Vandaag: gevangenisbezoek Bob Dylan

- Vandaag

 Bob Dylan
Bob Dylan

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het bezoek van Bob Dylan aan de bokser Rubin Carter, bijgenaamd The Hurricane.

In de nacht van 16 op 17 juni 1966 bestormden twee mannen een café in New Jersey. Ze beschoten de barkeeper en drie klanten. Enkele uren hiervoor zocht bokser Rubin Carter naar geweren die hij een jaar daarvoor verloor. Tien minuten na de moord werd Carter tot stilstand gebracht door de politie. De agenten waren echter op zoek naar een auto met drie inzittenden en de bokser mocht verder rijden. Rubin Carter dacht verlost te zijn van de politie, maar enkele minuten later werd hij wederom staande gehouden. 

De politie kreeg van ooggetuige Al Bello namelijk een beschrijving binnen van de auto. Die beschrijving kwam exact overeen met het uiterlijk van de auto van Carter en de sportman werd gearresteerd. Later werd hij veroordeeld tot drie keer levenslang voor het plegen van een driedubbele moord. Tijdens de veroordeling van Rubin Carter bestond de jury louter uit blanken en de zwarte bokser verdacht het panel van racisme.

Naar aanleiding van deze voorvallen schreef Rubin Carter de autobiografie The Sixteenth Round. Het boek werd gelezen door Bob Dylan en nadat de Amerikaanse singer-songwriter op 7 december 1975 optreedt in een gevangenis in New Jersey, maakt hij zelfs een praatje met de gedetineerde Carter. Zijn verhaal had een inspirerende werking welke hij verwoordde in het nummer Hurricane. De titel is dan ook de bijnaam van de bokser.

Hurricane wordt overigens niet op single uitgebracht, maar groeit wel uit tot één van de grootste klassiekers van Bob Dylan. Rubin Carter wordt vrijgesproken in 1985 en zet zich sindsdien in voor mensen die ten onrechte in de gevangenis zitten. Overigens wordt Bob Dylan in 1983 voor de rechter gesleept door ooggetuige Patty Valentine, die in het lied bij naam wordt genoemd. Zij is van mening dat ze in Hurricane wordt neergezet als onderdeel van het complot waarin Carter wordt beschuldigd. Valentine wordt in het ongelijk gesteld.

Dit gebeurde er nog meer op 7 december
1967:
Otis Redding neemt (Sittin' On) The Dock Of The Bay op. Het is de allerlaatste geluidsopname van de Amerikaanse zanger, die drie dagen later om het leven komt bij een vliegtuigongeluk.
1968: De Britse zanger Barry Ryan scoort zijn enige nummer 1-hit met Eloise. Met het lied staat de man uit Leeds vier weken aan de top van de hitlijst.
1985: Elton John heeft met Nikita zijn eerste nummer 1-hit te pakken. Voor de Brit is het goed raak, want pas na zeven weken verlaat hij de meest geliefde positie voor Top 40-artiesten.
1996: Hakkûhbar bereikt de eerste plaats met Gabbertje. Het is de allereerste Nederlandstalige gabberplaat op nummer 1. Drie weken later is het afgelopen met de hegemonie.
2015: In een tijdsbestek van 45 minuten weet Adele vier shows in de Ziggo Dome uit te verkopen. Ticketmaster laat achteraf weten dat de 'vraag vele malen groter was dan het aanbod'
2016: Greg Lake,  frontman van King Crimson en Emerson, Lake & Palmer verliest op 69-jarige leeftijd de strijd tegen kanker.

Vandaag geboren:
1949 - Tom Waits,
1951 - Henk Temming, Het Goede Doel | Henk & Henk
1958 - Nicole McCloud,
1963 - Claudia Brücken, Propaganda
1974 - Nicole Appleton, All Saints
1979 - Sara Bareilles,
1987 - Aaron Carter,
1988 - Winston Marshall, Mumford & Sons

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (3) Eloise- Barry Ryan (MGM), 1 week op nummer 1
1974 - 1 (1) Sing A Song Of Love- George Baker Selection (Negram), 3 weken op nummer 1
1985 - 1 (4) Nikita- Elton John (Rocket), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (1) Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn- Gordon (CNR), 2 weken op nummer 1
1996 - 1 (4) Gabbertje- Hakkûhbar (Roadrunner), 1 week op nummer 1
2002 - 1 (1) Dilemma- Nelly featuring Kelly Rowland From Destiny's Child (Universal), 6 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Hey Brother- Avicii (PRMD), 4 weken op nummer 1