Ed Sheeran op recordjacht

- Hitlijsten

 Selena Gomez Kygo Anne-Marie Clean Bandit Dua Lipa Martin Garrix Ed Sheeran Sean Paul ((JAM))
Ed Sheeran op recordjacht

Ed Sheeran heeft het voor elkaar: hij staat voor de twaalfde keer op 1 in de Top 40. 5 keer met Thinking Out Loud en 7 keer met Shape Of You. Daarmee staat Ed Sheeran nu in het rijtje van 20 mannelijke artiesten (lees: geen zangers, want Avicii staat ook in het overzicht) die het langst de eerste positie van de Top 40 wisten te bezetten.

Die lijst wordt aangevoerd door Marco Borsato met een totaal van 69 weken. Ed hoort bij de drie Britse zangers die het langst op 1 stonden. Na George Michael (26 weken) en Elton John (25 weken), deelt Ed Sheeran de derde plek nu met Cliff Richard.De laatste keer dat een Britse zanger in z’n uppie zo lang op nummer 1 stond, was begin 1986 toen Nikita van Elton John 7 weken bovenaan de Top 40 stond. Als Ed volgende week nóg een week op 1 staat (en die kans is best groot), dan wordt hij de eerste Britse solo-zanger die de Top 40 acht weken weet aan te voeren met een track.

Nummer 1-dj op 3
Martin Garrix schrijft met Scared To Be Lonely deze week zijn derde top 3-hit op zijn naam. Eerder deed hij dat met Animals en In The Name Of Love. Garrix overtreft daarmee de prestatie van dj’s als Afrojack en DJ Jean (die niet verder kwamen dan twee top 3-hits) en Armin van Buuren (die één top 3-hit scoorde).In het rijtje Nederlandse dj’s met de meeste top 3-hits staan Tiësto en Charlie Lownoise en Mental Theo (met vijf) en DJ Paul Elstak (met vier) nog boven Martin. Ook Dua Lipa profiteert: de 21-jarige Britse staat voor het eerst op het erepodium van de Top 40.14 weken in de top 3
Rockabye van Clean Bandit, Sean Paul en Anne-Marie lijkt onverslijtbaar. De track staat nu, zonder onderbreking, alweer 14 weken in de top 3. Rather Be kwam eerder tot 15 weken. Daarmee staat Clean Bandit nu in een rijtje van 40 artiesten die totaal 29 weken of meer in de top 3 van de Top 40 heeft gestaan. Met de eerste negen weken van 2017 achter de rug is Rockabye trouwens de grootste hit van het jaar tot nu toe.

Kygo en Selena komen eraan!
It Ain’t Me van Kygo en Selena Gomez maakt de grootste sprong van dit jaar door de Top 40: 27 plaatsen winst. Daarmee scoort Kygo deze week zijn vierde top 10-notering. De 25-jarige is ook meteen de act uit Noorwegen met de meeste top 10-noteringen, want hij overtreft daarmee A-ha. Die groep kwam tussen 1985 en 1990 niet verder dan 3 top 10-hits.Qua aantal hits moet hij die groep nog wel voor zich laten: de teller voor Kygo staat nu op 8 Top 40-hits, waar A-ha er in totaal 10 wist te scoren. Voor Selena Gomez is It Ain’t Me haar eerste top 10-hit in ons land.