Hallo van Antoon naar #1 in de Top 40

- Hitlijsten

 Antoon Tiësto Ava Max S10 Stromae Meau Purple Disco Machine Sophie and The Giants Alesso Katy Perry George Ezra Camila Cabello Ed Sheeran
Hallo van Antoon naar #1 in de Top 40

Met Hallo staat Antoon deze week op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40. De Hoornse artiest verstoot The Motto van Tiësto en Ava Max van de eerste plek.

Hallo is de 816e nummer 1 van Nederland en het is de 100e nummer 1-hit die volledig Nederlands is. Zes tracks stonden daar ook op 1 genoteerd met een (versie in een) andere taal, naast het Nederlands. De 20-jarige Antoon had met Vluchtstrook inmiddels al vijf weken op nummer 2 gestaan. Vorige week wist hij ook de titeltrack van zijn nieuwste ep op die positie neer te zetten. Drie keer eerder werd de welkomstgroet in de Engelse taal een nummer 1-hit, via Hello van Lionel Richie (1984), Hello van Martin Solveig en Dragonette (2010) en Hello van Adele (2015). Antoon is met Hallo dus de vierde en de eerste Nederlandstalige.

Tiësto gaat over Avicii heen
Ava Max en Tiësto stonden de afgelopen drie weken op nummer 1 en komen nu op nummer 2. Dankzij hun hit The Motto is Tiësto zo succesvol geworden dat hij de Top 40-score van Avicii weet te overtreffen. Daarmee komt de Nederlander deze week in de top 3 van meest succesvolle dj’s achter David Guetta en Calvin Harris.

S10 naar 3
Met De Diepte was S10 vorige week de hoogste binnenkomer op nummer 6. Deze week klimt de Nederlandse bijdrage voor het Eurovisiesongfestival naar nummer 3. Nooit eerder wist een Eurovisiesongfestival-inzending al zo vroeg een plek in de top 3 te krijgen. Het is de 8e Nederlandse Eurovisiesongfestival-hit die in de top 3 weet te komen. De Diepte is ook het 25e Eurovisiesongfestival-nummer met een plek in de top 3. De 24 eerdere top 3-hits waren allemaal nummers die op het festival zelf in de top 10 wisten te eindigen.

Stromae richting top 5
Gayle haakt met ABCDEFU nu toch echt af. De track zakt van 3 naar 4 en voelt achter zich het stationair draaiende Vluchtstrook van Kris Kros Amsterdam, Antoon en Sigourney K. Het nummer blijft plakken op nummer 5. L'Enfer van Stromae schiet drie plekken omhoog en is dichtbij een positie in de top 5. Deze week moet de Belgische alleskunner het nog doen met een zesde plek. 49 keer eerder stond er een Franstalige hit bij de beste 6 van ons land. L’enfer is nu de 50e. Daarbij is Stromae trouwens wel hofleverancier met drie hits: Papaoutai, Alors On Danse en Formidable. Non Non Rien N’a Changé (Poppy’s uit 1971) is de hit die het langst in de top 6 stond: maar liefst 18 weken. Stromae passeert Meau in de Lijst der Lijsten van deze week, die met Dat Heb Jij Gedaan voor het eerst in een soort van vrije val is beland. De zangeres moet drie plekken inleveren en komt terecht op 7. Meau staat met haar Top 40-debuut nu al wel 16 weken in de top 10. Dat Heb Jij Gedaan is de 17e Nederlandstalige Top 40-hit die dat weet te presteren. Vluchtstrook staat overigens al voor de 15e week in de top 10.

Purple Disco Machine en Sophie And The Giants vinden de top 10
Overpass Grafitti van Ed Sheeran blijft wat verder in de top 10 stabiel op 8, terwijl Enemy van Imagine Dragons en JID juist moet inleveren: de soundtrack van Arcane: League of Legends valt van 7 naar 9. Purple Disco Machine en Sophie And The Giants komen de top 10 binnen gedenderd met In The Dark. Die ex-Alarmschijf stond vorige week nog op 17 en is nu terug te vinden op de tiende stek. Dat is nog niet de grootste stijger van deze week. Die komen we buiten de top 10 nog tegen. 

When I'm Gone koerst af op de top 10
Vlak voor de top 10 ligt Shawn Mendes nog te drijven. It'll Be Okay gooide vorige week zijn anker uit op 11 en daar ligt de track ook deze week rustig te dobberen. Ondertussen willen Alesso en Katy Perry maar wat graag aanmeren binnen de haven die de top 10 vormt. When I'm Gone bleef vorige week nog plakken op 16, maar vaart deze week omhoog naar nummer 12. Mocht de single doorstoten, dan zal het Katy's elfde top 10-hit zijn. Voor haar laatste moeten we terug naar 2017, toen Feels (met Calvin Harris, Pharrell Willisms en Big Sean) de zesde plaats bereikte.

George Ezra kruipt naar boven
George Ezra doet het rustig aan met zijn nieuwste hit Anyone For You (Tiger Lily). Hij steeg afgelopen week van 22 naar 20 en deze week gaat hij één plaats meer omhoog, door van 20 naar 17 te gaan. Het is na Budapest (#3 in 2014) en Shotgun (#1 in 2018) zijn derde track die hoger weet te komen dan de 20e plek in de Nederlandse Top 40. 

Bam Bam gaat als een raket
Bam Bam van Camila Cabello en Ed Sheeran is, met 18 plaatsen winst, op nummer 19 de snelste stijger. Nog niet eerder in 2022 wist een track in een week dusdanig veel posities te winnen. Het levert de zangeres haar tiende hit in de top 20 op. Ed Sheeran staat voor de 21e keer bij de 20 populairste nummers van Nederland. Grappig detail: één van hun beide top 20-hits maakten ze ook samen. South Of The Border (met Cardi B) kwam in 2019 tot nummer 9. 

Binnenkomers
Honderd Keer van Suzan & Freek is op nummer 24 de hoogste van drie binnenkomers. Het is voor het Nederlandse duo de tiende Top 40-hit. Deze week nestelen ze zich ook bij de tien meest succesvolle acts van het lopende decennium. Lees hier alles over de drie nieuwelingen in de lijst. 

De complete Top 40 van deze week check je hier

Foto: YouTube