Lucas & Steve versus Daft Punk

- Hitlijsten

 Daft Punk Lucas & Steve
Lucas & Steve versus Daft Punk

Deze week zetten we twee succesvolle dj-duo’s tegenover elkaar.

Daft Punk is in 1993 ontstaan als samenwerking tussen Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homen-Christo. Ze veerden destijds mee op het succes van de French House die op dat moment enorm populair was. Het commerciële succes volgde in 1997 met Around The World dat in de Top 40 tot nummer 21 wist te komen. Lucas de Wert en Steven Jansen zijn afkomstig uit Maastricht en besloten zich in 2010 ‘samen te voegen’ als dj-duo. In 2016 maken de twee hun debuut in de Tipparade met Make It Right waarna Summer On You dat jaar als eerste hit in de Top 40 komt.

Hits 8 tegen 5
Daft Punk kwam in verschillende fases in de hitlijst want tussen de eerste vier hits zaten steeds meerdere jaren. Dat werd pas anders toen ze in 2016 hun vierde en ook de vijfde en laatste hit in een tijdsbestek van net iets meer dan twee maanden in de Top 40 brachten. Op het moment dat Daft Punk definitief uit de hitlijst is verdwenen moeten Lucas & Steve nog beginnen aan hun tweede Top 40-hit die overigens ook hun grootste zou worden: Up Till Dawn (On The Move), de vocale remake van de Barthezz-hit. Letters is inmiddels de achtste Top 40-hit van de Nederlanders.

Nummer 1-hits 0 tegen 1
Up Till Dawn (On The Move) zette Lucas & Steve voor het eerst in de top 3 en die regionen hebben ze sinds 2017 ook niet meer weten te bereiken. Het nummer verscheen mogelijk op een ongelukkig moment want Despacito, de zomerhit van Luis Fonsi en Daddy Yankee was een maatje te groot en stond 15 weken op nummer 1. Lucas & Steve moesten de aanval na drie weken op plek 2 dan ook staken. Daft Punk beleefde in 2016 een meer dan succesvolle rentree en hun eerste van twee samenwerkingen met The Weeknd, Starboy, stond vier weken op de eerste plaats van de Top 40.

Top 10-hits 3 tegen 3
De laatste drie noteringen van Daft Punk waren allemaal samenwerkingen. Met Around The World en One More Time bleef het Franse duo buiten de top 10 waar dat juist met hun samenwerkingen wel lukte. Na Get Lucky (met Pharrell Williams) waren Starboy en I Feel It Coming hits met The Weeknd. Lucas & Steve begonnen met hun eerste twee hits meteen in de top 10. Summer On You kwam op plek 4 en Up Till Dawn (On The Move) op plek 2. Twee jaar en vier hits later staat het tweetal met Perfect ook een week op nummer 10.

Samenwerkingen 5 tegen 3
Uiteindelijk is iedere hit van een duo een samenwerking maar Lucas & Steve schakelden nog vaker de hulp in van een ander. Hun Top 40-debuut Summer On You fungeerde als springplank voor het succes van Wulf die later nog zes hits wist te scoren. Daarna volgden hits met onder meer Firebeatz, Brandy, Deepend en Haris.

Weken in de Top 40 122 tegen 85
Gemiddeld genomen hebben de Franse dj’s en producers het net wat beter gedaan. Hun vijf hits zetten een gemiddelde neer van 17 weken per Top 40-hit. Lucas & Steve doen het wat dat betreft met net iets meer dan 15 weken per hit wat meer bescheiden. Daarbij moeten we dan weer niet vergeten dat Letters nog steeds in de Top 40 staat. De Nederlanders hebben inmiddels al wel 37 weken meer Top 40-ervaring opgedaan.

Puntentotaal 2272 tegen 2299
Qua score kruipen Lucas en Steve duidelijk richting hun Franse collega’s. En waar we voorlopig nog op een nieuwe hit van de behelmde Fransozen moeten wachten dient die zich voor Lucas & Steve al weer aan met Another Life, hun samenwerking met de Noorse Alida.

Eindscore 4 tegen 3
Lucas & Steve naderen Daft Punk met grote stappen. Dat verschil had wellicht al gemaakt kunnen worden met Letters want als die hit van de Nederlanders de top 10 wel had gehaald dan waren de twee op gelijke hoogte gekomen. Dat gaat overigens al snel gebeuren want qua puntenscore zal de balans op zeer korte termijn omslaan in het voordeel van Lucas & Steve. Voor nu dus nog heel even de felicitatie aan het adres van Daft Punk.