Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 21 februari 1987 steeg George Michael naar de top, terwijl Pepsi & Shirlie ook succesvol waren.

28 juni 1986. In het Wembley Stadium in Londen gaf het Britse duo Wham! zijn allerlaatste concert. 72.000 mensen waren toeschouwer van een acht uur durende show. Daarna gingen George Michael en Andrew Ridgeley hun eigen weg. Op 21 februari 1987 was Wham! echter sterk vertegenwoordigd in de top 10. Niet alleen was George Michael op weg naar een nieuwe nummer 1-hit, ook scoorden twee achtergrondzangeressen een grote hit.

George Michael was tijdens zijn periode bij Wham! al bezig met zijn solocarrière. In 1984 bracht hij de single Careless Whisper uit, waarmee hij gelijk een nummer 1-hit wist te scoren. Dat kunststukje herhaalde Michael met A Different Corner in mei 1986, een maand voor het einde van Wham!. Het mag dan ook geen verrassing heten dat hij simpel zijn weg kon vinden zonder zijn maatje Andrew Ridgeley. Van laatstgenoemde kunnen we echter alleen een tipnotering in 1990 met Shake noteren.

In de Top 40 Classic steeg George Michael naar de tweede plaats met I Knew You Were Waiting (For Me), een duet met Aretha Franklin. Vijf plaatsen lager vielen Pepsi & Shirlie te bewonderen. Als achtergrondzangeressen waren zij nauw verbonden met Wham! en drie kwartalen later kwamen zij George Michael vergezellen in de top 10. Met Heartache bereikte het duo op 14 maart 1987 de tweede plaats achter I Knew You Were Waiting (For Me), waarmee de top 2 toen in het teken stond van Wham!.

Pepsi & Shirlie kwamen in de zomer van 1987 tot een schamele 35ste plaats met Goodbye Stranger, waarna ze niets meer van zich lieten horen. Dit in tegenstelling tot George Michael, die na februari 1987 vrolijk verder ging met het scoren van nummer 1-hits. Met I Want Your Sex en met Faith was het in 1987 prijs, waarmee zijn eerste vijf singles op de eerste plaats kwamen: een record. Uiteindelijk is George Michael op een totaal van zes nummer 1-hits gekomen, uit een totaal van 27 Top 40-hits.
 
Dit is de top 10 van 21 februari 1987
 
1. REET PETITE - Jackie Wilson
Nadat de BBC een geanimeerde videoclip liet zien van Reet Petite, kwam de carrière van Jackie Wilson in een stroomversnelling terecht. Reet Petite werd op single uitgebracht en bereikte de eerste plaats in de Top 40. Helaas kon Jackie Wilson zelf niet genieten van het succes. In 1975 kreeg hij tijdens een optreden een hartaanval, waarna hij de rest van zijn leven in coma lag. Hij overleed op 21 januari 1984 op 49-jarige leeftijd.
 
 
2. I KNEW YOU WERE WAITING (FOR ME) - George Michael & Aretha Franklin
 
 
3. CARAVAN OF LOVE - The Housemartins
 
 
4. SHAKE YOU DOWN - Gregory Abbott
Voordat Gregory Abbott een carrière in de muziekwereld startte, studeerde hij psychologie en creatief schrijven en doceerde hij Engels. Op zijn 32ste bracht hij zijn debuutalbum Shake You Down uit. De gelijknamige eerste single werd in 1987 een wereldwijde hit. In de Verenigde Staten werd de eerste plaats bereikt en in Nederland kwam de ballad tot de derde plek. Gregory Abbott scoorde hierna geen hits meer, waardoor hij als eendagsvlieg te boek staat.
 
 
5. THE RAIN  - Oran "Juice" Jones
Gregory Abbott was niet de eerste Amerikaanse soulzanger die sterk debuteerde in 1987. Een plaats later stond Oran "Juice" Jones namelijk genoteerd met The Rain. Het was de eerste single van zijn debuutalbum Juice, dat op de 49ste plaats bleef steken in de Nederlandse Album Top 100. The Rain werd echter wel een succes, getuige de vijfde plaats die werd bereikt. Jones is helaas een lotgenoot van Abbott, want een waardige opvolger van The Rain is er nooit gekomen.
 
 
6. SHOWING OUT - Mel & Kim
 
 
7. HEARTACHE - Pepsi & Shirlie
 
 
8. RAT IN MI KITCHEN - UB40
1987 was het jaar van de comeback van Herb Alpert. De legendarische Amerikaanse trompettist had in de jaren 60 enkele succesjes (voornamelijk met The Tijuana Brass), maar was daarna redelijk uit het oog verloren in Nederland. Halverwege de jaren 80 mocht hij echter een solo uitvoeren op Rat In Mi Kitchen van UB40, dat de zevende plaats behaalde. Daarna haalde hij als uitvoerende artiest nog twee keer de Top 40 in 1987, waarvan Diamonds (duet met Janet Jackson) de grootste was.
 
 
9. SOMETIMES - Erasure
 
 
10. DANCE AROUND THE WORLD - Richenel