Vandaag: Frozen plagiaat

- Vandaag

 Madonna
Vandaag: Frozen plagiaat

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de plagiaatzaak die tegen Madonna werd aangespannen in België.

In 1998 bracht Madonna het album Ray Of Light uit. Opvallend waren de spirituele teksten, maar vooral haar stemgeluid. Een jaar eerder nam de Queen of Pop zanglessen voor haar rol in de film Evita, was ze op vocaal vlak beduidend sterker geworden. Dat was hoogstwaarschijnlijk de basis voor het succes van Ray Of Light en van de singles Frozen en The Power of Good-Bye. Met Frozen liet Madonna vooral van zich spreken, want met een tweede plaats als piek scoorde ze haar grootste hit sinds 1990, toen nummer 2 de hoogste notering was van Vogue.

In België scoorde Madonna eveneens een grote hit met Frozen. In de Vlaamse Ultratop 50 werd een nummer 3-notering gerealiseerd en in Wallonië kwam de ballad zelfs één plaats hgoer. Componist Salvatore Acquaviva was echter van mening dat de eerste vier maten van Frozen geplagieerd waren van zijn compositie Ma Vie Fout Le Camp. Op 18 november 2005 wordt Acquaviva in het gelijk gesteld, met drastische gevolgen van dien.

Alle CD's met Frozen op de tracklist worden geweerd van de Belgische platenzaken en op alle radiozenders en televisiezenders van onze zuiderburen zal Frozen worden genegeerd. Op 11 juli 2009 treedt Madonna op in het Belgische dorp Werchter naar aanleiding van de Sticky & Sweet Tour. Frozen staat dan doodleuk op haar setlist en haar performance van het lied wordt ondersteund door middel van een luid applaus.

Op 3 februari 2014 beslist het hof van beroep in Bergen dat Madonna toch niet schuldig is aan plagiaat. Hierdoor is Frozen verwijderd van de Belgische zwarte lijst. Of dat definitief is, moet echter nog blijken. Componist Edouard Scotto Di Suoccio claimt namelijk dat de aan plagiaat gelinkte maten van Frozen als Ma Vie Fout Le Camp hun oorsprong vinden in zijn werk Bloodnight. Over die zaak is tot op de dag van vandaag geen uitspraak gedaan.

Dit gebeurde er nog meer op 18 november
1959: Peter Koelewijn neemt het lied Kom Van Dat Dak Af op. Het is de allereerste Nederlandstalige rock-'n-rollhit.
1960: De Britse zanger Marty Wilde, die vijf jaar later nog een hit zou scoren met Abergavenny, is vader geworden van dochter Kim.
1972: The Osmonds zijn te gast in het Nederlandse programma Eén Van De Acht en dar brengen ze Crazy Horses ten gehore. Die plaat groeit uit tot een nummer 1-hit.
1993: Nirvana geeft in New York een concert voor het live-album MTV Unplugged. Het album levert één Top 40-notering op voor de grungeband: nummer 26-hit About A Girl.
2006: U2 en Green Day stijgen van plaats 34 naar nummer 1 met The Saints Are Coming. Voor U2 is het de derde nummer 1-hit en voor Green Day de eerste.

Geboren op 18 november
1946:
Amanda Lear
1949: Herman Rarebell, The Scorpions (Wind Of Change; Still Loving You)
1949: Bonnie St. Claire (Clap Your Hands And Stamp Your Feet; Bonnie Kom Je Buiten Spelen
1950: Amanda Lear (Follow Me)
1950: Rudy Sarzo, Whitesnake (Here I Go Again)
1950: Graham Parker
1952: Erik Visser, Flair
1953: Alan Murphy, Level 42 overleden in 1989
1954: John Parr (St. Elmo's Fire)
1954: Charles Williams, KC and the Sunshine Band (That's The Way (I Like It); Give It Up)
1960: Kim Wilde (Cambodia; Anyplace Anywhere Anytime)
1962: Kirk Hammett, Metallica (One; Nothing Else Matters)
1966: Marusha (Over The Rainbow)
1971: Romy van Ooijen, 2 Unlimited
1977: Fabolous (Can't Let You Go)
1985: Spike-E, Blazin Squad