Coverafbeelding Donna Summer - The Hostage
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   2 piekpositie
  •   277 punten
  •   1974

Artiestinformatie

Geboortedatum   31-12-1948
Land   Verenigde Staten

Donna Summer werd geboren als LaDonna Adrian Gaines. Ze was het bekendst van haar discohits uit de jaren 70, die haar de bijnaam "koningin van de disco" opleverden. Als een van de weinige discosterren slaagde ze er ook in om hits te scoren in andere genres als r&b en Dancepop.

In Donna's carrière kunnen drie fasen worden onderscheiden. In de jaren 70 was zij de sensuele en aantrekkelijke, wat wilde jonge zangeres die veel meisjes tot voorbeeld diende en ook door veel jongens als aantrekkelijke vrouw werd gezien.
In de 2e fase, na de discoperiode werden veel van haar liedjes minder onstuimig (minder disco en meer pop/R&B), deels in de geest van de tijdsperiode van de jaren 80, deels omdat Donna meer wilde zingen dan disco alleen.
In de 3e fase In de jaren 90 scoorde zij geen grote hits meer. Wel was ze met nieuwe singles en samenwerkingen in de dancehitlijsten nog steeds succesvol en scoorde nog diverse nummer 1-noteringen op de dance charts en blijft daarmee een van de grote dance diva's van haar tijd. Grote aantallen zoals in haar discoperiode worden er echter niet meer verkocht.

In 1968 deed ze in Amerika auditie voor de rol van Sheila in de Broadwaymusical Hair. Ze kreeg de rol niet, maar toen de musical naar Europa ging werd deze haar alsnog aangeboden. Zo vertrok ze naar Duitsland, waar ze tijdens een langdurig verblijf onder meer meezong in de musicals.
Nadat ze in München was gaan wonen, trouwde Donna met de Oostenrijkse acteur Helmuth Sommer en nam daarna haar artiestennaam Donna Summer aan.

Lady of the Night is de titel van haar eerste album uit 1974, dat alleen in Nederland werd uitgebracht. De van dit album afkomstige single The Hostage was haar eerste Top 40 hit (2e plaats). De opvolger Lady of the Night bereikte de 4e plaats in de Top 40. Nederland was voor Donna min of meer de bakermat van haar succes.

In 1975 keerde Donna terug naar de Verenigde Staten. In 1975 werd in veel landen Love To Love You Baby uitgebracht. Het nummer sloeg in als een bom. Het gekreun dat de zangeres in dit nummer ten gehore bracht, was een tijd lang het gesprek van de dag. Het nummer schoot in veel landen naar de eerste plaats in de hitlijsten, in Nederland kwam het tot de 17e plaats in de Top 40. In de VS werd het nummer eerst niet uitgebracht, maar wel door enkele radiozenders gedraaid als import uit Europa. Uiteindelijk werd het ook in de Verenigde Staten uitgebracht en ook daar een grote hit en uitgebracht als een van de eerste disco maxi singles. Een aantal radiozenders boycotte de single echter wegens obscene geluiden. Maar haar naam werd wel gevestigd.

Daarna volgden vele discohits. Er werd in die periode gezegd dat "alles wat Donna Summer aanraakt, verandert in goud". Ze kreeg in 1975-1976 de officiële titel The Queen of Disco en de officieuze titel The First Lady of Love, de laatste als marketing van haar label Casablanca, dat haar lanceerde als disco-liefdesgodin.
Eind jaren zeventig eindigde de langdurige samenwerking met platenlabel Casablanca en ook met producers Giorgio Moroder en Pete Belotte. Het album dat in 1982 uitkwam heet Donna Summer en werd geproduceerd door Quincy Jones. Met het nummer State of independence (oorspronkelijk van Vangelis en Jon Anderson) scoorde ze in 1982 een nummer 1-hit in de Top 40. Daarna volgden nog enkele bescheiden hits.

Midden jaren tachtig nam het succes af, tot ze eind jaren 80 ging samenwerken met Stock, Aitken & Waterman. Van dit album komen de grote hits I Don't Wanna Get Hurt, Love's About To Change My Heart en This Time (I Know It's For Real).
Dat was de laatste periode van groot succes.

Op 20 mei 2008 verscheen, na een stilte van 17 jaar, weer een compleet nieuw studioalbum, getiteld Crayons maar dat leverde geen groot internationaal succes op. Na een lang gevecht tegen longkanker overleed Donna Summer op 17 mei 2012 op 63-jarige leeftijd.

In 2020 maakt Kygo een nieuwe versie van haar hit uit 1979, Hot Stuff.

Songtekst

(c)1974: Say Yes Music AG-Cham

[parlando]:
Hello?
-Lady we've just kidnapped your husband,
have 800,000 dollars ready by tomorrownight and lady,
no police or you'll never see your husband alive again!

I remember standing there so petrified, my hands frozen to the phone
As the stranger's words echoed in my ear and chilled me to the bone
Some dark tragedy had come right home to me
They'd kidnapped my man and his life was in their hands

[chorus]:
He was a hostage, a hostage, his life was at the mercy of their hands
He was a hostage, a hostage, his life depending on their cold demands

[parlando]:
Hello?
-Now lady here's your husband to prove we're not playing any games.
-Hi honey! Listen, I'm okay, just make sure you do as they tell you
and whatever you do, don't go to the police!

Well I couldn't raise that kind of money fast, I was left no other choice
So I called the police and they came in fast saying "Leave it up to us
Just do as you're told, the ransom's in this bag
We'll watch over you and we'll have your husband back soon"

[chorus]

[parlando]:
Hello?
-Listen very carefully lady, drive out to the abandoned shack on Highway 16,
throw the money out the window and keep driving and remember lady, no police!

Oh my heart was heavy as I made that drive, I was sure something was wrong
I soon found the shack, I threw out the bag and I just kept driving on
Then the shots rang out and I turned the car about
On the ground one lay but the other had gotten away

[chorus]

Well they found my husband a few days later
Yes, the funeral's tomorrow

Songinformatie

ArtiestDonna Summer
 A-kant
Titel The Hostage
Lengte 4:14
Componist(en) Giorgio Moroder, Pete Belotte
Producer(s) Pete Bellotte
 B-kant
Titel Let's Work Together Now
Lengte 4:07
Componist(en) Pete Belotte
Producer(s) Pete Bellotte
 
Platenlabel Groovy
Catalogusnr GR 1207
Album Lady of the Night


Positieverloop