Nieuws
Streaming Top 40

Cupido vliegt naar #1

Cupido vliegt naar #1
Bankzitters 

De god van de liefde heeft flink raak geschoten. Cupido van Bankzitters knalt in twee weken Streaming Top 40 van 19 naar nummer 1 en weet Kevin en S10 al na één week van de toppositie te stoten. De YouTube-groep heeft hun Eurovisie-inzending in ieder geval al verzekerd van een streaming nummer 1-hit.

Bankzitters stonden begin maart 2022 voor het eerst bovenaan de streaming-hitlijst en dat was meteen met hun eerste hit Je Blik Richting Mij. Bijna 17 jaar geleden, op één week na, had Cupido ook raak geschoten en wel voor Jan Smit in de Nederlandse Top 40. Zijn Cupido steeg op 9 december 2016 van 20 naar 1, een plaatsje sneller dan die van Bankzitters. Zij hebben met Cupido de op één na snelste stijger naar nummer 1 in de jonge geschiedenis van de Streaming Top 40 op hun naam gezet. Op 10 maart 2021 waren het Bilal Wahib en Ronnie Flex die met 501 van 24 naar 1 sprintten. In totaal zijn er nu dertien nummer 1-hits in de Streaming Top 40 die van buiten de top 10 naar nummer 1 stegen. Van deze dertien zijn er maar liefst acht Nederlandstalig en in dit rijtje zijn Ronnie Flex en Maan 3x te vinden. Echte topsprinters dus. Vóór Bankzitters was het Miley Cyrus, die begin dit jaar met Flowers van 18 naar nummer 1 steeg.

In de top 10 maakt Roxy Dekker haar debuut. Satisfyer gaat in haar derde week van 12 naar nummer 9. De kerstclassics All I Want For Christmas Is You (12) en Last Christmas (15) azen opnieuw op de top 10. Op basis van alle Streaming Top 40 lijsten staat Mariah met haar ultieme kersthit nu opnieuw bij de tien grootste hits aller tijden en passeert daarmee Amsterdam van Flemming.

We verwelkomen deze week vijf binnenkomers. Vijf jaar geleden had Kevin (De Gier) zijn debuutalbum afgeleverd, getiteld Lente. Op dit album was zijn eerste grote hit te vinden, Beetje Moe (met Lil Kleine en Chivv), die in de Streaming Top 40 tot nummer 4 kwam. Vijf jaar later heeft hij met zijn nieuwe album Wonderland, naar eigen zeggen zijn meest persoonlijke album, zijn vijfde opeenvolgende nummer 1-album gescoord. Wonderland werd afgelopen week het meest gestreamd en bevat maar liefst 18 tracks, waaronder de grote streaminghits: Trust (#2), Kipstraat (#5) en De Leven (#1). Het openingsnummer Omhoog was afgelopen week de meest beluisterde track van het album en komt als hoogste binnen in de Streaming Top 40 op nummer 26. Acht plaatsen lager vinden we Frontline op nummer 34, een samenwerking met Jonna Fraser, de tiende track van Wonderland.

Met Greedy staat ze deze week nog stevig op nummer 3 in de lijst, terwijl de nieuwe single van Tate McRae alweer de Streaming Top 40 binnenschuift. In Exes bezingt ze op zelfverzekerde wijze haar eigenliefde na een break-up. Volgens eigen woorden gaat de song over haar tekortkomingen in een relatie. Exes is de tweede single van haar tweede album Think Later. De song schreef ze samen met Ryan Tedder van One Republic en diens co-producer Tyler Spry. Het nieuwe album van Tate komt op 8 december uit. Exes komt alvast binnen op nummer 27.

Het is alweer eventjes geleden dat we Chris Brown in de Nederlandse Top 40 aantroffen (voor het laatst in 2015). In de Streaming Top 40 had hij vorig jaar augustus zijn laatste notering met Under The Influence (#17). Op 10 november verscheen zijn elfde album, 11:11; een dubbelalbum, waarvan de twee zijden elk 11 nummers bevatten en waarin R&B, popmuziek, Afrobeats en dancehall de boventoon voeren. Het album ontleent zijn titel aan Browns geloof in de betekenis van data en cijfers. Het openingsnummer Angel Numbers/ Ten Toes is volgens Brown een pleidooi voor vrede en begrip in chaotische tijden. De track komt in de week voor Advent niet op nummer 11 de Streaming Top 40 binnen, maar op nummer 37.

Op 7 juni, een dag voor de release van zijn laatste single, schreef Douwe Bob op zijn Insta dat hij enorm trots is dat hij This World Is Our Home heeft geschreven. De song werd vanaf dat moment gebruikt in de commercial van D-Reizen. This World Is Our Home staat volgens Douwe voor “je thuis voelen op deze wereld, liefde delen met vrienden, leven in het moment en gelukkig zijn”. De song werd snel opgepikt op de landelijke radio, maar had een enorme aanloop nodig om door te breken. De track stond 12 weken in de Tipparade en heeft er bijna 12 weken over gedaan om de top 5 van de Nederlandse Top 40 te bereiken. De single heeft een enorm uithoudingsvermogen en voert alweer 4 weken de Airplay Top 40 aan. Vierentwintig weken na de release van This World Is Our Home komt Douwe Bob voor de allereerste keer de Streaming Top 40 binnen, en wel op nummer 40. Wat een door-Douwer.

Extra aandacht voor de longstayers. Calm Down van Rema pakt deze week zijn 85e week, maar loopt een beetje richting de uitgang van de lijst. Another Love van Tom Odell evenaart over twee weken de 85 weken en zit beter in de wedstrijd (deze week drie plaatsen in zijn achteruit, tot nummer 23). Calm Down is by far de grootste streaminghit in de geschiedenis van de lijst (sinds september 2017). Het verschil in punten tussen Rema’s Calm Down en Toms Another Love is nog erg groot. Ook speciale aandacht voor Marco Schuitmaker, want naast 21(!) weken nummer 1 in de Streaming Top 40 is de artiest nog altijd in de race om met Engelbewaarder (deze week nog steeds in de top 10, op nummer 8) de grootste Nederlandstalige streaminghit ooit in de lijst te scoren. De afstand met Stiekem van Maan & Goldband (de meest gestreamde track op Spotify van dit jaar) is nu 158 punten.

De volledige Streaming Top 40 vind je hier.

1 (19) CUPIDO- Bankzitters

26 (--) OMHOOG- Kevin  

27 (--) EXES- Tate McRae 

34 (--) FRONTLINE- Kevin feat. Jonna Fraser

37 (--) ANGELS NUMBERS/ TEN TOES- Chris Brown

40 (--) THIS WORLD IS OUR HOME- Douwe Bob

(30/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating