Strandpolonaise

- Columns

Eriks Hitdossier | Erik de Zwart

Ibiza staat bekend als party-eiland, vakantieoord voor BN’ers en vooral als hip.

Er is ook een ander Ibiza, dat voortkomt uit het verleden, toen de hippies het ei­land in de jaren ‘60 ontdekten. Playing for Change is er een voorbeeld van: een festival voor het goede doel dat elk jaar wordt georganiseerd op een van de stran­den. Muzikanten en bands komen er gratis optreden in ruil voor een paar consumptiebon­nen. Blues, funk, rock, eigenlijk alle muzieksoorten die je niet in de trendy uitgaansge­legenheden hoort, komen voorbij.

Een paar weken gele­den kreeg ik een berichtje van een oude bekende. Of ik misschien op Ibiza was. Ik antwoordde bevestigend en hij vroeg of ik hem en zijn maatje wilde aankondigen op het Playing for Change-festival. Het was een gezellige boel onder een heerlijk nazomerzonnetje. Ik vond wel dat ik hun komst in het Engels moest uitleggen aan het publiek, ook al waren er veel Nederlanders. Maar hoe doe je dat bij De Deurzakkers? Take one step for­ward and one step back? It’s inside better then outside?

Prachtig om te zien dat heel hip Ibiza de polonaise liep op het strand bij de grootste hit van Willem en Clemens. Zak Eens Lekker Door was een top 10-hit in 1974.

Hier lees je de songtekst van Zak Es Lekker Door.

Eriks Hitdossier lees je iedere week in Veronica Magazine.