Vandaag: de tragiek van Amy Winehouse

- Vandaag

 Amy Winehouse
Vandaag: de tragiek van Amy Winehouse

Amy Winehouse laat zich op 22 januari in 2008 filmen nadat ze eerder uit een kliniek is vertrokken. De beelden die door The Sun worden gebruikt zijn spraakmakend.

De oma van Amy moedigt haar in 1992 aan om naar een theaterschool te gaan. Daar ontwikkelt ze haar stem en leert ze onder meer tapdansen. Na vier jaar begint ze een groepje, Sweet ‘N’ Sour. Ze gaat studeren aan de theaterschool van Susi Earnshaw maar omdat ze zich niet inzet en omdat ze een neuspiercing neemt wordt ze van school getrapt. Later verklaart de school dat Amy zelf had besloten om op te stappen.

Amy Winehouse komt te werken voor Simon Fuller en wordt daar angstvallig geheim gehouden als zangeres van verschillende nummers. In 2003 treedt ze naar buiten met haar debuutalbum Frank. Later verschijnen demo’s van Winehouse, waaronder de eerste opnames van Rehab en You Know I’m No Good die Mark Ronson laat horen op een radiostation in New York. In 2006 begint dan de promotie van het album Back To Black dat een doorslaand succes wordt. Aan het begin van 2008 wint ze vijf Grammy Awards.

In 2007 zegt ze een groot aantal shows in Europa en het Verenigd Koninkrijk af vanwege gezondheidsproblemen en uitputting. Zo komt ze in het ziekenhuis en later blijkt dat ze dan een overdosis van drugs heeft ingenomen. Ze verklaart in interviews dat ze een gevaar voor zichzelf is met eetstoornissen en depressies. In december wordt ze opgenomen om zich te laten behandelen voor haar drugsgebruik en psychische problemen.

In januari van 2008 plaatst The Sun geen filmpje waarop te zien is dat ze crack aan het roken is. De dan 24-jarige zangeres heeft de kliniek verlaten en ziet er slecht uit. Dat geeft op dat moment al aan hoe broos haar gezondheid is. Het filmpje zou afkomstig zijn van een gast die Winehouse thuis bezocht.

Op deze dag zijn onder meer Logic (1990) en Richard Camacho (CNCO, 1997) jarig.

De nummer 1-hits van 22 januari:
2000: DROP IT- Scoop
2005: ALS JE IETS KAN DOEN- Artiesten Voor Azië
2011: HELLO- Martin Solveig & Dragonette