Vandaag: Kanye West ontmoet Donald Trump

- Vandaag

 Kanye West
Vandaag: Kanye West ontmoet Donald Trump

Op 11 oktober 2018 is Kanye West te gast in het Witte Huis voor een lunchmeeting met de Amerikaanse president Donald Trump.

Er zijn maar weinig artiesten die ooit de eer hebben gehad om met de Amerikaanse president te lunchen. Kanye West behoort tot dit selecte gezelschap. Op 11 oktober 2018 werd hij uitgenodigd voor een werklunch met president Donald Trump. Daarbij zouden ze in gesprek gaan over verschillende politieke onderwerpen, bijvoorbeeld over werkgelegenheid onder Afro-Amerikanen en de aanpak van bendegeweld in Chicago.

Kanye West had zich in het verleden al vaker uitgelaten als supporter van Trump en hij had hem ook al enkele malen ontmoet. Tijdens het persmoment voor de lunch verbaasde hij vriend en vijand met een tien minuten durende monoloog. De 41-jarige rapper, die voor de gelegenheid een ‘Make America Great Again’-petje droeg, vertelde onder meer dat hij zich door dat petje als Superman voelde. Verder sprong hij nogal van de hak op de tak en sprak hij over veel verschillende onderwerpen: waarom Afro-Amerikanen zo vaak op de Democraten stemmen, de moordcijfers in Chicago, zijn positieve ‘Yeezy-effect’ op het bedrijf Adidas, zijn al dan niet juist gediagnosticeerde bipolaire stoornis en zijn plan om voor Trump een waterstofvliegtuig, de iPlane1, te laten bouwen.

Toen Kanye West klaar was, kon de president niet veel anders zeggen dan: “Dat was behoorlijk indrukwekkend, jongens,” waarna er gelachen werd. Na nog wat vragen van journalisten werd het persmoment afgesloten met een knuffel van Kanye West met Donald Trump. Na afloop kreeg Kanye West behoorlijk wat kritiek op zijn steun voor de president. Veel collega-rappers die het vroeger een eer vonden om met Kanye samen te werken, vielen hem nu af. En uiteraard werd Kanye’s ellenlange woordenstroom nadien ook belachelijk gemaakt door satirische latenightprogramma’s.

Hoewel Kanye West op een vraag van een journalist antwoordde dat hij zelf pas een gooi zou doen naar het presidentschap nadat Trump twee termijnen had gezeten, nam hij het in 2020 toch op tegen de zittende president. Met zijn eigen Birthday Party haalde hij echter maar 70.000 stemmen. Dat was ruim onvoldoende om kiesmannen voor zich te winnen.

Op deze dag zijn onder meer Alida (1991) en Cardi B (1992) jarig.

De nummer 1-hits van 11 oktober:
2003: Anyplace, Anywhere, Anytime- Nena & Kim Wilde
2008: Viva La Vida- Coldplay
2014: Blame- Calvin Harris feat. John Newman