Maak je zomerse dag heter met de enige echte Zomer Top 100

- Hitlijsten

 Pharrell Williams Jane Birkin Serge Gainsbourg Dave Berry Mikis Theodorakis Avicii
Zomer Top 70

De temperaturen lopen lekker op en dus is de zomer in de buurt. En hoe kom je een dag vol zonnestralen nu beter door, dan met de enige echte Zomer Top 100. Dé lijst met de 100 grootste zomerse hits die ons land ooit heeft gekend.  Je checkt hier de vijf grootste klappers uit die lijst!

1. HAPPY – Pharrell Williams (2013)
Happy van Pharrell Williams werd in de warme zomer van 2013 een hit. De track begon op de achttiende plek en vervolgens schommelde het nummer heen en weer op het randje van de top 10. Na tien weken stond Happy twee weken op nummer 1, om vervolgens zes weken op 2 te verblijven. Het lukte de single om daarna nog twee weken op 1 te staan en dat niet alleen: het nummer was niet uit de Nederlandse Top 40 te krijgen. Maar liefst 49 weken stond de track in de lijst. Een zomer later kon je 'm dus nog steeds voorbij horen komen in de uitzending van de Lijst der Lijsten. Nog altijd is het de grootste hit die ooit in de Top 40 heeft gestaan.

2. ZORBA LE GREC / LA DANSE DE ZORBA / ZORBA DE GRIEK / ZORBA'S DANCE – <> Duo Acropolis / Trio Hellenique / Mikis Theodorakis (1965)
Jarenlang was Zorba's Dance de grootste Top 40-hit ooit en dat komt mede doordat er zoveel versies van het nummer waren. Het origineel is van Mikis Theodorakis en hij maakte het instrumentale nummer voor de film Zorba The Greek uit 1964, die gaat over de Grieks-Britse schrijver Basil die op toevallige wijze de Griekse muzikant Zorba ontmoet. Waar Basil eigenlijk naar Griekenland is gereisd voor zijn vader en om van  zijn writersblock af te komen, pakt zijn tijd op Kreta heel anders uit.

3. WAKE ME UP! – Avicii (2013)
Toen Avicii Wake Me Up! voor het eerst liet horen op het Ultra Music Festival riep dit gemengde gevoelens op bij EDM-fans. De Zweedse legende trad er op met een liveband en uiteraard zong Aloe Blacc ook live. Het was een revolutie in de dancewereld en ook nog eens een heel succesvolle. In de zomer van 2013 staat Avicii maar liefst 11 weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40, waarmee de track te beschouwen is als de zomerhit van dat jaar. Maar liefst 34 weken staat het nummer in de enige lijst die echt telt. Na de trieste dood van de dj en producer verscheen de track in 2018 ook nog vier weken in de Top 40, waardoor het nummer in de top 4 van grootste Top 40-hits ooit kwam te staan.

4. THIS STRANGE EFFECT – DAVE BERRY (1965)
Nog een hit uit het eerste jaar van de Lijst der Lijsten. Met Dave Berry is iets vreemds aan de hand: de zanger scoort met zijn muziek in zijn thuisland, de UK, maar daarnaast vooral in Belgie en Nederland. This Strange Effect is de grootste van zijn 6 hits die hij in de Nederlandse Top 40 zou scoren. Het nummer komt in de zomer van 1965 de Top 40 binnen en verdwijnt daar pas in maart 1966 weer uit. 

5. JE T'AIME... MOI NON PLUS  –  Jane Birkin avec Serge Gainsbourg (1969)
Het is wat in 1969. Rond de release van Je t'aime... Moi Non Plus ontstaat een hoop commotie. Het gehijg van Jane Birkin, de zwoele stem van Serge Gainsbourg: het was allemaal ongepast volgens vooral ouderen. De zwoele track slaat in Nederland in als een bom en stijgt langzaam maar zeker naar de tweede plek in de hitlijsten. Even lijkt de track weg te zakken, maar aan het einde van de zomer stijgt het nummer weer richting de top 3. Desondanks blijven Jane en Serge wel allebei een eensdagsvlieg, want het lukt ze niet om met andere tracks te scoren.

Check de complete Zomer Top 100 op Spotify!

De Zomer Top 100 is samengesteld op basis van het aantal behaalde Top 40-punten. Iedere week die een track in de Nederlandse Top 40 doorbrengt, levert punten op. De nummer 40 krijgt 1 punt, de nummer 1 krijgt 40 punten. Wanneer een nummer de Top 40 verlaat, levert dit alles bij elkaar een totaalscore op.