Coverafbeelding Anita Meyer - The Exodus Song
  • Statistieken
  •   6 wkn Tipparade
  •   1987

Artiestinformatie

Geboortedatum   29-10-1954
Land   Nederland

Anita Meyer (officiële naam: Annita Meijer) werd geboren in Rotterdam.

Ze begon midden jaren zeventig als een veelgevraagde achtergrondzangeres, onder meer voor Patricia Paay. Ze maakte deel uit van de supergroep "Holland", die de eenmalige single Hans Brinker Symphony (1971) uitbracht. De doorbraak als soloartieste was in 1976 met The Alternative Way, een samenwerking met Hans Vermeulen. Dit nummer werd in Nederland een nummer 1-hit, en ook haar volgende singles verkochten goed.

Na enkele succesvolle singles leek het succes van The Alternative Way niet geëvenaard te worden, maar na een verandering van platenmaatschappij in 1980 werd ze begeleid door een nieuw muzikanten- en productieteam. Het album Shades Of Desire volgde, waarvan de single Why Tell Me Why wekenlang de eerste positie in de Nederlandse hitparades bezette en de bestverkochte single zou worden van 1981. Het werd het begin van een periode waarin Meyer veel hits had, waaronder They Don't Play Our Lovesong Anymore, Blame It On Love en een cover van The One That You Love van het Australische duo Air Supply.

In 1983 trad ze voor het eerst op met Lee Towers. De nadruk begon meer op albums en optredens te liggen en het succes van de singles werd bescheidener. Met een videoclip voor Heart Of Stone had ze de primeur voor een Nederlandse zangeres. In 1986 gooide een live opgenomen duet met Lee Towers, een cover van Run To Me (Bee Gees), hoge ogen in de hitlijsten. Het zou (voorlopig???) Anita's laatste Nederlandse top 10-hit zijn.

Meyer besloot om het vanaf 1992 rustiger aan te gaan doen om meer tijd te kunnen besteden aan haar gezin. Haar scheiding werd breed uitgemeten in de roddelpers. De titelsong van het RTL 4-programma Het Spijt Me bracht haar in 1994 opnieuw in de hitlijst.


In 2005 fungeerde ze als teamcaptain in het muziekprogramma Het Gevoel Van... en in het volgende jaar werkte ze mee aan de Stage Entertainment-productie Musicals in Ahoy. In 2006 nam ze de rol op zich van de oude glamourpoes Grizabella in de musical Cats.In 2011 en 2017 werkte Anita mee aan het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland, waarin ze diverse nummers van andere zangers vertolkte. In navolging daarvan verscheen haar nummer 1-hit uit 1981, Why Tell Me Why, opnieuw uitgebracht in de speciale versie met DJ Guilliano.

In 2013 speelde Meyer de rol van Maria in The Passion (EO-RKK).

In 2013 kwam de Nederlandse film Chez Nous uit, waarin Meyer optrad met hoofdpersoon Alex Klaasen.

Songtekst

This land is mine
God gave this land to me
This brave and ancient land to me
And when the morning sun
Reveals our hills and plains
Then I see a land whose children all run free

So take my hand
And walk this land with me
And walk this lovely land with me
Though I am just a girl
When you are by my side
With the help of God I know I can be strong

To make this land our home
If I must fight
I'll fight to make this land our own
Until I die
Until I die
This land is mine

Though I am just a girl
When you are by my side
With the help of God I know I can be strong

So take my hand
And walk this land with me
And walk this lovely land with me
Though I am just a girl
When you are by my side
With the help of God I know I can be strong

To make this land our home
If I must fight
I'll fight to make this land our own
Until I die
This land is mine

Songinformatie

The Exodus Song is afkomstig van Anita Meyers album Première, waarop ze allemaal nummers uit films zingt. The Exodus Song is afkomstig uit de film Exodus uit 1960 met Paul Newman en Eva Marie Saint in de hoofdrollen. In deze film is alleen de instrumentale versie van dit nummer te horen. Het nummer is gecomponeerd door Ernest Gold (1921-1999). Hij is de vader van Andrew Gold (1951-2011), die zowel solo als lid van het duo Wax enkele malen in de Top 40 stond.

De filmmuziek van Exodus oogstte in 1960 veel waardering. Ernest Gold won in 1961 de Oscar voor beste filmmuziek en de Grammy voor het beste soundtrackalbum. Bovendien werd het thema van Exodus bij de Grammy-uitreiking uitgeroepen tot song van het jaar. Tot op heden is het de enige keer dat die eer naar een instrumentaal nummer is uitgegaan.

De populairiteit van het nummer vond ook zijn weerslag in de Amerikaanse hitlijsten in 1960 en 1961. In totaal bereikten vier uitvoeringen de Billboard Hot 100: die van het pianoduo Ferrante & Teicher (#2), dirigent Mantovani (#31), jazzsaxofonist Eddie Harris (#36) en zanger Pat Boone (#64). Pat Boone was de eerste artiest die van het instrumentale nummer met een zelfgeschreven tekst een vocale uitvoering bracht. Deze vocale versie van Pat Boone werd daarna ook weer door vele artiesten gecoverd. Ook de cover van Anita Meyer is gebaseerd op de vocale uitvoering van Pat Boone.
ArtiestAnita Meyer
 A-kant
Titel The Exodus Song
Lengte 3:08
Componist(en) P. Boone, E. Gold
Producer(s) Martin Duiser
Mixage Jaap Eggermont, Martin Duiser
 B-kant
Titel Mysterious
Lengte 4:28
Componist(en) G. Elias, M. Duiser
Producer(s) Martin Duiser
Mixage Jaap Eggermont , Martin Duiser
 
Platenlabel Ariola
Catalogusnr 109 518
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -
Album Première


Positieverloop