Coverafbeelding Jan Smit - zie wel hoe ik thuis kom
  • Statistieken
  •   2 weken
  •   33 piekpositie
  •   11 punten
  •   2010

Artiestinformatie

Geboortedatum   31-12-1985
Land   Nederland

Op 10-jarige leeftijd wordt Jan Smit, op dat moment zanger in het Volendamse jongenskoor De Zangertjes Van Volendam, uitgekozen om mee te zingen met BZN op hun single Mama. Het resulteerde in een eigen single, Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, waarmee de jonge zanger van niets op 1 binnenkomt in de Top 40 en daar zeven weken genoteerd weet te staan. In de zomer van 1999 scoort Smit, samen met Normaal, zijn voorlopig laatste hit als Puik Idee Ballade de 18e plaats bereikt.

In 2005 keert Smit terug in de muziekwereld. Zijn belevenissen zijn te zien in de reality-soap Gewoon Jan Smit, dat later een Gouden Televizier-Ring wint. Vrienden Voor Het Leven is het begin van een reeks hits. In 2006 en 2007 scoort hij vier opeenvolgende nummer 1-hits met zijn Top 40-hits. Ook in 2009 staat hij opnieuw bovenaan de lijst met Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) dat hij samen met Damaru opnam.

In 2014 maakt Smit, samen met Johnny De Mol, de WK-single Nederland Wordt Kampioen. Op 22 september verschijnt zijn nieuwe album, Jij & Ik. In het najaar wordt zijn samenwerking met Kraantje Pappie, Handen Omhoog, de 28e Top 40-hit van de Volendammer. Aan het einde van het jaar werkt hij, met een keur aan Nederlandse artiesten, mee aan het nummer Kerstmis Vier Je Samen van EenMaal Voor Allen. Het project, waaraan supermarktketen Jumbo zich heeft verbonden, haalt in de donkere dagen geld op voor het goede doel.

In 2015 brengt Smit het album Recht Uit M'n Hart uit, waarop een selectie van zijn eerder uitgebrachte ballades is terug te vinden. De titeltrack is een nieuw nummer. In het voorjaar brengt Smit de single Kleine Superster uit, het nummer dat hij schreef voor zijn zoon Senn. Hij plaatst een oproep op Facebook waarin hij vraagt om peuters die in de videoclip willen stralen. Binnen één dag krijgt de zanger 9000 reacties.

2016 markeert het 20-jarige jubileum van de Volendammer. Op 20 september brengt hij het album 20 uit en wordt zijn samenwerking met Broederliefde op Kom Dichterbij Me zijn nieuwe single.

Voor de release van zijn nieuwe album, Met Andere Woorden, kiest Jan Smit (in 2018) opnieuw voor de datum 20 september. Op het album staan 12 nummers die geschreven zijn door bekende Nederlandse componisten, waaronder Barry Hay, Guus Meeuwis en Sanne Hans. De eerste single, Ik Zie, is geschreven door Edwin Evers.

Om het Nederlands vrouwenelftal, dat in juni uitkomt op het WK Voetbal in Frankrijk, te steunen maakt Smit in het voorjaar van 2019 met André Rieu, John de Bever en Jack van Gelder de single Wij Zijn Nederland.

Songtekst

Na verloop van tijd ken ik me eigen grenzen wel
Ik weet inmiddels nu hoeveel ik hebben kan
Toch wil ik heel af en toe nog even iets te snel
Als ik ga, trek ik al gauw m`n eigen plan
Want de nacht is dan van mij, zolang de tap maar loopt
Ook al ben ik dagen later nog gesloopt
Ik zie wel hoe ik thuiskom, heb nog niet genoeg
Ben nog lang niet klaar in deze kroeg
Vind de weg naar huis wel, kom vanzelf terug
Wacht maar niet op mij, ben niet zo vlug

Als ik eenmaal zit, zit ik de hele avond uit
Zing dan overal mee, mee niet mooi maar luid
Want de nacht die is van mij, zolang de tap maar loopt
Ook al ben ik dagen later nog gesloopt
Ik zie wel hoe ik thuiskom, heb nog niet genoeg
Ben nog lang niet klaar in deze kroeg
Vind de weg naar huis wel, kom vanzelf terug
Wacht maar niet op mij, ben niet zo vlug

Draait de hele wereld even om me heen
Houd de sfeer hier binnen mij wel op de been
Ik zie wel hoe ik thuiskom, heb nog niet genoeg
Ben nog lang niet klaar in deze kroeg
Vind de weg naar huis wel, kom vanzelf terug
Wacht maar niet op mij, ben niet zo vlug

Songinformatie

ArtiestJan Smit
Lengte 02:55
Platenlabel Artist & Company


Positieverloop