Vandaag: Born This Way zeilt binnen

- Vandaag

 Lady Gaga
Vandaag: Born This Way zeilt binnen

In de zomer van 2008 bracht Lady Gaga met The Fame een succesvol debuutalbum uit met een wereldwijde verkoop van ruim 15 miljoen exemplaren. Een jaar na de release van The Fame verscheen er een tweede versie van het album, The Fame Monster, waarop ze acht nieuwe nummers toevoegde. De titel ontleende ze aan één van de nieuwe nummers, Monster, en het feit dat in de maatschappij het beroemd zijn eigenlijk ook een monster is. “Ik heb een obsessie met de dood en seks. Deze twee dingen zijn ook altijd de onderwerpen waar het in horrorfilms om draait en de laatste tijd zie ik er veel. De re-release heet The Fame Monster omdat ik min of meer verslaafd ben aan monsterachtige dingen”, zo vertelt ze. Van het album komen opnieuw drie top 10-hits met Bad Romance, Telephone en Alejandro.

De titeltrack van haar tweede volwaardige studioalbum werd Born This Way, een nummer dat ze in tien minuten schreef: “Het is ook nog eens een compleet magisch nummer met een boodschap. Nadat ik deze had geschreven gingen de deuren open en bleven de liedjes komen”, zo vertelt ze in gesprek met Vogue waarbij ze het eindresultaat zelfs een onbevlekte ontvangenis noemde. NME bestempelde het nummer als een slechte kopie van Express Yourself, de hit van Madonna uit 1989. “Ik ben echt niet zo dom een plaat uit te brengen en dan zo mijn kop in het zand te steken. Ik ben een schrijver en ik maak veel muziek. Waarom zou ik dan proberen zo’n nummer te maken om daarna alles een iedereen over me heen te krijgen? Dat is gestoord. Wat een onvoorstelbaar dom iets om het zelfs aan mij te durven vragen”, zo mopperde ze. Madonna gaf desgevraagd een reactie aan Newsweek: “Ik dacht nog… wat een prachtige manier om mijn nummer opnieuw te doen. Ik herkende de veranderingen in de akkoorden en dacht nog… interessant.” Het nummer Born This Way kan, zo vertelt Lady Gaga, letterlijk worden geïnterpreteerd. “Ik wil een bevrijdingsnummer schrijven. Een nummer dat aan iedereen laat horen wie ik ben. Duidelijk en zonder verscholen tovenarij of rijmelarij via metaforen.” Dat de boodschap over wist te komen bleek uit het resultaat want nooit eerder wist een track in vijf dagen tijd de grens van 1 miljoen stuks te bereiken. In Maleisië moest het nummer van Gaga zelfs worden aangepast omdat de wet beledigende teksten heeft verboden en ook is het openlijk homoseksueel zijn nog steeds een taboe. Lady Gaga brengt haar totaal aantal Top 40-hits in 2019 tot 15 nadat ze eerder dat jaar Shallow, uit de film A Star Is Born, tot haar grootste hit in ons land maakt. Ook Always Remember Us This Way staat 21 weken in de lijst.

Op deze dag zijn ook ATB (1973) en Nate Ruess (Fun, 1982) jarig.

De nummer 1-hits van 26 februari:
2000: ONDERWEG- Abel
2005: DAS KLEINE KROKODIL- Iris Gruttmann presents Schnappi
2011: BORN THIS WAY- Lady GaGa

Op 26 februari 2011 scoort Lady Gaga haar derde nummer 1-hit. Een bijzondere want het is haar eerste waarmee ze weet binnen te komen op die eerste plek.

###AD###