Coverafbeelding Anneke Grönloh - Santo Domingo
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1986

Artiestinformatie

Geboortedatum   07-06-1942
Land   Nederland

Johanna Louise (Anneke) Grönloh is een zangeres die geboren is in Tondano (Nederlands-Indië) op 7 juni 1942. Ondanks haar lange carrière en enorme verkoopsuccessen stond ze nooit in de Top 40, mede omdat de hitlijst 'pas' in januari 1965 begon.

Grönloh zit de eerste jaren van haar leven in een jappenkamp en komt na de oorlog met de boot naar Nederland, waar ze terechtkomt in Eindhoven. Op school leert ze Peter Koelewijn kennen en met hem treedt ze ook op.

Eind 1959 wint ze een talentenjacht waarvan de finale op televisie wordt uitgezonden. Grönloh wint een platencontract en haar winnende liedje Ma, He's Making Eyes At Me wordt een succes in het buitenland. De Nederlandse versie Ma, Hij Wil Zo Graag Een Zoen, waarop ze begeleid wordt door Koelewijn en zijn Rockets, wordt populair in eigen land.

Grönloh tekent bij Phonogram van Philips, het huidige Universal Music, en haar eerste single op het label is een Maleis liedje getiteld Asmara. Het wordt een groot succes in landen als Indonesië, Maleisië en Singapore. Ze toert verschillende malen door het Verre Oosten. Ondertussen neemt Grönloh ook liedjes in het Nederlands op.

In 1962 zingt ze voor het eerst Brandend Zand, dat zou uitgroeien tot haar meest bekende en best verkochte single (in 2012 krijgt Grönloh uit handen van Ali B. een award voor 3,5 miljoen verkochte exemplaren).

In 1964 doet Grönloh in Kopenhagen mee aan het 9e Eurovisiesongfestival. Jij Bent Mijn Leven levert een tegenvallende, gedeelde tiende plaats op.

In de jaren zeventig blijft Grönloh touren en haalt ze in het buitenland de ene na de andere gouden plaat op. In 1973 duikt ze voor het eerst in de Tipparade op met Hasta La Vista Mañana, maar het wordt geen hit. Hetzelfde geldt voor Santo Domingo in 1986.

In 2002 krijgt ze het aan de stok met Paul de Leeuw, die haar in zijn tv-shows als alcoholiste neerzet. De geknakte zangeres stuurt een advocaat op hem af en de rel leidt uiteindelijk tot het ontslag van De Leeuw bij de NCRV.

In 2004 overlijdt Grönlohs man, dj/presentator/producer Wim-Jaap van der Laan.

In 2016 wordt Grönloh getroffen door een zware longembolie en wordt ze gedwongen voortaan op te treden met een zuurstofapparaat. Op 5 juni 2017, twee dagen voor haar 75e verjaardag, maakt Grönloh bekend dat ze stopt met optreden. Haar laatste optreden geeft ze op 26 augustus 2017 in Weert. Op 14 september 2018 overlijdt ze in haar woonplaats in Frankrijk.


Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 16-2-2016}

Ze zochten hun geluk in de grote stad
Fernando, Alfredo en José
Een trio dat nog nimmer een cent bezat
Fernando, Alfredo en José
De eerste speelde fluit, de tweede sjouwde graan
De derde zag je elke dag al schoenenpoetsend staan
Ze zaten zonder geld, dat was hun niet verteld
Fernando, Alfredo en José

[chorus]:
En in de avond droomden zij van Santo Domingo
Van Santo Domingo, daar kwamen zij vandaan
Van de zon en het plezier in Santo Domingo
En sprookjes die daar nog bestaan

Ze kregen de wind in de zeilen mee
Fernando, Alfredo en José
Het trio werd wel rijker, maar niet tevree
Fernando, Alfredo en José
De rollen draaiden om, nu sjouwden ze geen graan
Men zag ze niet als muzikant of schoenenpoetser staan
Hun heimwee en verdriet vergaten ze maar niet
Fernando, Alfredo en José

[chorus]
En sprookjes die daar nog bestaan.

Songinformatie

ArtiestAnneke Grönloh
 A-kant
Titel Santo Domingo
Lengte 2:59
Componist(en) Bert Olden, L. Post
 B-kant
Titel Ik Was Graag Bij Je Gebleven
Lengte 3:32
Componist(en) A. Costermans
 
Platenlabel Telstar
Catalogusnr TSI-4448
Album [diverse artiesten] 14 Hollandse Hits


Positieverloop