Coverafbeelding Green Day - Last of the American girls
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   2010

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Deze uit de Verenigde Staten afkomstige punkrockband werd opgericht in 1987 door Billie Joe Armstrong en Mike Dirnt.


In 1988 gingen de heren de samenwerking aan met bassist Sean Hughes en drummer John Kiffmeyer. Die laatste neemt ook nog eens alle managementtaken op zich. Later dat jaar stapt Hughes alweer uit de band.


Tijdens een optreden in 1988 zag Larry Livermore, eigenaar van Lookout! Records, de band spelen en bood hen een platencontract aan.


In 1989 namen zij hun eerste EP op. Om verwarring te voorkomen met een andere lokale band veranderen zij hun bandnaam van Sweet Children in Green Day.


Het eerste echte album van de groep verscheen in 1990 genaamd 39/Smooth.


Kiffmeyer ging na hun eerste landelijke tournee weer studeren. In eerste instantie nam Tré Cool tijdelijk zijn plaats in, maar toen duidelijk werd dat Kiffmeyer niet meer terugkwam werd Cool een vast lid.


Door het succes van het tweede album Kerplunk uit 1991 waren grotere platenlabels geïnteresseerd in Green Day. Uiteindelijk verlieten zij op een vriendschappelijke wijze Lookout! en tekenden bij Reprise Records.


Dookie is het eerste A-label album van de band en verscheen in 1994. Het album is in drie weken tijd opgenomen en werd een groot succes, mede dankzij het veelvuldig spelen van de muziekvideo’s op MTV. Hits als Basket Case en When I Come Around komen van dit album.


Tijdens een optreden op het Lollapaloozafestival en Woodstock ’94, begon de band tot ongenoegen van veel mensen een moddergevecht. Mike Dirnt werd tijdens het concert niet herkend door een beveiliger (die dacht dat een fan doordrong) die een aantal van zijn tanden uit zijn mond sloeg. Doordat Woodstock ’94 door miljoenen mensen op televisie werd bekeken nam hun succes toe. Mede hierdoor kreeg Dookie een diamanten status en wonnen ze een Grammy Award voor Beste Alternatieve Album. Verder waren ze genomineerd voor negen MTV Video Music Awards.


De verkoop van hun album Insomniac viel wat tegen terwijl de kritieken uitermate juist lovend waren. De tournee die zij daaruit zouden doen werd afgezegd vanwege vermoeidheid.


In 1997 verscheen het album Nimrod. De single Good Riddance (Time Of Your Life) bezorgde de band een MTV Video Award voor Beste Alternatieve Video. De single werd ook gebruikt in een aflevering van de televiesieseries Seinfield en ER.


Warning is het album dat in 2000 werd uitgebracht. De kritieken op dit album waren nogal wisselend, maar bij de California Music Awards verzilverden ze alle acht nominaties.


Met het album American Idiot uit 2004 bereikte de band de eerste plaats op de Billboard Charts en ze sleepten maar liefst zeven Grammy Awards binnen. Het album krijgt ook de naam punkrockopera, omdat het verhaal wordt gevolgd vanuit de fictieve persoon Jesus Of Suburbia.


In 2006 namen ze samen met U2 de cover The Saints Are Coming op. Het origineel is van de Schotse punkbandThe Skids. Het nummer werd speciaal opgenomen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de orkaan Katrina. De opbrengsten van het nummer gaan naar deze slachtoffers.


Na het succes van American Idiot bracht de band onder de naam Foxboro Hot Tubs een album uit, genaamd Stop Drop And Roll!!! In 2008 gingen ze ter promotie van dit album op minitournee.


Na 5 jaar brengen ze in 2009 het album 21st Century Breakdown uit. In datzelfde jaar ontmoet Green Day de prijzenwinnende manager Michael Mayer en veel van de leden van de Tony Award-winnende musical Spring Awakening. Met hen wordt er gewerkt aan de theaterversie American Idiot: The Musical, die op 20 april 2010 op Broadway in première ging.


In 2012 brengen ze drie albums vlak achter elkaar uit genaamd Uno!, Dos! en Tré!


Na vele jaren wordt Jason White officieel lid als aanvullend gitarist.


In 2016 verscheen het album Revolution Radio. Het album is opgenomen door het originele trio, dus zonder Jason White. Met de tournee die daaruit volgde stonden ze op 31 januari 2017 in de Ziggo Dome.
Songtekst

She puts her makeup on
Like graffiti on the walls of the heartland
She's got her little book of conspiracies
Right in her hand
She is paranoid
Endangered species headed into extinction
She is one of a kind
Well she's the last of the American girls

She wears her overcoat
For the coming of the nuclear winter
She is riding her bike
Like a fugitive of critical mass
She's on a hunger strike
For the ones who won't make it for dinner
She makes enough to survive
For a holiday of working class

She's a runaway of the establishment incorporated.
She won't cooperate
Well she's the last of the American girls

She plays her vinyl records
Singing songs on the eve of destruction
She's a sucker for
All the criminals breaking the laws
She will come in first
For the end of western civilization
She's an endless war
She's a hero for the lost cause
Like a hurricane
In the heart of a devastation
She's a natural disaster
She's the last of the American girls

She puts her makeup on
Like graffiti on the walls of the heartland
She's got her little book of conspiracies
Right in her hand
She will come in first
For the end of western civilization
She's a natural disaster
She's the last of the American girls

Ah yeah
All right
Ah yeah

Songinformatie

ArtiestGreen Day
 A-kant
Lengte 03:51
 B-kant
Platenlabel Reprise

Positieverloop