Nieuws
Hitlijsten

As It Was hoogste binnenkomer in de Zomer Top 100 Aller Tijden

As It Was hoogste binnenkomer in de Zomer Top 100 Aller Tijden
Pharrell Williams  Trio Hellenique  Avicii  Dave Berry  Serge Gainsbourg  Jane Birkin  Harry Styles  Flemming  Willy William  Camila Cabello  Ed Sheeran  OneRepublic  Purple Disco Machine  Sophie and The Giants 

De zomer is officieel losgebarsten, hoewel de temperaturen de afgelopen weken al tropisch waren. Dat betekent ook weer een vernieuwde officiële Zomer Top 100, de lijst met de 100 grootste zomerse tracks die ooit in de Top 40 heeft gestaan. De basis van de samenstelling vormt het aantal Top 40-punten.

De Zomer Top 100 wordt aangevoerd door een top 5 van historische hits. Happy van Pharrell Williams, de grootste Top 40-hit ooit, staat op nummer 1, gevolgd door La Danse De Zorba – in de versies van Duo Acropolis, Trio Hellenique, Mikis Theodorakis en opnieuw Trio Hellenique – op nummer 2. Avicii scoorde met Wake Me Up! in 2013 een zomerhit en die is goed voor plek 3. This Strange Effect, de zomerhit van Dave Berry uit 1965, staat op 4 en het zwoele en licht erotische Je T’aime Moi Non Plus van Serge Gainsbourg en Jane Birkin uit 1969 besluit de top 5.

As It Was is de hoogste binnenkomer
Met zeven nieuwelingen is de Zomer Top 100 ook dit jaar weer flink ververst. As It Was van Harry Styles is de hoogste nieuwe op 7, gevolgd door Automatisch van Flemming. We zetten alle nieuwkomers voor je op een rijtje, in de enige juiste volgorde.

7 (--) AS IT WAS – Harry Styles
Het aanstekelijke Nederlandstalige nummer is niet de hoogste binnenkomer dit jaar. Die eer is voor Harry Styles, die direct op nummer 7 landt. Uiteraard heeft dat net als bij Automatisch van Flemming niet alles te maken met het aantal punten dat de track in de zomer haalde, maar in totaal. Wel is het zo dat Harry met de eerste single van het album Harry’s House van 28 mei tot en met 20 augustus, waarin een belangrijk deel van de zomer, op nummer 1 stond in de Top 40. Daar komt nog bij dat de track al eerder 5 weken op nummer 1 stond. Net als bij Automatisch stond As It Was op 29 oktober 2022 voor het laatst in de lijst, eindigend op een totaal van 30 weken in de Top 40 en 1040 Top 40-punten. Statistisch gezien is As It Was dus de zomerhit van afgelopen jaar.

58 (--) AUTOMATISCH – Flemming
De Zomer Top 100 levert ieder jaar weer een nieuw beeld op. Dit jaar is bijvoorbeeld Automatisch van Flemming een van de nieuwe binnenkomers op 58. De track stond vorig jaar van 28 mei tot en met 3 september in de top 10 van de Nederlandse Top 40 en stond daartussen 4 weken op nummer 2 en in totaal 6 weken in de top 3. Pas op 29 oktober stond Automatisch voor het laatst in de Top 40 en kwam in die week op 724 Top 40-punten. Volgens de zanger was Automatisch bedoeld als euforisch nummer, na de coronacrisis. “Er hing (de laatste tijd) zo’n positieve sfeer: alles mag weer en alles kan weer,” zo begon hij in de Q-middagshow van Domien Verschuuren. “Festivals, feestjes, het terras op en daarna lekker doorzakken in de kroeg. Ik merkte dat ik echt behoefte had aan een nieuw liedje dat dit euforische gevoel uitdraagt. Dit nummer is bedoeld als één bom positiviteit.”

65 (--) TROMPETA – Willy William
Dit jaar probeert Willy William het met een remake van Boom, Boom, Boom, Boom!! (van de Vengaboys) en afgelopen jaar was het goed raak via Trompeta. Daarvoor leende de Frans-Mauritiaanse zanger Infinity (1990's... Time For The Guru) van Guru Josh (en later Infinity 2008 van The Guru Josh Project). En dat werd een succes: Trompeta stond maar liefst 26 weken in de lijst en steeg op 7 mei 2022 naar nummer 7. Van 23 april tot en met 9 juli stond de track in de top 10 van de Nederlandse Top 40. De single leek in de race om het officiële anthem van het WK voetbal 2022 te worden, maar die eretitel ging aan Willy’s neus voorbij. Trompeta is de tweede notering voor Willy William in de Zomer Top 100. Mi Gente (met J Balvin) staat nog net in de lijst op 97.

67 (--) FERRARI – James Hype & Miggy Dela Rosa
Hoewel James Hype dancemuziek maakt, is de Brit ook een enorme fan van rap en r&b. Dat is dan ook de reden dat hij regelmatig samples gebruikt uit bekende hits in die genres. In eigen land scoorde James E. Marsland, zoals hij in het dagelijks leven heet, in 2017 een grote hit met More Than Friends. Daarin verwerkte hij Don’t Let Go (Love) van En Vogue. Ondanks succes in diverse landen haalde James de Top 40 of Tipparade bij ons toen niet. Met Ferrari lukte dat wel en ook deze track is gebouwd rond een r&b-song, namelijk I Need A Girl (Part Two) van P. Diddy, Ginuwine, Loon en Mario Winans. Zanger op Ferrari is de 34-jarige Brit Miggy Dela Rosa, die eerder achtergrondzanger bij George Michael was. Ferrari stond van 7 mei 2022 tot en met 6 augustus 2022 in de top 10 van de Top 40 en stond op 1 oktober voor het laatst in de lijst. In totaal hield de track het 25 weken vol en was hij goed voor een totaal van 704 Top 40-punten. De twee acts beleefden hun piek op nummer 2. 

68 (--) BAM BAM – Camila Cabello feat. Ed Sheeran
Op 4 maart van het vorige jaar werd Bam Bam van Camila Cabello en Ed Sheeran uitgeroepen tot Alarmschijf. Op dat moment was het al finito tussen Camila en Shawn Mendes. Shawn stond op dat moment in de Top 40 met It Will Be Okay en zingt daarin: “Als we het bloeden niet kunnen stoppen, we hoeven het niet te repareren, we hoeven niet te blijven, ik zal hoe dan ook van je houden”. Camila Cabello kwam venijniger uit de hoek. Bam Bam start direct met “Je zei dat je de zee haatte, maar je surft nu…” En daarmee zet ze direct de toon. Want hoewel Bam Bam klinkt als vrolijk zomernummer, zit er dus ook een ondertoon in. Het stond vanaf 2 april 15 weken in de top 10 van de Nederlandse Top 40 en verdween op 27 augustus uit de lijst. Met 703 Top 40-punten is Bam Bam nieuw op 68. Het is de derde notering van Ed Sheeran in de Zomer Top 100, na I Don’t Care (op 27, met Justin Bieber) en Bad Habits (op 34). Ook voor Camila is het haar derde notering, na Havana (op 23, met Young Thug) en Señorita (op 49, met Shawn Mendes).

91 (--) I AIN’T WORRIED – OneRepublic
De mannen van OneRepublic deden het net iets beter. I Ain’t Worried was een van de soundtracks van Top Gun: Maverick, maar wel de succesvolste. Sterker nog: Hold My Hand van Lady Gaga, dat de belangrijkste troef was, hield het maar 8 weken vol en kwam maar tot 28. Zet dat maar eens tegenover de hit van Ryan Tedder en co: die stond 28 weken in de Top 40 en piekte op nummer 5. De track kwam op 11 juni 2022 binnen op nummer 40 en steeg op 30 juli, midden in de zomer, van 6 naar 5. Tussen 16 juli en 8 oktober stond I Ain’t Worried bijna onafgebroken in de top 10, met uitzondering van 27 augustus. Toen werd voor één week de elfde plek aangetikt.

92 (--) IN THE DARK – Purple Disco Machine & Sophie And The Giants
Ook Purple Disco Machine en Sophie And The Giants hebben na de hete zomer van 2022 een plek veroverd in de Zomer Top 100. Een nummer dat helemaal niet in de zomer verscheen, maar voor veel mensen – zo blijkt uit onderzoek – wel als ‘zomers’ wordt ervaren. Op 19 maart vorig jaar betrad In The Dark voor het eerst de top 10, door van 17 naar 10 te stijgen. Op 2 juli zakte de single pas weer uit de top 10 én hard ook: hij daalde van 10 naar 18.

De Zomer Top 100
De complete Zomer Top 100 is ideaal voor een zomerse dag. Beluister ‘m op Spotify!

Foto: YouTube

(24/06/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Cyril - Stumblin' In
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dua Lipa - Houdini
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Rondé - Undecided
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Frenna - Pretty Girls
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Antoon - Blindelings
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Son Mieux - Tonight