Nieuws
Preview Top 40

Houdt Dua Lipa haar voorsprong vast?

Houdt Dua Lipa haar voorsprong vast?
Dua Lipa 

Dance The Night had geen enorme voorsprong op de concurrentie en in de aanloop naar de nieuwe Top 40 levert Dua Lipa vooralsnog in op haar voornaamste concurrenten.

Chemical van Post Malone lijkt af te haken in de strijd om de eerste positie. De track van het album Austin staat komend weekeinde voor de 22e week in de Top 40. Daaronder zien we de volgende kanshebbers voor die felbegeerde eerste plaats. Unhealthy van Anne-Marie en Shania Twain heeft op de radio de beste papieren maar op het vlak van streaming was de winst in de eerste dagen van de nieuwe meetweek nog niet enorm. Wel aast Unhealthy op een plekje bij de beste drie hits van ons land. Voor Prada van Cassö, Raye en D-Block Europe is de sprong naar de drie grootste hits van ons land wat te groot. Juist op de grote radiostations komt Prada duidelijk tekort qua draaibeurten. Vas-Y (Ga Maar) van Suzan & Freek en Claude was afgelopen week de hoogste nieuwe. Deze week komt de top 10 binnen handbereik voor de Nederlands-Franstalige track.

De kans is groot dat Strangers van Kenya Grace komende week de meeste winst gaat pakken in de Top 40. Afgelopen week kwam de drum ‘n’ bass-track bescheiden binnen op nummer 37 maar deze week kan de Britse wel eens een serieuze sprong voorwaarts gaan maken. Ook de snelste stijger van afgelopen week, Fast Car van Luke Combs, kan op positiewinst rekenen. Daarbij is de oversteek naar de bovenste helft van de lijst wellicht nog wat te hoog gegrepen. In die bovenste helft zagen we Lose Control van Teddy Swims afgelopen week slechts één plaatsje winst pakken. Deze week zal die sprong voorwaarts ongetwijfeld een stuk groter zijn.

Voor wat betreft de nieuwe Top 40-hits lijken vooral solo-zangeressen hun hit-carrières te gaan uitbouwen. Tate McCrae heeft met Greedy de beste papieren om de hoogste nieuwe te gaan worden. Direct na de release wist de Canadese haar track meteen bij de tien meest gestreamde hits te plaatsen en ook op de radio wist de 20-jarige zangeres meteen aandacht te krijgen. Daarmee zien we komend weekeinde de vijfde hit aan de horizon, precies drie jaar nadat ze met You Broke Me First haar Top 40-debuut maakte.

Een maand geleden verdween Karma van Taylor Swift (en Ice Spice) uit de Top 40. Ondertussen wist ze met een veel oudere track, Cruel Summer, nog steeds te scoren. De track had in 2020 al moeten verschijnen als single van het album Lover maar door de coronapandemie werd uiteindelijk anders besloten. Het nummer bleef al die tijd enorm geliefd bij haar fans en werd besloten het de volgende single van Swift te maken. Afgelopen week klom Cruel Summer in de Amerikaanse hitlijst naar de vierde plaats en ook in ons land blijft de track groeien. Daarmee ligt komend weekeinde de 17e Top 40-hit voor Swift binnen handbereik.

Het is Olivia Rodrigo niet gelukt om met haar eerste drie Top 40-hits ook 3 nummer 1-hits te scoren. Na Drivers License en Good 4 U wist Vampire vorige maand niet verder te komen dan nummer 14. Inmiddels is de eerste single van het album GUTS op de weg terug en hebben we met Bad Idea Right? En Get Him Back! Een tweetal opvolgers gezien. Die laatste zou komende week in de buurt van de 40 grootste hits van ons land kunnen komen.

Heaven van Cian Ducrot blijft het lastig hebben. Qua streaming wordt de afstand richting de Top 40 alleen maar groter maar qua airplay heeft de track wel een wat betere plek op de rotatielijst gekregen. Het lijkt opnieuw niet voldoende voor zijn derde Top 40-hit en daarmee lijkt een 17e week in de Tipparade een stuk voordehandliggender. Dat zou meteen ook een record betekenen want nooit eerder stond een nummer voor 17 weken in de Tipparade. Morning Parade stond met Under The Stars twee keer in de Tipparade en wist het 16 weken vol te houden. Kygo en Dean Lewis stonden met Lost Without You ook 16 weken in de Tipparade en zij wisten na 16 weken ook nog eens de oversteek naar de Top 40 te maken.

Bovenin die Tipparade zien we voor Dating The Devil (Davina Michelle), Enough Is Enough (Post Malone), Single Soon (Selena Gomez) en Van Goes Tot Purmerend (Jan Smit en Marco Schuitmaker) vooralsnog ook geen groene cijfers. Nickel For Goodbye (Racoon) zag aan het begin van de week ook nog een daling maar die track weet dat om te buigen met extra aandacht in airplay.

Aanstaande vrijdag hoor je, vanaf 14.00 uur, op Qmusic de nieuwe lijst met Domien Verschuuren. Daarna zie je op top40.nl, vanaf 18.00 uur, de complete lijst.

(18/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Dua Lipa - Dance The Night
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Post Malone - Chemical
Details Cassö, Raye & D-Block Europe - Prada
Details Peggy Gou - It Goes Like Nanana
Details Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson - 0800 Heaven
Details Suzan & Freek & Claude - Vas-Y (Ga Maar)
Details Nothing But Thieves - Overcome
Details Calvin Harris & Sam Smith - Desire
Details Dimitri Vegas & Like Mike x David Guetta x Afro Bros (with Akon) - She Knows
Details Doja Cat - Paint The Town Red
Details Rondé - Break My Heart
Details Lost Frequencies - The Feeling
Details OneRepublic - Runaway
Details Marshmello & Farruko - Esta Vida
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Tate McRae - Greedy
Details Alok & Ava Max - Car Keys (Ayla)
Details Niklas Dee & Old Jim ft. Enny-Mae - Not Fair
Details Kris Kross Amsterdam, Sofia Reyes & Tinie Tempah - How You Samba
Details Bebe Rexha & David Guetta - One In A Million
Details Luke Combs - Fast Car
Details Olivia Rodrigo - Vampire
Details Tiësto - Drifting
Details Miley Cyrus - Used To Be Young
Details Kenya Grace - Strangers
Details P!nk - Runaway
Details R3hab, Inna & Sash! - Rock My Body
Details Billie Eilish - What Was I Made For?
Details Kylie Minogue - Padam Padam
Details Di-Rect - OMG It's Happening
Details Nick Schilder - Shatterproof
Details Troye Sivan - Rush
Details Douwe Bob - This World Is Our Home
Details Chef'Special - Miracles
Details Sera - Best Friend
Details Becky G feat. Omega - Arranca
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Snelle - Radio
Details Olivia Rodrigo - Get Him Back!