Coverafbeelding Electric Light Orchestra - Rock 'n' Roll Is King
  • Statistieken
  •   7 weken
  •   4 piekpositie
  •   188 punten
  •   1983

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Electric Light Orchestra, vaak afgekort als ELO, werd in 1971 in Birmingham opgericht door Roy Wood, Jeff Lynne en Bev Bevan en kwam voort uit de sixties band The Move. De band gebruikte instrumenten als de cello en de viool om een meer klassiek geluid te krijgen in hun rockmuziek.Roy Wood verliet de groep kort na het verschijnen van het debuutalbum The Electric Light Orchestra dat qua geluid nog erg dicht bij dat van The Move staat. Na het vertrek van Roy Wood werd Jeff Lynne het belangrijkste lid van de groep.
In 1973 kwam de lp ELO 2 uit, een album met daarop hun 1e Top 40 hit Roll over Beethoven geschreven door Chuck Berry.

Eldorado - A Symphony by the Electric Light Orchestra werd in 1974 uitgebracht. Op dit album werd gebruikgemaakt van een volledig orkest. De ontwikkeling van het symfonische geluid is dan ook prima te horen. De single Can't Get It Out Of My Head bereikte de 19e plaats in de Top 40.

In 1977 verscheen het dubbelalbum Out Of The Blue, dat algemeen wordt beschouwd als het meesterwerk van de groep en tevens ELO's bekendste hit Mr. Blue Sky bevat. Sterk punt van het album is de wijze waarop Jeff Lynne met de zang heeft gewerkt. Als extraatje bij deze dubbelaar was de hoes voorzien van een bouwplaat van het ruimteschip dat op de hoes stond afgebeeld.

In 1979 werd het album Discovery (ook wel Disco Very genoemd). Op dit album stonden onder meer de single Shine A Little Love. In 1980 produceerde ELO een deel van de soundtrack van de musical-film Xanadu met Olivia Newton-John. Samen met Olivia Newton-John scoorde ELO in dat jaar de enige nummer 1-hit van de groep.

In 1981 kwam ELO opnieuw met een nieuw geluid. Met het conceptalbum Time met het typische jaren tachtig-geluid. Dit album bevatte onder meer de hits Hold On Tight en Twilight. Het intro van het nummer Here Is The News werd in Nederland bij een groot publiek bekend als herkenningstune van de VPRO.

De populariteit van ELO gegon geleidelijk daarna af te nemen en sommigen betwijfelden of nog een nieuw album zou volgen. Wat ook niet gunstig was, waren de ruzies in de aanloop naar en tijdens de opnames van Secret Messages. De groep was echter contractueel verplicht om nog een album te maken. Daarna gingen de overgebleven drie groepsleden hun eigen weg.

In 1990 vormde drummer Bev Bevan Electric Light Orchestra Part Two. Bevan wilde in 1988 de draad weer oppakken. Jeff Lynne bedankte voor een nieuwe ELO-plaat, dus ging Bev op zoek naar nieuwe bandleden, maar het werd geen groot succes.

In 1998 begon Jeff Lynne met de voorbereidingen om ELO nieuw leven in te blazen. In 2000 verscheen de compilatiebox Flashback. Tegelijk werd voor het jaar erop het nieuwe album Zoom aangekondigd, maar het succes bleef achterwege.

Jeff Lynne is nog steeds actief in de muziek en brengt ook nog regelmatig nieuw werk uit.


Songtekst

Listen everybody let me tell you bout the rock n roll
Feel that rhythm and it's really gonna thrill your soul
She said come along with me, to a land of make believe
She said rock n roll is king

She loves that rock n roll and she plays it all night long
That's all she ever tells me when I call her on the telephone
She says feel that jumpin beat, and git up on your feet
She says rock n roll is king

Chorus: oh let those guitars play
Play for me play for me
Oh let that song ring out
That's how it's meant to be

It rolls like a train that's comin on down the track
She rolled over beethoven and she gave tchaikovsky back
She loves that drivin beat, she goes dancin on down the street
She said rock n roll is king

Chorus

When she comes around and Im listenin to the radio
She says you can't do that cause all I wanna do is rock n roll
Now here Im gonna stay where that music starts to play
She says rock n roll is king

Songinformatie

ArtiestElectric Light Orchestra
 A-kant
Titel Rock 'n' Roll Is King
Lengte 3:06
Componist(en) Jeff Lynne
Producer(s) Jeff Lynne
 B-kant
Titel After All
Lengte 2:21
Componist(en) Jeff Lynne
Producer(s) Jeff Lynne
 
Platenlabel Jet
Catalogusnr Jet 7034
Hoogste positie UK 13
Hoogste positie US 19
Album Secret Messages


Positieverloop