Vandaag: ‘ik verscheurde je foto’

- Vandaag

 K3 Chubby Checker André Hazes Boyzone Michael Jackson Boris Gwen Stefani Bob Dylan Kris Kristofferson Sinéad O'Connor
Sinead O'Connor

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Sinéad O’Connor verscheurt een foto van de paus.

Op 3 oktober 1992 is de Ierse zangeres Sinéad O’Connor de muzikale gast in het populaire Amerikaanse programma Saturday Night Live. A-cappella zingt ze een bewerking van het nummer War van Bob Marley. War was oorspronkelijk een protest tegen racisme, maar O’Connor paste de tekst aan en maakte er een aanklacht tegen kindermisbruik van. Begin jaren 90 kwamen in Ierland verschillende zaken aan het licht van seksueel misbruik door rooms-katholieke priesters, die jarenlang door de kerk verzwegen waren. 

Aan het eind van het nummer houdt de zangeres een foto van paus Johnannes Paulus II voor de camera, die ze vervolgens in stukken scheurt. Ze besluit met de woorden: “Fight the real enemy.” De symbolische daad was niet aangekondigd; eigenlijk zou ze een zwart-witfoto van een kind voor de camera houden. De applausmeester geeft het publiek niet de opdracht om te klappen. Het blijft doodstil na het optreden.

O’Connors protestactie wordt niet gewaardeerd in het religieuze Amerika, waar op dat moment nog geen misbruikschandalen aan het licht zijn gekomen. De dagen erna regent het klachten bij de omroep NBC. Een week later biedt de presentator van die dag, de acteur Joe Pesci, op een humoristische manier namens het programma zijn excuses aan. Hij heeft de foto van de paus weer aan elkaar laten plakken en laat die aan het publiek zien, dat luid applaudiseert. Verder zegt hij dat als hijzelf de vorige week gepresenteerd had, hij haar een klap zou hebben gegeven.

Twee weken later ervaart Sinéad O’Connor de reactie van het Amerikaanse publiek aan den lijve. Ze treedt dan op tijdens The 30th Anniversary Concert Celebration voor Bob Dylan. Ze zou I Believe In You gaan zingen, maar nadat ze is aangekondigd door Kris Kristofferson, volgt er een mengeling van gejuich en boegeroep. Het boegroep houdt niet op, maar de band zet toch in. O’Connor gebaart dat ze moeten ophouden met spelen en blijft zwijgend staan. Kristofferson komt terug het podium in en fluistert de zangeres in dat ze zich niet klein moet laten krijgen. Het geschreeuw uit de zaal houdt echter niet op en als de band opnieuw inzet, maant ze weer tot stilte. Vervolgens vraagt ze of haar microfoon harder kan en proclameert ze krachtig de tekst van Bob Marleys nummer War, die ze ook in Saturday Night Live had gezongen. Halverwege het nummer stopt ze met zingen, kijkt indringend de zaal in en loopt vervolgens het podium af, in de armen van Kris Kristofferson. Niet veel later besluit ze zich voor een tijdje terug te trekken uit de popmuziek.

Dit gebeurde er nog meer op 3 okober
1959: André Hazes treedt op in de Weekendshow van de AVRO. Hij is op dat moment nog maar 8 jaar en zingt met presentator Johnny Kraaykamp het liedje Droomschip. Kraaykamp had de jonge André Hazes ontdekt toen hij op de Albert Cuypmarkt stond te zingen. De single Droomschip wordt geen succes. 17 jaar later, in 1976, breekt André Hazes alsnog door met zijn hit Eenzame Kerst.
2009: K2 is terug K3. In de spannende finale van het programma K2 Zoekt K3 wordt de Nederlandse Josje Huisman gekozen als opvolgster van Kathleen Aerts. Josje wint de finale van haar concurrenten Noa en Madelon. Na de finale scoort de nieuwe K3 een nummer 2-hit met MaMaSé!.

Vandaag geboren:
1941 - Chubby Checker, 
1944 - Frank Nuyens, Circus | Q65
1945 - Antonio Martinez, Los Bravos
1949 - Lindsey Buckingham, Fleetwood Mac
1950 - Ronnie Laws, Earth, Wind & Fire
1961 - Robbie Jaymes, Modern Romance
1965 - Tommy Lee, 
1969 - Gwen Stefani, No Doubt
1971 - Kevin Richardson, Backstreet Boys
1975 - India.Arie, 
1978 - Jake Shears, Scissor Sisters
1979 - Josh Klinghoffer, Red Hot Chili Peppers
1980 - Bo Saris, 
1980 - Danny O'Donoghue, The Script
1984 - Ashlee Simpson, 
1987 - Starley, 
1988 - A$AP Rocky, 
1988 - Cal Shapiro, Timeflies
1998 - Pleun Bierbooms, 
2001 - Leafs,

Vandaag op nummer 1:
1970 - 1 (1) Lola- The Kinks (Pye), 2 weken op nummer 1
1981 - 1 (1) Why Tell Me, Why- Anita Meyer (Ariola), 2 weken op nummer 1
1987 - 1 (5) Bad- Michael Jackson (Epic), 1 week op nummer 1
1992 - 1 (1) Too Much Love Will Kill You- Brian May (Parlophone), 2 weken op nummer 1
1998 - 1 (15) No Matter What- Boyzone (Polydor), 1 week op nummer 1
2009 - 1 (1) Three Days In A Row- Anouk (EMI), 4 weken op nummer 1
2015 - 1 (1) What Do You Mean?- Justin Bieber (Def Jam), 3 weken op nummer 1