Vandaag: Adele scoort eerste nummer 1-hit

- Vandaag

 Adele
Vandaag: Adele scoort eerste nummer 1-hit

Na vier Top 40-hits scoort Adele met Rolling In The Deep vandaag, in 2011, haar eerste nummer 1-hit. Het nummer komt bij de 20 grootste hits die ons land ooit heeft gekend.

Adele studeerde aan de BRIT School For Performing Arts & Technology waar ze een klasgenoot was van onder meer Leona Lewis en Jessie J. Na haar studie had ze eigenlijk meer de behoefte om anderen te helpen in hun muzikale loopbaan dan om zelf op de voorgrond te treden. Ze nam na haar studie een demo op die uiteindelijk bij Richard Russell, de baas van XL Recordings, terecht kwam. Die nodigde haar uit om een gesprek te komen voeren.

Nick Huggett wordt aangeraden als haar manager en uiteindelijk lukt het hem om in september van 2006 een contract met de zangeres overeen te komen. Nadat ze op My Yvonne (van Jack Penate) haar stem laat horen wil Jim Abbiss met haar werken aan materiaal voor de zangeres zelf. In oktober 2007 wordt Hometown Glory haar eerste bescheiden commerciële succes.

19 wordt in januari van 2008 haar debuutalbum en met Chasing Pavements scoorde ze in ons land meteen een top 10-hit. Na Cold Shoulder werd Make You Feel My Love haar eerste top 3-hit waarna Hometown Glory nog een tweede kans kreeg en de vierde hitsingle van 19 werd. In 2009 wordt ze onderscheiden met twee Grammy Awards.

Nederland had de primeur met Rolling In The Deep waar Adele het nummer voor het eerst live zong toen ze te gast was in de dagelijkse tv-show van Paul de Leeuw op 25 november 2018. Vier dagen later werd de single, vooruitlopend op haar tweede album (21), uitgebracht. Rolling In The Deep was een samenwerking met Paul Epworth, die eerder al werkte voor acts als New Order, U2 en Puff Daddy. Juist die lijst van namen baarde Adele zorgen maar uiteindelijk bleek de samenwerking tussen de twee ultiem te werken. “Een hemelse combinatie. Er zijn noten die ik in dat nummer weet te raken waarvan ik niet eens wist dat ik dat zou kunnen”, zo stelt ze achteraf. De twee schreven het nummer rond de stukgelopen relatie van Adele: “Mijn leven zou voortaan saai, eenzaam en waardeloos zijn wanneer ik de relatie zou beëindigen. Ik voelde me toen beledigd en schreef het als een dikke middelvinger.”

Hoewel Adele inmiddels al als een gevestigd artiest werd gezien markeert Rolling In The Deep haar grote commerciële doorbraak. De track staat vier weken op de eerste plek van de Top 40 waarna Born This Way (van Lady Gaga) haar voor twee weken van de troon weet te stoten. Daarna keert Rolling In The Deep voor nog eens drie weken terug aan de leiding.

Op deze dag zijn onder meer Adam Lambert (1982) en Rag’N’Bone Man (1985) jarig.

De nummer 1-hits van 29 januari:
2000: DROP IT- Scoop
2005: ALS JE IETS KAN DOEN- Artiesten Voor Azië
2011: ROLLING IN THE DEEP- Adele