Coverafbeelding Bay City Rollers - Bye Bye Baby
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   12 piekpositie
  •   102 punten
  •   1975

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Halverwege de jaren zeventig spelen zich Beatles-achtige taferelen af in het Verenigd Koninkrijk, wanneer het land bevangen is door Rollermania. Aanstichters zijn vijf in kekke outfits gestoken Schotse knapen die als The Bay City Rollers met hun meezingpop de hormoonhuishouding van talloze pubermeisjes in de war schoppen. Dat kan niet eeuwig duren en als de balans wordt opgemaakt blijkt dat achter de façade van roem en succes nogal wat ellende schuil is gegaan.The Bay City Rollers komen voort uit The Saxons, een coverband uit Edinburgh met daarin bassist Alan Longmuir, zijn broer Derek op drums en zanger Gordon ‘Nobby’ Clark. Als de groep een wat meer Amerikaans klinkende bandnaam zoekt, wil de legende, gooien ze een pijltje op de kaart en noemen zich, naar een stad in Michigan, Bay City Rollers.SongschrijversduoMet het aantrekken van manager Tam Paton begint een periode waarin bandleden komen en gaan. Niettemin lukt het om een contract te sluiten met Bell Records.

Daar verschijnt in 1971 de debuutsingle ‘Keep On Dancing’, een coverversie van een jaren zestig-succes van The Gentrys, die grotendeels is ingezongen door producer Jonathan King.

De single belandt in de Britse top 10, maar opvolgers slaan niet echt aan. Totdat Bell in een laatste wanhoopspoging het songschrijvers/producers-duo Phil Coulter en Bill Martin benadert.Hun eerste probeersel ‘Saturday Night’ haalt de Britse top 40 niet, de door studiomuzikanten ingespeelde opvolger ‘Remember (Sha La La La)’ wel.SuccesbezettingLes McKeown heeft dan al de plek van Clark ingenomen en vormt met de gebroeders Longmuir en de gitaristen Stuart ‘Woody’ Wood en Eric Faulkner de Bay City Rollers-bezetting die tussen 1974 en 1976 hits scoort als ‘Shang-a-Lang’, ‘Bye Bye Baby’ en ‘Give A Little Love’.Wanneer de gekte rond het in outfits met Schotse ruit en broeken op hoog water gestoken vijftal op haar hoogtepunt is, trekken de Britse media een parallel met The Beatles en verzinnen de term ‘Rollermania’.Iets daarvan dringt in 1976 ook tot de Verenigde Staten door nadat een opnieuw opgenomen versie van ‘Saturday Night’ bovenaan de hitlijsten is beland.Interne problemenDatzelfde jaar komt de klad er in. Weliswaar scoren The Bay City Rollers nog een van hun grootste hits met het oude Dusty Springfield-succes ‘I Only Want To Be With You’, maar intern rommelt het: nadat Alan Longmuir is vertrokken omdat hij te oud zou zijn, overlijdt Faulkner bijna aan een overdosis slaaptabletten.Een kinderprogramma rond de band op de Amerikaanse tv slaat niet aan en na mislukte pogingen om als ‘The Rollers’ een serieuzere kant op te gaan, valt de groep begin jaren tachtig uiteen.Negatief in het nieuwsNa de succesperiode komen de ex-leden, evenals hun voormalige manager, vooral negatief in het nieuws wanneer ze in verband worden gebracht met zaken als pedofilie, kinderporno en drugshandel. Ook is er strijd over de naam en kondigt voormalig Rollers-fan Courtney Love aan een film over de band te willen maken. Die film is er tot op heden nooit gekomen.In 2007 klagen zes ex-Bay City Rollers hun oude platenmaatschappij Arista aan wegens het achterhouden van miljoenen dollars aan inkomsten.

Songtekst

If you hate me after what I say
Can't put it off any longer
I just gotta tell ya anyway

Bye Bye Baby, baby goodbye.
Bye baby, baby bye bye.
Bye bye baby, don't make me cry
Bye baby, baby bye bye.

You're the one girl in town I'd marry
Girl, I'd marry you now if I were free
I wish it could be.
I could love you but why begin it
'Cos there ain't any future in it,
She's got me and I'm not free, so:

Bye Bye Baby, baby goodbye.
Bye baby, baby bye bye.
Bye bye baby, don't make me cry
Bye baby, baby bye bye.

Wish I never had known you better
Wish I knew you before I met her, Gee
How good it would be for me.
Should a told her that I can't linger,
There's a wedding ring on my finger,
She's got me and I'm not free, so:

Bye Bye Baby, baby goodbye.
Bye baby, baby ybe bye.
Bye bye baby, don't make me cry
Bye baby, baby bye bye

Songinformatie

ArtiestBay City Rollers
 A-kant
Titel Bye Bye Baby
Lengte 03:32
Componist(en) Gaudio , Crewe
Producer(s) Phil Wainman
 B-kant
Titel It's For You
Componist(en) Faulkner , Woods
Producer(s) Phil Wainman
 
Platenlabel Bell
Catalogusnr 5C 006-96 393
Album Once Upon A Star

Positieverloop