Nieuws
Worldwide Club 20

Guetta pakt 9e nummer 1-hit

Guetta pakt 9e nummer 1-hit
David Guetta  OneRepublic 

Het is hem weer gelukt. David Guetta heeft opnieuw een nummer 1-hit te pakken; met I Don’t Wanna Wait staat zijn negende hit bovenaan de Worldwide Club 20.

Voor OneRepublic is het een bijzondere nummer 1 want de Amerikaanse groep stond nog nooit eerder in de clublijst. Hun eerste succes is dus meteen een nummer 1-hit. David Guetta stond er al acht keer eerder en brengt zijn aantal weken als lijstaanvoerder nu op 28. Dat is dan overigens geen record want Calvin Harris, die weliswaar 6 nummer 1-hits produceerde in de Worldwide Club 20, stond met die hits al 31 weken op nummer 1.

David Guetta mengt zich deze week ook aan de top van het lijstje van artiesten met de meeste weken in de top 3. Calvin Harris noteerde er al 38 en dat aantal staat ook achter de naam van John Summit. David Guetta scoort deze week ook zijn 38e week in de top 3 en dat betekent dat de drie heren nu samen de leiding delen.

Voor Mr. Belt & Wezol was het succes op de eerste plek van de Worldwide Club 20 van korte duur. Na één week moeten ze het veld ruimen en zakken ze naar nummer 3. Het Nederlandse duo moet namelijk ook de Duits-Italiaanse hitsensatie achter Pedro laten passeren. Jaxomy, Agatino Romero en Raffaella Carra zijn, met 11 plaatsen winst, de snelste stijger in de lijst. In omgekeerde richting levert de snelste zakker ook 11 plaatsen in waarmee Shiver (van John Summit en Hayla), ook nog eens in de 11e week, naar nummer 19 zakt.

It’s Not Right But It’s Okay hield het één week vol aan de top en dat zien we niet vaak. De vorige hit die dat presteerde, zagen we op 1 juli van het afgelopen jaar voor één week aan de leiding: Eat Your Man van Dom Dolla en Nelly Furtado.

Martin Ikin kan deze week zijn twaalfde hit in de Worldwide Club 20 bijschrijven. De Brit timmert al sinds het begin van de jaren negentig aan de weg, in de begindagen zelfs als DJ Mayhem. Later gebruikt hij ook Soul Purpose als alias dat eerder, in 2003, de naam werd van zijn eerste platenlabel. Daar verschijnen tracks van artiesten als Angie Brown, Mary Pearce en Bryan Chambers. Voor zijn eigen tracks laat hij zich inspireren door artiesten als Herbie Hancock en Stevie Wonder en dat soulrandje hoor je zeker ook terug op In The Streets dat, op nummer 10, de hoogste nieuwe is.

Het is lastig om de nieuwste aanwinst van het Britse muziekfront in een genre te plaatsen. Zelf noemt Artemas Diamandis zijn muziek ‘modern’, ‘pop’ en ietsje ‘links van het midden’ met een ‘vleugje uit de 90’s’. De zanger, die geboren is in een klein plaatsje in de buurt van Oxford, groeide op met de muziek van de Red Hot Chili Peppers en Nirvana en dus is het voor hem volstrekt logisch dat je dat ook terughoort in zijn muziek.

Na het zien van Montage Of Heck, de documentaire over Nirvana, wist de toen 16-jarige Artemas het zeker: hij wilde muzikant worden. Daarmee zette hij zijn ambitie om acteur te worden aan de kant. Alsof hij geraakt was door de bliksem vond hij zijn roeping en hij moest en zou net als Kurt Cobain worden. Sindsdien heeft hij het schrijven van nummers ook niet meer losgelaten. Binnen een jaar besloot de plaatselijke radio van Oxfordshire zijn eerste nummer te draaien. Langzaam maar zeker werden zijn nummers steeds toegankelijker. Gek genoeg weet hij in de beginperiode meer succes te scoren in de Verenigde Staten dan in zijn thuisland. Het zou dan nog tot zijn 21e duren voordat de eerste commerciële release zou verschijnen: High 4 U. Sindsdien is zijn bekendheid alleen maar toegenomen.

Artemas maakt zijn muziek meestal met een keyboard of gitaar. “Ik probeer niet te klinisch te zijn met wat ik probeer te schrijven. Het is altijd een geweldig proces. Het voelt alsof ik iets weet te bereiken dat groter is dan ik zelf ben”, zo vertelt hij. De laatste tijd maakt hij vooral muziek met gitarist Tony Daintree die hij een muzikaal genie noemt. Artemas leerde zichzelf muziek spelen. “Daardoor kun je oneindig experimenteel zijn. Je kunt alles proberen zonder beoordeeld te worden en zo je eigen geluid ontwikkelen”. Toch schuilde er ook een gevaar in die stijl want hij realiseerde zich ook te vaak daar aan vast te houden. “Dat was best egoïstisch. Maar er was een moment waarop ik dat besefte en sindsdien kijk ik niet meer terug”. In het najaar van 2023 brengt hij If U Think I’m Pretty uit waarmee hij voor het eerst een plekje in de Britse hitlijst weet te vinden. “Het nummer staat zelfs op de allergrootste ‘seks-playlists van Spotify’ en dat vind ik hilarisch”, zo vertelt hij aan Office Magazine. Het nummer levert de titel voor het album Pretty waarop nog 12 nummers staan. Zelf bestempelt Artemas het als een ‘alternatieve R&B-mixtape’. Met I Like The Way You Kiss Me gaat het daarna overal ter wereld los. De track heeft inmiddels verschillende remixen gekregen en de Southstar Remix verwelkomen we deze week in de Worldwide Club 20.

Een track die je wellicht al kent is Release Me. De basis van het nummer ligt ergens halverwege de jaren negentig met de gelijknamige track van Industry. Mark Knight en Armand van Helden leenden de vocalen, gezongen door Andrea Martin, van dat nummer en eind vorig jaar viel hun Release Me al behoorlijk in de smaak. De afstand tot de 20 grootste clubhits ter wereld was toen nog een beetje te groot. Carlos Cid, afkomstig uit New York, was ook onder de indruk en besloot de track onder handen te nemen met een smaakvolle remix als resultaat. Die CID-remix weet het deze week wél tot de Worldwide Club 20 te schoppen.

Hier staat de complete Worldwide Club 20 van deze week.

1 ( 2) I DON’T WANNA WAIT- David Guetta & OneRepublic

10 (--) IN THE STREETS- Martin Ikin

13 (--) I LIKE THE WAY YOU KISS ME (SOUTHSTAR REMIX)- Artemas

18 (--) RELEASE ME (CID REMIX)- Mark Knight & Armand Van Helden

20 (--) NEEDIN’ U- David Morales & Who vs. Sam Frandisco & Steve Martano

(12/05/2024)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt