Vandaag: de première van Jesus Christ Superstar

- Vandaag

Vandaag: de première van Jesus Christ Superstar

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de rockopera Jesus Christ Superstar gaat in première op Broadway.

Op 12 oktober 1971 gaat de rockopera Jesus Christ Superstar op Broadway in première. Het ontstaan van deze ‘musical‘ van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice heeft een bijzondere geschiedenis. Jesus Christ Superstar werd een jaar ervoor eerst als album uitgebracht. De nummers op dat album werden gezongen door o.a. Deep Purple-zanger Ian Gillan (Jezus), Murray Head (Judas), Yvonne Elliman (Maria Magdalena) en Mike d’Abo van Manfred Mann (Koning Herodus). Eind 1969 werd het nummer Superstar van Murray Head al op single uitgebracht en in de eerste Top 40 van 1970 komt het nummer de hitlijst binnen. Superstar bereikt uiteindelijk de elfde plaats.

Pas na het succes van het album wordt het stuk daadwerkelijk opgevoerd, weliswaar met een andere cast. Alleen Yvonne Elliman vervult zowel op het album als op Broadway de rol van Maria Magdalena. Haar opnames van Everything’s Alright en I Don’t Know How To Love Him worden in Nederland geen hit. Covers van respectievelijk Nanda (#34 in 1971) en Helen Reddy (#21 in 1972) halen de Top 40 wel. Yvonne Elliman scoort pas in 1977 haart eerste Top 40-hit met Love Me.

In 1973 wordt de musical verfilmd. Hoewel de hoofdrollen van Jezus en Judas door andere acteurs worden gespeeld, is de overige rolverdeling voor een groot deel hetzelfde als in de musical. Ian Gillan, de oorspronkelijke Jezus op het conceptalbum, had de rol van Jezus in de film afgewezen, omdat hij zijn tournee met Deep Purple belangrijker vond. De rol wordt in de film uiteindelijk gespeeld door Ted Neeley, die in de musical de understudy voor de rol van Jezus was.

Dit gebeurde er nog meer op 12 oktober
1963: Tijdens het Grand Gala Du Disque treedt Wim Sonneveld voor het eerst op als de zingende frater Venantius uit Schin Op Geul. Na het optreden regent het klachten van katholieken die het optreden als beledigend ervoeren. De conference wordt een jaar later op single uitgebracht en bereikt in maart 1965 de top 10 van de Nederlandse Top 40.
1997: Vlak voor de kust van Californië komt John Denver om het leven als hij met zijn eenmotorig vliegtuigje in de ondiepe oceaan stort. De countryzanger was een ervaren piloot en het is nooit helemaal duidelijk geworden hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Uit de autopsie blijkt dat John Denver niet onder invloed was van alcohol of drugs.

Nieuwe nummer 1-hits op 12 oktober
1974: 10 C.C. – The Wall Street Shuffle
1985: David Bowie & Mick Jagger – Dancing In The Streets

Geboren op 12 oktober
1935: Luciano Pavarotti, overleden in 2007
1935: Sam Moore (Sam & Dave)
1948: Rick Parfitt (Status Quo, overleden in 2016)
1965: Phil Creswick (Big Fun)
1969: Garfield Bright (Shai)
1973: Bas Kennis (Bløf)
1988: Calum Scott