Coverafbeelding Jan Smit - Ik zie
  • Statistieken
  •   8 wkn Tipparade
  •   2018

Artiestinformatie

Geboortedatum   31-12-1985
Land   Nederland

Op 10-jarige leeftijd wordt Jan Smit, op dat moment zanger in het Volendamse jongenskoor De Zangertjes Van Volendam, uitgekozen om mee te zingen met BZN op hun single Mama. Het resulteerde in een eigen single, Ik Zing Dit Lied Voor Jou Alleen, waarmee de jonge zanger van niets op 1 binnenkomt in de Top 40 en daar zeven weken genoteerd weet te staan. In de zomer van 1999 scoort Smit, samen met Normaal, zijn voorlopig laatste hit als Puik Idee Ballade de 18e plaats bereikt.

In 2005 keert Smit terug in de muziekwereld. Zijn belevenissen zijn te zien in de reality-soap Gewoon Jan Smit, dat later een Gouden Televizier-Ring wint. Vrienden Voor Het Leven is het begin van een reeks hits. In 2006 en 2007 scoort hij vier opeenvolgende nummer 1-hits met zijn Top 40-hits. Ook in 2009 staat hij opnieuw bovenaan de lijst met Mi Rowsu (Tuintje In Mijn Hart) dat hij samen met Damaru opnam.

In 2014 maakt Smit, samen met Johnny De Mol, de WK-single Nederland Wordt Kampioen. Op 22 september verschijnt zijn nieuwe album, Jij & Ik. In het najaar wordt zijn samenwerking met Kraantje Pappie, Handen Omhoog, de 28e Top 40-hit van de Volendammer. Aan het einde van het jaar werkt hij, met een keur aan Nederlandse artiesten, mee aan het nummer Kerstmis Vier Je Samen van EenMaal Voor Allen. Het project, waaraan supermarktketen Jumbo zich heeft verbonden, haalt in de donkere dagen geld op voor het goede doel.

In 2015 brengt Smit het album Recht Uit M'n Hart uit, waarop een selectie van zijn eerder uitgebrachte ballades is terug te vinden. De titeltrack is een nieuw nummer. In het voorjaar brengt Smit de single Kleine Superster uit, het nummer dat hij schreef voor zijn zoon Senn. Hij plaatst een oproep op Facebook waarin hij vraagt om peuters die in de videoclip willen stralen. Binnen één dag krijgt de zanger 9000 reacties.

2016 markeert het 20-jarige jubileum van de Volendammer. Op 20 september brengt hij het album 20 uit en wordt zijn samenwerking met Broederliefde op Kom Dichterbij Me zijn nieuwe single.

Voor de release van zijn nieuwe album, Met Andere Woorden, kiest Jan Smit (in 2018) opnieuw voor de datum 20 september. Op het album staan 12 nummers die geschreven zijn door bekende Nederlandse componisten, waaronder Barry Hay, Guus Meeuwis en Sanne Hans. De eerste single, Ik Zie, is geschreven door Edwin Evers.

Om het Nederlands vrouwenelftal, dat in juni uitkomt op het WK Voetbal in Frankrijk, te steunen maakt Smit in het voorjaar van 2019 met André Rieu, John de Bever en Jack van Gelder de single Wij Zijn Nederland.
Op 24 april 2020 is hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 2020 zou Smit samen met Chantal Janzen en Edsilia Rombley het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam presenteren. Het festival werd echter vanwege de corona pandemie afgelast. Op de geplande datum voor de finale van het Eurovisiesongfestival vindt er een alternatieve tv-uitzending plaats onder de naam Eurovision: Europe Shine a Light.
In april 2021 haalt Smit het 12 jaar oude nummer Je Naam In De Sterren van de plank en brengt het samen met Tino Martin in een nieuw jasje uit. In augustus komt hij na drie jaar terug met nieuwe muziek. Na zijn rust periode vanwege een burn-out was hij eerder dit jaar wel al te zien als een van de presentatoren van het Eurovisie Songfestival. Zijn nieuwste single genaamd Zolang Je Bij Me Bent heeft hij samen geschreven met Alain Clark.Songtekst

Er is bij mij iets veranderd
Al is het veel te laat
Want ik weet dat ik mijn kansen heb gehad
Jij bent nu van een ander
Die alles goed verstaat
En mijn handen leeg, de waarheid is soms hard

En ik zie het aan met lede ogen
Maar je lijkt zo onbewogen
Geef me een dans
Wat ik van jou zou willen weten
Of je mij niet bent vergeten
Dan wil ik mijn kans

Want ik zie nu
Wat ik nooit eerder zag
En ik voel nu
Wat er nooit eerder was
En ik denk nu
Alleen aan dat
En ik weet nu dat ik mis
Wat ik al zolang had

Er is bij jou iets veranderd
Je vond het mooi geweest
En je hoofd zit vol, alle deuren zijn op slot

Want de tijd is in je hoofd gekropen
Ik ben te ver omgelopen
Kop in het zand
Maar het is nog niet te laat
Als je ervoor openstaat
Geef me je hand

Want ik zie nu
Wat ik nooit eerder zag
En ik voel nu
Wat er nooit eerder was
En ik denk nu
Alleen aan dat
En ik weet nu dat ik mis
Wat ik al zolang had

En beweegt en alles draait om
De zon om de aarde en andersom
En beweegt en alles draait om jou
Want ik zie nu wat ik nooit eerder zag

Want ik zie nu
Wat ik nooit eerder zag
En ik voel nu
Wat er nooit eerder was
En ik zie wat ik zie en ik voel wat ik voel
Denk alleen aan dat
En ik keek en ik zocht tot ik vond
Wat ik al zolang had

Songinformatie

ArtiestJan Smit
Titel Ik Zie
Lengte 3:40
Componist(en) Edwin Evers
Platenlabel Vosound Records
Catalogusnr digital download
Releasedatum 07-09-2018
Album Met Andere Woorden


Positieverloop