Coverafbeelding Bastille - Send them off!
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   2016

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Bastille wordt in 2010 opgericht door Dan Smith. De op 14 juli geboren zanger besluit de datum, waarop de Bastille bestormd werd, om te zetten in de naam van zijn act. In eerste instantie begint hij solo, maar later krijgt hij gezelschap van Chris Wood, Kyle Simmons en Will Farquarson.

In de beginjaren verschijnen de singles Flaws en Laura Palmer, waarmee de act in het alternatieve circuit al snel bekendheid krijgt. In het voorjaar van 2012 is Overjoyed de eerste officiële single. De groep ging hierna op tournee met Emeli Sandé en Swiss Lips.

In 2013 is Pompeii hun eerste grote hit, waarmee de groep in Europa doorbreekt. Het nummer bereikt de tweede plaats in het Verenigd Koninkrijk en is de debuuthit in Nederland. De single bereikt in de zomer van dat jaar de 14e plaats. De opvolgers, Things We Lost In The Fire en Of The Night bereiken de Tipparade.

In 2014 wordt Laura Palmer opnieuw tot officiële single verkozen. Later verschijnt de track Torn Apart (met Grades). Het nummer is afkomstig van het album Bastille Vs. Other People's Heartache Part III, waarop meer samenwerkingen staan met artiesten als Skunk Anansie en Lizzo. Nadat in 2015 de band gezelschap krijgt van Charlie Barnes staan ze in 2016 op Glastonbury. Van het nieuwe album Wild World, dat op 9 september 2016 verschijnt, worden Good Grief en Send Them Off! als singles gekozen. In november 2017 verschijnt World Gone Mad als nieuwe single. De track is te horen in de film Bright met daarin een hoofdrol voor Will Smith en wordt door Radio 538 uitgeroepen tot Alarmschijf.


In het voorjaar van 2018 wordt duidelijk dat de band de laatste hand legt aan het derde studioalbum, Doom Days. Meer een conceptalbum dat kort na middernacht begint en een volledige dag doorloopt. Als voorloper verschijnt Quarter Past Midnight. Ook Joy is één van de singles die in 2019 verschijnt. Tussendoor verschijnt Happier, een samenwerking met Marshmello. Daarmee scoort Bastille uiteindelijk hun grootste Top 40-hit ooit. Aan het einde van 2018 volgt opnieuw een dj-samenwerking waarbij wordt gekozen voor het Noorse duo Seeb op Grip. Een slordig jaar later krijgt Another Place toegevoegde vocalen van Alessia Cara.

In het najaar van 2020 keert de band terug met Survivin'. En hoewel dat prima lijkt te passen bij de coronapandemie begon Dan Smith al veel eerder met het schrijven. "Er zijn momenten geweest dat het voor mij voelde alsof ik tegelijkertijd op een transportband stond en in een wasmachine zat. Als men het aan me vroeg zei ik dat alles in orde was." Survivin' gaat over ze zeven jaren van ups en downs van Bastille.
Halverwege 2021 laten zij weer van zich horen met de single Distorted Light Beam. In augustus droppen ze single Thelma + Louise. Begin 2022 verschijnt Shut Off The Lights voordat de band met Remind Me een nieuwe virtuele ervaring lanceert, Give Me The Future.

Songtekst

It was a slight on my honor, so he deserved it.
But we're talking about the most brilliant mind this world hass ever seen.

I've got demons
Running round in my head
And they feed on
Insecurities I have
Won't you lay your
Healing hands on my chest
Let your ritual clean

Soak the ropes with your holy water
Tie me down as you read out the words

Set me free
From my jealousy
Won't you exorcise my mind
Won't you exorcise my mind
I want to be free
As I'll ever be
Exorcise my mind
Help me exorcise my mind

Desdemona
Won't you liberate me
When I'm haunted
By your ancient history
Close these green eyes
And watch over as I sleep
Through my darkest of dreams

Be the power
To compel me
Hold me closer
Than anyone before

Set me free
From my jealousy
Won't you exorcise my mind
Won't you exorcise my mind
I want to be free
As I'll ever be
Exorcise my mind
Help me exorcise my mind

I should be thinking 'bout nothing else
When I'm with you-ou
With you-ou, oh oh oh
I should be thinking 'bout nothing else
When I'm with you-ou
With you-ou, oh oh oh

Your mind exists somewhere altogether different. It lives in a world where feelings simply cannot be defined by words.

Oh oh, set me free
From my jealousy
Won't you exorcise my mind
Won't you exorcise my mind
I want to be free
As I'll ever be
Exorcise my mind
Help me exorcise my mind

Help me exorcise my mind
Won't you exorcise my mind

Songinformatie

ArtiestBastille
Titel Send Them Off!
Lengte 3:21
Componist(en) Dan Smith
Producer(s) Mark Crew, Dan Smith
Platenlabel Virgin EMI Records
Catalogusnr digital download
Releasedatum 26-08-2016
Album Wild World


Positieverloop