Nieuws
Streaming Top 40

Hier Mag Alles is de hoogste nieuwe binnenkomer

Hier Mag Alles is de hoogste nieuwe binnenkomer
Donnie  Marco Schuitmaker 

In de eerste decemberweek is de Kerst al volop bezig in de Streaming Top 40. Nog nooit eerder stond Mariah Carey zo vroeg bovenaan de streaminglijst. All I Want For Christmas Is You stijgt deze week van 12 naar 1, waarbij Last Christmas van Wham! meteen de tweede plaats inneemt. Greedy van Tate McRae houdt zich aardig staande op nummer 3.

Voor het zesde opeenvolgende jaar voert All I Want For Christmas Is You de Streaming Top 40 aan, alleen in het eerste jaar van de lijst (in 2017) was dat niet het geval. In deze reeks is het voor de tweede keer dat Mariah Carey van buiten de top 10 naar nummer 1 stijgt. In 2021 klom ze van 11 naar nummer 1, dit jaar stijgt ze nog een plaatsje harder naar de top. Waar Mariah al zes jaren in de donkere dagen voor Kerst de nummer 1 pakt in de Streaming Top 40, doet Wham hetzelfde, maar dan met de tweede plaats. Vorig jaar steeg Last Christmas (een weekje later dan nu) van 12 naar nummer 2. Dit jaar klimt de ultieme kerstclassic van George Michael & Andrew Ridgely nog drie plaatsen sneller.

In de top 10 van de Streaming Top 40 is het buiten de kersthits om enkel Teddy Swims die vooruit gaat. Afgelopen maandagavond trad hij nog live op bij het programma Beau. Met Lose Control stijgt hij weer terug naar nummer 9. Bankzitters zijn deze week flink van hun sofa gevallen. Cupido zakt alweer van 1 naar nummer 7. De snelste stijger is in handen van Chris Brown. Zijn numerologische streaminghit Angel Numbers / Ten Toes stijgt 10 plaatsen naar nummer 27. Ook het stemmige Stick Season van Noah Kahan heeft nog altijd de wind mee en stijgt zeven plaatsen naar nummer 23.

We verwelkomen deze week twee binnenkomers. Donald Scloszkie is een rappende hitmachine. Als Donnie verrast hij telkens op humoristische wijze het grote publiek met samenwerkingen, zoals zijn duetten met Frans Duijts, Frans Bauer, Gerard Joling en René Froger, maar ook Mart Hoogkamer en Chantal Janzen. In de Streaming Top 40 heeft hij inmiddels drie nummer 2-hits gescoord: Frans Duits (met Frans Duijts), Bon Gepakt (met René Froger) en Vanavond (uit M’n Bol), de Hazescover die hij samen met Kris Kross Amsterdam en Tino Martin opnam. Zijn nieuwste zangpartner is de man die dit jaar in deze hitlijst geschiedenis heeft geschreven. 2023 was het jaar van Marco Schuitmaker. Een samenwerking met Donnie kon dus niet uitblijven. De single Hier Mag Alles is een vrolijke ode aan Nederland en in het volledige streamingplaatje van Nederland komt de track binnenvliegen op nummer 18.

Je bent nooit te oud om te leren: Sinterklaas maakt zijn debuut in de Streaming Top 40. Wie kan Zie Ginds Komt De Stoomboot niet meezingen? De tekst stamt uit 1850 en werd geschreven door dichter en kinderboekenauteur Jan Schenkman voor het boek Sint Nicolaas en zijn Knecht. Begin 20e eeuw werd de tekst op de melodie van het Duitse kinderlied Im Märzen der Bauer gezet. In 2020 nam Jochem Fluitsma voor het project Alles Kids klassieke Sinterklaasliedjes op in een nieuw jasje. Zie Ginds Komt De Stoomboot werd daarvan afgelopen week het meest gestreamd (vooral op YouTube). De Sint kan nog net even worden toegezongen voordat hij weer naar Spanje reist.

Tien kersttracks vinden we deze week in de Streaming Top 40, waarvan er maar liefst 8 op herhaling gaan. De kerstwens van Ariana Grande uit 2014 piekte drie jaar geleden tot nummer 3. Zal Santa Tell Me dit jaar Last Christmas gaan overtreffen? We vinden de zangeres meteen in het linkerrijtje terug op nummer 16. Snowman van de Australische Sia stijgt in populariteit. De kersttrack stamt nog maar uit 2017 en piekte vorig jaar tot nummer 5. Het down-tempo kerstliedje keert deze week terug op nummer 19. Een jaartje ouder dan Santa Tell Me is Underneath The Tree van Kelly Clarkson. Vorig jaar piekte de meezinger tot nummer 7. Deze week keert ze terug op nummer 22. Michael Bublé bracht in 2011 een Christmas-album uit, waarop ook de kerst-evergreen It's Beginning To Look A Lot Like Christmas (bekend in de hitversie van Perry Como uit 1951) te vinden is. De Michael Bublé versie wordt jaarlijks steevast gestreamd en piekte vorige Kerst tot nummer 3. De 78-jarige zangeres Brenda Lee schreef deze week geschiedenis in de Amerikaanse hitlijst van Billboard, want 65 jaar na Rockin’ Around The Christmas Tree (ze was toen dertien) stijgt de track naar nummer 1 in de VS, mede dankzij een nieuwe videoclip (en TikTok) waarin de zangeres haar kerstclassic playbackt. In de Streaming Top 40 wist ze vorig jaar tot nu toe haar hoogste notering te bereiken (#6). Gaat ze hier nu overheen? Ze keert deze week terug op nummer 28. Brenda Lee’s Coming On Strong zou Barry Hay zingen. Crooner Andy Williams is met The Most Wonderful Time Of The Year (#7) - oorspronkelijk uit 1963 - deze dagen ook niet van de radio weg te denken. Zijn herstart begint wat voorzichtiger: op nummer 31. De oudste kersttrack uit de lijst is Jingle Bell Rock (#12) van Bobby Helms uit 1957. Bekend als de eerste mainstream rock 'n' roll Christmas song. Tot slot Shakin’ Stevens: zijn Merry Christmas uit 1985 werd destijds zijn laatste Britse nummer 1-hit. In ons land is het nooit een hit geworden, maar nu wel voor het vierde opeenvolgende jaar in de Streaming Top 40 te vinden, met #14 als hoogste notering. Merry Christmas keert deze week terug op nummer 38.

Afgelopen week kwam Spotify met het jaaroverzicht van de meest beluisterde artiesten, nummers en podcasts. Taylor Swift werd in ons land de meest beluisterde artiest, maar Stiekem van Goldband en Maan werd de meest beluisterde track van het jaar. Voor Maan is het al de derde keer dat ze de meest beluisterde track van het jaar op Spotify heeft (Hij Is Van Mij, Blijven Slapen). Stiekem pakt hierdoor ook weer winst in de streams en keert terug in de 54e week op nummer 36.

De volledige Streaming Top 40 vind je hier.

01 (12) ALL I WANT FOR CHRISTMAS IS YOU- Mariah Carey

18 (--) HIER MAG ALLES- Donnie & Marco Schuitmaker 

39 (--) ZIE GINDS KOMT DE STOOMBOOT- Alles Kids

(07/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi