Coverafbeelding Avicii - The nights
  • Statistieken
  •   8 weken
  •   19 piekpositie
  •   118 punten
  •   2014

Artiestinformatie

Geboortedatum   08-09-1989
Land   Zweden

Tim Bergling scoort in ons land als Tim Berg zijn eerste hit. Bromance staat in de zomer van 2010 maar liefst 21 weken in de Top 40 en bereikt de tweede plaats. Ook scoort hij als Tom Hangs een top-10 hit als Blessed in het najaar van 2011 de negende plaats bereikt.Na een zevental Avicii-singles groeit Wake Me Up, waarop Aloe Blacc de vocalen voor zijn rekening neemt, tot een wereldhit. De single staat in 2013 maar liefst 11 weken op de eerste plaats van de Top 40 en is dé zomerhit van het jaar. De single verschijnt als voorloper van zijn eerste album, True, dat in september verschijnt. Op het album laat de dj en producer een minder commercieel geluid horen en onderstreept hij zijn muzikale voorkeur. Avicii staat in zowel 2012 als 2013 in de wereldwijde DJ Top 100 van DJ Magazine op de derde plaats.

Wake Me Up staat 11 weken boven aan de Media Markt Top 40 en is de achtste single in de geschiedenis van de lijst die meer dan 1000 punten weet te verzamelen. Ook de opvolger, Hey Brother, bereikt de hoogste positie in de Top 40. Beide nummers staan in 2014 bij de 25 grootste hits ooit in de lijst.

Van het album True worden de eerste vier tracks als opvolgende singles uitgebracht. Addicted To You is dan ook de vierde single die de Top 40 weet te bereiken. Dat lukt met Lay Me Down, waarop ook Nile Rodgers en Adam Lambert te horen zijn, niet. De Zweedse dj produceert later A Sky Full Of Stars van Coldplay en werkt samen met Wyclef Jean en Alexandre Pires ook mee aan de WK-single Dar Um Jeito (We Will Find A Way).
In oktober scoort Avicii met The Days, waarop de vocalen van Robbie Williams te horen zijn, de Dance Smash. The Nights, dat al eerder terug te vinden was op de nieuwste FIFA 15-game, wordt aan het einde van het jaar uitgebacht. Die track wordt zijn 16e Top 40-hit, waarmee hij Roxette passeert als meest succesvolle Zweedse act en daarmee alleen nog ABBA voor zich heeft.

In het najaar van 2015 verschijnt zijn tweede studioalbum, Stories. Daarvan verschijnen Feeling Good, For A Better Day, Waiting For Love en Broken Arrows als single.

In 2016 maakt Avicii bekend klaar te zijn met het doen van optredens. De dj neemt een rustperiode en keert pas in 2017 terug met nieuw materiaal als in augustus de ep Avici 01 verschijnt. Daarop staat ook de track Without You dat door Radio 538 wordt uitgeroepen tot Dance Smash. Ook Lonely Together, de samenwerking van Rita Ora, blijkt een populaire track van de ep.

Op 20 april 2018 overlijdt Avicii in Oman op 28-jarige leeftijd. Op 6 juni 2019 verschijnt het postume album Tim met daarop nummers waar hij voor zijn dood aan werkte. Vooruitlopend op de release van dat album wordt SOS als single uitgebracht dat zijn derde nummer 1-hit wordt. Ook worden Tough Love en Heaven uitgebracht als singles.


Op 5 december is in Stockholm een uitverkocht Tribute-concert voor de dj. Onder meer Kygo, David Guetta, Nicky Romero en Laidback Luke staan achter de draaitafels in het 'voorprogramma' als later onder meer Adam Lambert, Aloe Blacc, Bonn en Sandro Cavazza optreden.

Songtekst

Once upon a younger year
When all our shadows disappeared
The animals inside came out to play
When face to face with all our fears
Learned our lessons through the tears
Made memories we knew would never fade

One day my father
He told me: son, don't let it slip away
He took me in his arms, I heard him say
When you get older
Your wild heart will live for younger days
Think of me if ever you're afraid

He said: one day you'll leave this world behind
So live a life you will remember
My father told me when I was just a child
These are the nights that never die
My father told me

When thunder clouds start pouring down
Light a fire they can't put out
Carve your name into those shining stars
He said: go venture far beyond these shores
Don't forsake this life of yours
I'll guide you home, no matter where you are

One day my father
He told me: son, don't let it slip away
When I was just a kid I heard him say
When you get older
Your wild heart will live for younger days
Think of me if ever you're afraid

He said: one day you'll leave this world behind
So live a life you will remember
My father told me when I was just a child
These are the nights that never die
My father told me

These are the nights that never die
My father told me

My father told me

Songinformatie

ArtiestAvicii
Titel The Nights
Lengte 2:57
Componist(en) Ash Pournouri; Gabriel Benjamin; John Feldmann; Jordan Suecof; Nicholas Furlong; Tim Bergling
Platenlabel PRMD
Catalogusnr digital download - The Days / Nights EP
Releasedatum 01-12-2014
Hoogste positie UK 6
Hoogste positie US --


Positieverloop