waarheid.

Big 2 viert zijn verjaardag op dezelfde dag als Mick Clarke, Jim en Big Shaq. Toen hij werd geboren stond Harold Faltermeyer met Axel F op #1. Ook weten welke hit op jouw geboortedag op bovenaan de hitlijst stond? Check de calculator.

Eerste hit:

Wat Wil Je Doen Dan - The Partysquad ft. Willie Wartaal, Spacekees, Darryl, Heist-Rockah, The Opposites & Art Officials (2005, 8 weken)

Grootste hit:

Slapeloze Nachten - The Opposites (2012, 16 weken)

Kleinste hit:

Brief Aan Jou - The Opposites feat. Trijntje Oosterhuis (2010, 5 weken)

Laatste hit:

Thunder - Yellow Claw & The Opposites (2013, 9 weken)

(Foto: BSR Agency)
0 Reacties

Log in om te reageren.

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!