Vandaag: Tiësto, de beste dj van de wereld

- Vandaag

 René Froger Calvin Harris Afrojack David Guetta Miggy Armin Van Buuren Tiësto AviciiThe cheeky girls Ferry Corsten Adele Vanilla Ice Stock Aitken Waterman Dolly Dots
Vandaag: Tiësto, de beste dj van de wereld

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Tiësto is de eerste Nederlander die tot beste dj ter wereld wordt verkozen.

In de Londense nachtclub Fabric wordt op 31 oktober 2002 bekendgemaakt wie de nieuwe DJ Mag Top 100 aanvoert. Dit is een jaarlijkse hitlijst die wordt samengesteld door lezers van het tijdschrift DJ Magazine. DJ Tiësto, die in 2001 nog op de zesde plaats stond, wordt verkozen tot de beste dj ter wereld. Daarmee voert er voor het eerst een Nederlander de lijst aan. Met de opkomst van Tiësto breekt een lange periode aan, waarin de DJ Top 100 gedomineerd wordt door Nederlandse dj’s. Sinds 2003 staan er elk jaar twee Nederlandse dj’s in de top 3 van de lijst. In de jaren rond de millenniumwisseling waren het nog vooral de Britse dj’s die de dienst uitmaakten.

Ook in 2003 en 2004 weet de Bredase dj de koppositie van de lijst te bezetten. In het kielzog van Tiësto volgen landgenoten Armin Van Buuren en Ferry Corsten, die sinds 2002 ook in de top 10 staan. Armin Van Buuren weet Tiësto later zelfs te overtreffen. Tussen 2007 en 2012 voert hij maar liefst vijf keer de DJ Mag Top 100 aan, wat nog altijd een record is.

Tiësto is de succesvolste Nederlandse dj uit de geschiedenis van de Top 40, al zijn Afrojack en Armin van Buuren inmiddels wel serieuze concurrent voor die titel geworden. Van Buuren heeft inmiddels meer hits gescoord dan Tiësto, maar Tiësto scoorde vijf keer een top 3-hit, terwijl Van Buuren dat nog maar één keer gelukt is. Zijn grootste hit scoorde Tiësto in 2003 met de nummer 2-hit Traffic.  Zowel Tiësto als Van Buuren wachten nog op hun eerste nummer 1-hit, een prestatie die Afrojack dan weer wel voor elkaar heeft gekregen.

Internationaal gezien is de beste dj uit de Top 40-geschiedenis nog altijd David Guetta, gevolgd door Avicii en Calvin Harris. Guetta staat inmiddels in de top 10 van beste acts aller tijden, dus het zal nog een hele tijd duren, voor een Nederlandse dj dat record kan afpakken.

Dit gebeurde er nog meer op 31 oktober
1987: De Dolly Dots scoren hun allerlaatste Top 40-hit met What A Night. Het is de enige single van een Nederlandse act die wordt geschreven en geproduceerd door het succesvolle Britse producerstrio Stock Aitken Waterman. Het succes van de single valt echter tegen en daarmee valt hun laatste poging om internationaal door te breken in duigen. In 1988 gaat de groep uit elkaar.
1988: René Froger wordt onderscheiden met een Zilveren Harp voor aanstormend talent. Hij heeft in maart 1988 zijn eerste Top 40-hit gescoord met Winter In America en een jaar later scoort hij zijn eerste nummer 1-hit met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. In de jaren die volgen groeit Froger uit tot een van de tien succesvolste Nederlandse zangers uit de geschiedenis van de Top 40.

Nieuwe nummer 1-hits op 31 oktober
2015: Adele – Hello

Geboren op 31 oktober
1961: Miggy, overleden in 2012
1968: Vanilla Ica
1982: The Cheeky Girls