Nieuws
Op deze dag in 2006

Vandaag: het ijsklontjesincident

Vandaag: het ijsklontjesincident
Lange Frans  Elvis Presley  The Osmonds  Wilma  Carly Rae Jepsen  Bilal Wahib 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: het concert waarbij een ijsklontje werd gegooid naar Lange Frans, die gewelddadig reageerde.

In de herfst van 2004 scoorden Lange Frans & Baas B een grote hit met Zinloos, een lied waarin aandacht werd gevraagd voor zinloos geweld. De hit, waarin Ninthe de vrouwelijke vocalen voor haar rekening nam, stond drie weken op de eerste plaats. Mede naar aanleiding van dit succes werden Lange Frans & Baas B benoemd tot ambassadeur van de vrijheid en mochten ze optreden op Bevrijdingspop, dat op 5 mei 2006 plaatsvindt in Haarlem. Een incident op 24 maart 2006 maakt zijn ambassadeurschap echter nogal ongeloofwaardig.

Tijdens een optreden voor middelbare scholieren in Meppel krijgt Lange Frans een ijsklontje naar zijn hoofd gegooid. Frans rent daarop het publiek in en valt de jongen die het klontje gooide aan. Nadat een filmpje van het incident op internet verschijnt, wordt het groot uitgemeten in de media. Lange Frans, de man die zich zo heeft uitgesproken over zinloos geweld, is niet langer welkom op Bevrijdingspop. Discjockey Giel Beelen steunt Lange Frans en trekt zich terug als presentator van het festival. 

Op 31 maart 2006 biedt Lange Frans in het programma van Beelen zijn excuses aan aan het 18-jarige slachtoffer, die beweerde het ijsklontje niet gegooid te hebben, maar de rapper wel had uitgedaagd. Hoewel de jongen de excuses aanvaardt, trekt hij zijn aanklacht niet in. In augustus gaat Lange Frans akkoord met een schikking van €300. 

Dit gebeurde er nog meer op 24 maart:
Bilal Wahib wordt op 24 maart 2021 opgepakt door de politie na het 'livestreamincident'.

In de nacht van 23 op 24 maart doen acteurs Oussama Ahammoud en Bilal Wahib een livestream op Instagram. Bij die livestream is ook een 12-jarige fan aanwezig. Bilal wil een grap uithalen met de jongen en biedt hem 17.000 euro als hij zijn piemel 'kan laten zien'. De grap is dat een piemel geen ogen heeft en dat een piemel dus nooit kan 'kijken'. De jongen trapt echter in de grap en ongeveer 5000 kijkers van de livestream zien hoe hij zijn geslachtsdeel toont.

Hoewel Oussama hem waarschuwt dat de jongen minderjarig is, lijkt dat op het moment van de grap niet tot Bilal door te dringen. Pas als er verontwaardigde berichten op de chat binnenstromen, dringt het tot Bilal door. De volgende ochtend staan er twee politieagenten bij hem op de stoep die hem vertellen dat er 20 meldingen zijn binnengekomen bij de zedenpolitie. Hij belandt in de cel en wordt drie keer verhoord. De 22-jarige zanger-acteur wordt dezelfde dag weer vrijgelaten, maar het OM onderzoekt nog of hij zich door zijn ondoordachte actie schuldig heeft gemaakt aan het vervaardigen en verspreiden van kinderporno.

Het imago van Bilal, die in de zomer van 2020 was doorgebroken als zanger met de top 3-hit Tigers, loopt een enorme deuk op. Veel mensen op sociale media beschuldigen hem van pedofilie en bedreigen hem. Daarnaast laat zijn label Top Notch weten dat het niets meer met hem te maken wil hebben en het kinderprogramma Teenage Boss, dat hij op Zapp presenteerde, wordt ook niet meer uitgezonden. Bovendien is hij voor het leven verbannen van Instagram. Op het moment van het livestreamincident staat hij ook op nummer 3 in de Top 40 met de track 501. Qmusic heeft besloten de muziek van Bilal voorlopig te boycotten en daarom besluit Top 40-presentator Domien Verschuren de nummer 3-hit 501 die vrijdag niet te draaien.

In november 2021 seponeert het Openbaar Ministerie de zaak tegen Bilal Wahib. Er zijn geen seksuele handelingen op de beelden van de livestream te zien en de beelden niet gemaakt om seksueel prikkelend te werken. Bilal heeft zich wel schuldig gemaakt aan een strafbaar feit, maar wordt daarvoor niet vervolgd, omdat het jonge slachtoffer en zijn familie daar geen behoefte aan hebben. Bilal had eerder al zijn spijt uitgesproken over de hele kwestie en een regeling met de jongen getroffen, met de afspraak daar niet over naar buiten te treden.

Uiteindelijk blijft de imagoschade beperkt. Eind 2021 staat Bilal weer in de Top 40 met de track Ibiza en ook daarna volgen nog een paar hits. De top 10 heeft hij daarna weliswaar niet meer gehaald. Met het slachtoffer van de grap gaat het helaas minder goed. In 2023 vertelt de inmiddels 15-jarige Leonardo in de talkshow Humberto dat hij veel is gepest na de piemelgrap.

Verder op deze dag:
1958: Samen met zijn ouders en een vriend meldt Elvis Presley zich in Memphis om aan zijn militaire diensplicht te beginnen. Er wordt gevreesd voor het einde van zijn carrière, vanwege de twee jaar durende afwezigheid.. Van tevoren is er echter wat extra materiaal opgenomen om in deze periode uit te brengen.
1973: The Osmonds stijgen naar de eerste plaats met Down By The Lazy River. Voor de gebroeders Osmond, met Donny als bekendste telg, is het de tweede nummer 1-hit na Crazy Horses. Die plaat stond eind 1972/begin 1973 zeven weken bovenaan. Down By The Lazy River moet het doen met twee weken.
1975: Het 18-jarige ex-kindsterretje Wilma wordt gearresteerd en zit tien uur vast in een politiecel. Na een feestje had ze samen met een groepje vrienden ingebroken in een hotel in Enschede, waar ze de nacht wilden doorbrengen.
2012: Carly Rae Jepsen scoort haar eerste hit met Call Me Maybe. Met wereldwijd 12,5 miljoen legale downloads wordt het de best verkochte single van 2012 en met 908 punten ook de grootste Top 40-hit van het jaar.

Vandaag geboren:
1937 - Billy Stewart, bij overlijden 32 jaar,
1937
- Frits Lambrechts,
1946- Colin Petersen, Bee Gees
1947 - Mike Kellie, bij overlijden 69 jaar, Spooky Tooth
1948 - Lee Oskar, War
1948 - Terry Webb, Candlewick Green
1949- Nick Lowe,
1951- Dougie Thomson, The Bee Gees
1960- Nena,
1966 - DJ Jose,
1970- Pasemaster Mase, De La Soul
1970- Sharon Corr, The Corrs
1976 - Ivo Chundro, Boyband
1982- Nivea,
1984 - Liviu Hodor,
1996 - Jack Johnson, Jack & Jack
2003 - Mae Stephens

Vandaag op nummer 1:
1973 - 1 (3) Down By The Lazy River- The Osmonds (MGM), 1 week op nummer 1
1979 - 1 (1) Fire!- Pointer Sisters (Elektra), 3 weken op nummer 1
1984 - 1 (1) Love Is A Battlefield- Benatar (Chrysalis), 2 weken op nummer 1
1990 - 1 (1) Nothing Compares 2 U- Sinéad O'Connor (Ensign), 6 weken op nummer 1
2001 - 1 (1) It Wasn't Me- Shaggy featuring Rikrok (MCA), 5 weken op nummer 1
2007 - 1 (1) Heartbreak Away- Sharon Kips (Sony BMG), 3 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Ai Se Eu Te Pego! - Nooossaa!- Michel Teló (CNR), 11 weken op nummer 1
2018 - 1 (1) Zoutelande- Bløf feat. Geike Arnaert (Altijd Wakker), 8 weken op nummer 1
2023 - 1 (1) Flowers- Miley Cyrus (Columbia), 9 weken op nummer 1

(24-03-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Roxy Dekker feat. Ronnie Flex - Gaan We Weg?
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Dasha - Austin
Details Myles Smith - Stargazing
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Cyril - Stumblin' In
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Dua Lipa - Training Season
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Marshmello & Kane Brown - Miles On It