Nieuws
Top 40 Jaaroverzicht 2023

David Guetta, P!nk en Snelle scoorden meeste Top 40-hits in 2023

David Guetta, P!nk en Snelle scoorden meeste Top 40-hits in 2023
David Guetta  P!nk  Snelle  Flemming  Kris Kross Amsterdam  Tiësto  Ed Sheeran  Alok 

Deze hele week blikken we, in aanloop naar de Top 100 over 2023 op 1 januari bij Qmusic, terug op de Top 40-hits van 2023. Drie acts wisten dit jaar de meeste hits in de Nederlandse Top 40 te krijgen: David Guetta, P!nk en Snelle stonden met 5 nummers in de lijst.

David Guetta
2023 begon voor David Guetta al meteen goed. Al is goed een relatief begrip, want zijn Top 40-hit I’m Good was in de eerste 15 weken van het jaar begonnen met de aftocht, nadat de track vanaf 10 september 2022 tot aan de laatste lijst van dat jaar onafgebroken in de top 5 stond en in die tijd ook een dikke nummer 1-hit was. Op 8 april kwam Guetta’s eerste ‘nieuwe’ hit de Nederlandse Top 40 binnen: Baby Don’t Hurt Me, een bewerking van de 90’s-knaller What Is Love? van Haddaway. De samenwerking met Coi Leray en Anne-Marie hield het 18 weken vol en piekte op 5. In de zomer sloop ondertussen She Knows (met Dimitri Vegas & Like Mike, Afro Bros en Akon naar de vierde plaats en wist ook One In A Million, opnieuw met Bebe Rexha, te scoren. In november kwam Guetta-hit nummer 5 om de hoek kijken, via When We Were Young (met Kim Petras), dat tot nu toe tot 10 wist op te stomen. Guetta stond dit jaar bij elkaar opgeteld 78 weken in de Top 40. Daarmee is hij over het kalenderjaar 2023 gezien recordhouder.

P!nk
P!nk weet wel hoe ze ‘in the picture’ moet blijven. Vlak voor de Kerst bracht ze een deluxe edition uit van haar in februai verschenen album Trustfall. Er staan maar liefst negen extra tracks op. Dat zijn zes live-versies, onder andere van What About Us en Cover Me In Sunshine en haar bijzondere versie van Nothing Compares 2 U, een eerbetoon aan de dit jaar overleden Sinéad O’Conner. P!nk had nog meer in pettp, namelijk drie nieuwe tracks. Naast Dreaming, de hit waarmee P!nk met Marshmello en Sting momenteel nog steeds in de Top 40 staat, zijn dat Irrelevant en haar andere huidige Top 40-hit All Out Of Fight. Die laatste was de 43ste hitnotering voor de 44-jarige Amerikaanse, die op 10 en 11 juli 2024 twee concerten geeft in de Johan Cruijff ArenA. Qmusic koos All Out Of Fight, net als Never Gonna Not Dance Again en Trustfall, als Alarmschijf. Runaway is de enige Top 40-hit van P!nk dit jaar die geen Alarmschijf werd. P!nk stond dit jaar in totaal 67 weken in de Top 40, als we de score van al haar hits bij elkaar optellen. Daarmee staat ze net – maar wel op ruime afstand – achter David Guetta.

Snelle
Snelle is een opvallende naam in dit lijstje. Niet omdat je het niet van hem verwacht – hij is al een aantal jaren een hitmachine – maar omdat zijn hits dit jaar niet zo groot waren. Ga maar na: 5 Voor 12 kwam dit kalenderjaar niet hoger dan 26, Terugweg stond 7 weken in de lijst en wist niet voorbij 27 te komen, Ruggengraat strandde op 32 en mocht slechts 5 weken binnen de Top 40 verblijven en Radio bleef in 6 weken Top 40 steken op 39. Tot overmaat van ramp scoorde hij aan het einde van het jaar nog bijna de kleinste hit uit zijn loopbaan, want Hoodiedate bleef met 4 punten Papa Heeft Weer Wat Gelezen (3 punten, met Thomas Acda) uit 2020 net voor. Als we het positief bezien, heeft Snelle een bijzondere prestatie geleverd. Hij is de enige Nederlandse act die dit jaar tot 5 Top 40-hits wist te komen en daarmee laat hij populaire acts als Kris Kross Amsterdam, Tiësto en Flemming achter zich. Chapeau!

Ook deze acts wisten vaak de Top 40 te bereiken
We noemden ze al even: Flemming en Kris Kross Amsterdam. Zij scharen zich met 4 Top 40-hits achter Snelle als acts met de meeste Top 40-hits. Voor de Brabantse zanger waren dat Paracetamollen, Verleden Tijd, Hypnose en Champions League (met Boef). Paracetamollen wist de meeste punten te behalen (531). Kris Kross Amsterdam begon het jaar met Adrenaline (met Ronnie Flex en Zoë Tauran), waarna Der Af (met Donnie en Roxeanne Hazes), How You Samba (met Sofia Reyes en Tinie Tempah) en Stay (Never Leave), met Sera en Conor Maynard, volgden. Zomerhit How You Samba was van dat rijtje de grootste Top 40-hit voor het trio (672 punten). Ook Tiësto wist met vier verschillende hits in de lijst staan, net als Ed Sheeran en Alok. Hun grootste Top 40-hits van 2023 waren respectievelijk Lay Low, Eyes Closed en Car Keys (Ayla). 

De laatste Nederlandse Top 40 van 2023 verschijnt morgen. De Top 100 over 2023 hoor je op 1 januari 2024 bij Qmusic.

(28/12/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi