Coverafbeelding Earth, Wind & Fire - Getaway
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1976

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Earth, Wind & Fire (ook wel EWF genoemd of The Mighty Elements of the Universe) is een Amerikaanse band die soul, funk, jazz- en discomuziek maakt – en ook verschillende muziekstijlen combineert – met prominente rollen voor percussie, blazers, kalimba, bas en zang. De band was vooral in de jaren zeventig en begin jaren tachtig populair.De band werd in 1969 in Chicago opgericht door Maurice White, voormalig sessiedrummer van het Chess-label.

Onder de naam Salty Peppers brachten ze twee singles uit, zonder commercieel succes.

Maurice White vond Salty Peppers niet universeel genoeg klinken voor de plannen die hij met de band had en koos voor 'Earth, Wind & Fire', naar de elementen aarde, lucht en vuur in zijn horoscoop. Daarbij is Lucht (air) vervangen door het beter klinkende 'Wind'.

EWF speelde in 1974 in een speelfilm de rol van een band die wordt ontdekt door Coleman Buckmaster (gespeeld door Harvey Keitel) en die tijdens hun eerste plaatopname met de keerzijde van de muziekindustrie wordt geconfronteerd: That's the Way of the World. De film verscheen in 1975 maar werd geen succes; in tegenstelling tot de vooraf uitgebrachte soundtrack waarvan Shining star en het titelnummer That's the way of the world) hits werden. EWF werd de eerste zwarte act die tegelijkertijd de Billboard single- en albumlijsten aanvoerde en bleef vanaf toen jaren aan de top. Ook in Nederland werden beide nummers bescheiden Top 40 hits.That's the way of the world betekende ook het begin van het gebruik van Egyptische symbolen en piramiden op platenhoezen, kleding en podiumdecoratie. Ondertussen was de band zelf ook bezig met een nieuwe plaat, Spirit. De rij hits werd voortgezet met Getaway.EWF toerde door Zuid-Amerika en deed daar inspiratie op voor All 'n All dat in november 1977 uitkwam en dat de grootste hit in Nederland bevatte Fantasy. Speciaal voor de Bee Gees-film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werd een coverversie opgenomen van het Beatlesnummer Got to get you into my life; de film flopte maar EWF hield er wel weer een bescheiden hit aan over in Nederland, waarna in 1978 September werd uitgebracht. Daarna volgde de ballad After The Love Has Gone.

In de jaren tachtig scoorde de groep met een nieuw meer elektronisch geluid nog diverse hits maar het succes nam geleidelijk af. In 1994 verliet Maurice White de band, later werd bekend dat hij leed aan de ziekte van Parkinson.
In 2016, het jaar waarin Maurice White op 74-jarige leeftijd kwam te overlijden, toerde de band weer langs de Europese festivals met concerten op Glastonbury en North Sea Jazz.Songtekst

So you say you tried
But you just can't find the pleasure
People around you givin' you pressure
Try to resist all the hurt that's all
Around you
If you taste it, it will haunt you

So come, take me by the hand,
We'll leave this troubled land
I know we can, I know we can, I know we can, I know we can
Getaway

Watch for the signs
That lead in the right direction
Not to heed them is a bad reflection
They'll show you the way
Into what you have been seeking
To ignore them you're only cheating

So come, take me by the hand,
We'll leave this troubled land
I know we can getaway
Getaway

Lay awake every night
Till the sun comes up in the morning
Nothing exciting, it all seems boring
Make up your mind which way to go about it
To your road, you just don't doubt it.

So come, take me by the hand,
We'll leave this troubled land
I know we can, I know we can, I know we can, I know we can
Getaway

Songinformatie

ArtiestEarth, Wind & Fire
 A-kant
Titel Getaway
Lengte 3:46
Componist(en) Beloyd Taylor, Peter Carr
Producer(s) Maurice White, Charles Stepney
 B-kant
Titel Getaway (Instrumental)
Lengte 3:52
Componist(en) Beloyd Taylor, Peter Carr
Producer(s) Maurice White, Charles Stepney
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr CBS 4532
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US 12
Album Spirit


Positieverloop